Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Πορτογαλία: Αύξηση 5,1% στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα

Πορτογαλία: Αύξηση 5,1% στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα

Σε συμφωνία κατέληξε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας για αυξήσεις στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα ύστερα από συζητήσεις με τις μεγαλύτερες εργοδοτικές οργανώσεις και το δεύτερο μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας UGT. Η αύξηση είναι 5,1% και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2023.

Η τετραετής συμφωνία στην Πορτογαλία, που ανακοινώθηκε αργά την Κυριακή, έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων, περιλαμβάνει επίσης μια συνδυασμένη αύξηση 20% στους μισθούς έως το 2026, στην προσπάθεια να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις της εκτίναξης του ετήσιου πληθωρισμού, ο οποίος έφθασε σε υψηλό τριών δεκαετιών, στο 9,3%, τον Σεπτέμβριο.

Οι αυξήσεις, που συμφωνήθηκαν με τις ισχυρές εργοδοτικές οργανώσεις της βιομηχανίας, του τουρισμού, της γεωργίας, του εμπορίου και των υπηρεσιών, είναι ένα ορόσημο για τα τέσσερα εκατομμύρια εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα της Πορτογαλίας.

Οι προτεινόμενες μισθολογικές αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα για το 2023 υπερβαίνουν κατά 3,6% τη μέση αύξηση που προτίθεται να χορηγήσει η Πορτογαλία στους τουλάχιστον 733.000 δημόσιους υπαλλήλους.

Τον Ιούνιο, ο μέσος μηνιαίος μισθός των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε κατά 4,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι είδαν μια μέση αύξηση κατά 1,4% στον μισθό τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα δήλωσε πως, σε αντάλλαγμα για τις μισθολογικές αυξήσεις, η κυβέρνηση θα δώσει φορολογικές ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις ιδιαίτερα για επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και κίνητρα για ενίσχυση των κεφαλαιακών θέσεών τους.

Ο Κόστα είπε πως οι εταιρίες που θα αυξήσουν τους μισθούς όπως έχει συμφωνηθεί και θα μειώσουν το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στους υψηλότερα και τους χαμηλότερα αμειβόμενους θα έχουν φορολογική ελάφρυνση της τάξης του 50% των μισθολογικών αυξήσεων.

«Η συμφωνία είναι ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης, δίνει σε όλους τη βεβαιότητα για τους στόχους της βελτίωσης του εισοδήματος (των εργαζομένων) και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», είπε ο Κόστα.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την αύξηση του μηνιαίου κατώτατου μισθού στα 760 ευρώ τον Ιανουάριο του 2023 από 705 που είναι σήμερα και τη σταδιακή αύξησή του στα 900 ευρώ σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις