Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Πορτογαλία: Νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης και… επισήμως

Ισπανία

Το κοινοβούλιο στην Πορτογαλία ενέκρινε μια νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς του νέου κορονοϊού, που έχει οδηγήσει στα όριά του το σύστημα υγείας της χώρας.

Η πρώτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία βάσει του νόμου στη χώρα περιορίζεται σε ένα δεκαπενθήμερο αλλά μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον ανά διαστήματα 15 ημερών, κηρύχθηκε τον Μάρτιο και διήρκησε 6 εβδομάδες. Προέβλεπε περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών και οδήγησε χιλιάδες επιχειρήσεις να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

Νέα μέτρα στην Πορτογαλία

Το περασμένο Σάββατο, η κυβέρνηση εισήγαγε μέτρα, στο πλαίσιο κυρίως συστάσεων παρά κανονισμών, ζητώντας από τους πολίτες σε 121 δήμους, μεταξύ αυτών στη Λισαβόνα και το Πόρτο, να μην βγαίνουν από τα σπίτια του παρά μόνο για να πάνε στην εργασία τους, στο σχολείο ή για ψώνια.

Η νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο σήμερα θα ανοίξει τον δρόμο για υποχρεωτικά μέτρα, όπως περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών, μονάχα εάν και όταν χρειαστεί.

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα είπε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Antena 1 ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν θα επιφέρει «πολύ μεγάλες αλλαγές» στα μέτρα που βρίσκονται ήδη σε ισχύ, επισημαίνοντας πως θα δώσει στην κυβέρνηση «νομική βεβαιότητα» για να εισάγει περιορισμούς εφόσον καταστεί απαραίτητο.

Αύριο, θα συγκληθεί εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο για να συζητηθούν πιθανοί νέοι περιορισμοί.

Η Πορτογαλία, με πληθυσμό λίγο πάνω από 10 εκατομμύρια κατοίκους, μετρά 166.900 κρούσματα και 2.792 θανάτους από τη νόσο Covid-19, ωστόσο σήμερα μόνο κατέγραψε 5.550 μολύνσεις, τον μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις