Κόσμος

Πομπέο προς ΕΕ: Ή με εμάς ή με την κομμουνιστική Κίνα – Το “τυραννικό” Πεκίνο

Κρίση ταυτότητας των Ευρωπαίων διαβλέπει ο Μάικ Πομπέο. Σε ομιλία του στην Κοπεγχάγη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προειδοποίησε τις δυτικές δημοκρατίες για τους κινδύνους “εξάρτησής” τους από την κομμουνιστική Κίνα.

Σε παρέμβασή του στη σύνοδο για τη Δημοκρατία, στην Κοπεγχάγη, ο Πομπέο προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ότι το “να εξαρτάστε από την Κίνα είναι σαν να απαρνιέστε αυτό που είμαστε”. Και τόνισε με έμφαση ότι “το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα θέλει να σας αναγκάσει να επιλέξετε μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας”.

“Δεν μπορούμε να διασκελίσουμε αυτήν την εναλλακτική χωρίς να απαρνηθούμε αυτό που είμαστε. Οι δημοκρατίες που εξαρτώνται από αυταρχικά καθεστώτα δεν αξίζουν το όνομά τους”, ισχυρίστηκε ο Πομπέο.

“Ελπίζω να ακούσω επιπλέον δημόσιες δηλώσεις εκ μέρους της Ευρώπης στο θέμα της κινεζικής πρόκλησης”, συμπλήρωσε ο επικεφαλής του State Department σε μία από τις σκληρότερες ομιλίες του έως σήμερα σε βάρος του Πεκίνου.

“Πρέπει να μιλάμε ξεκάθαρα. Και κυρίως, πρέπει να ενεργούμε με αποφασιστικό τρόπο για να μην επιτρέψουμε καμία σύγχυση στην επιλογή μεταξύ της τυραννίας και της ελευθερίας”, επέμεινε ο Μάικ Πομπέο, 48 ώρες αφότου συναντήθηκε με τον υψηλόβαθμο Κινέζο διπλωμάτη Γιανγκ Γιετσί στη Χαβάη.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο τυφώνας Κατζίκι ξερίζωσε δέντρα και σκεπές σπιτιών στο Βιετνάμ - Τρεις νεκροί από την σφοδρή τροπική καταιγίδα
Ανάμεσα στους 3 νεκρούς ήταν και ένας 90χρονος άνδρας, του οποίου το σπίτι κατέρρευσε αλλά και ένας άνδρας που υπέστη ηλεκτροπληξία ενώ ετοίμαζε το σπίτι του για την καταιγίδα, στους 13 οι τραυματίες
Άνθρωποι σπρώχνουν μια μοτοσικλέτα μέσα από τις πλημμύρες από τις έντονες βροχοπτώσεις στο Ανόι, αφότου ο τυφώνας Kajiki πέρασε από το Βιετνάμ
Τραμπ και Πούτιν συνομίλησαν ξανά μετά την επίσκεψη του Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο – «Πιστεύω ότι θα τερματίσουμε τον πόλεμο»
Συνεχίζονται οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου με «αρχηγό» τον Μάρκο Ρούμπιο - Η αντιπάθεια μεταξύ του Ρώσου και του Ουκρανού προέδρου που δυσκολεύει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων
Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν 2
Προς κατάρρευση η κυβέρνηση του Φρανσουά Μπαϊρού - Η κίνηση απελπισίας για να αποφύγει την κρίση τύπου Ελλάδας
Κατά του Γάλλου πρωθυπουργού η Ανυπότακτη Γαλλία, η Εθνική Συσπείρωση και οι Οικολόγοι - Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι τεράστιες κινητοποιήσεις σε όλη τη Γαλλία για να μην ψηφιστεί ο προϋπολογισμός
Φρανσουά Μπαϊρού
Δέκα νεκροί και 100 τραυματίες μετά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ σε εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στην Υεμένη
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως έπληξε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Χούθι, συμπεριλαμβανομένων μεγάρου της προεδρίας και εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων, σε αντίποινα για επιθέσεις του «τρομοκρατικού καθεστώτος»
Συντρίμμια μετά από ισραηλινή επίθεση στη Σανάα
Ο Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε τη διοικήτρια της Fed, Λίζα Κουκ: Πρόκειται για την πρώτη απόλυση διοικητή της Τράπεζας μετά από 111 χρόνια
Οι κατηγορίες για απάτη σχετικά με στεγαστικά δάνεια - Η απομάκρυνση της Λίζας Κουκ θα έδινε την ευκαιρία στον Ντόναλντ Τραμπ να διορίσει έναν πρόεδρο της επιλογής του
Η Λίζα Κουκ 2