Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Πορτογαλία: Ξεπέρασε το όριο των 4.000 νέων ημερήσιων κρουσμάτων

μάσκα κορονοϊός BέλγιοΚοχ

Η Πορτογαλία που δοκιμάζεται από νέο κύμα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα ξεπέρασε σήμερα το όριο των 4.000 νέων κρουσμάτων σε 24 ώρες, σύμφωνα με τον απολογισμό των υγειονομικών αρχών.

Η χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε 4.153 νέες μολύνσεις, και σχεδόν τις μισές από αυτές (1.928) στην περιφέρεια της Λισαβόνας.

Σε εθνικό επίπεδο, πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που καταγράφεται μετά τις 10 Φεβρουαρίου, όταν η Πορτογαλία βρισκόταν σε αυστηρή καραντίνα.

Με ένα σύνολο 734 ανθρώπων να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία σήμερα, οι νοσηλείες μειώθηκαν ελαφρά, αλλά στις μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκαν με 171 ασθενείς, ο μεγαλύτερος αριθμός μετά τις 19 Μαρτίου, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Υγείας (DGS).

Η παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού, η οποία προκάλεσε εκ νέου αύξηση των μολύνσεων στην Πορτογαλία τις τελευταίες εβδομάδες, έγινε κυρίαρχη στη χώρα. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας (Insa) που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, η σχετική συχνότητα της παραλλαγής Δέλτα, η οποία ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία, ανήλθε σχεδόν στο 90% για την εβδομάδα που τελείωσε στις 4 Ιουλίου.

Στη Λισαβόνα και τα περίχωρά της όπως και στην ιδιαίτερα τουριστική περιοχή Αλγκάρβε, στον νότο, η Δέλτα ευθύνεται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, για το 100% των νέων κρουσμάτων κατά την ίδια περίοδο.

Στην Πορτογαλία το 60% του πληθυσμού έχει κάνει μια πρώτη δόση εμβολίου και το 42% έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της DGS. Από την αρχή της πανδημίας, η χώρα έχει καταγράψει 17.182 νεκρούς και 916.559 κρούσματα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις