Κόσμος

Πορτογαλία: Ο Αντόνιο Κόστα «έχασε» το δεξί του χέρι καθώς κατηγορείται για αδικήματα σε βάρος του δημοσίου

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Μιγκέλ Άλβες, δεξί χέρι του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, υπέβαλε την Πέμπτη την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, αφού του απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες για αδικήματα σε βάρος του δημοσίου.

Ο Μιγκέλ Άλβες, άλλοτε δήμαρχος στην πόλη Καμίνια (βόρεια), αντιμετώπιζε έρευνα από το 2019, μολαταύτα ο Αντόνιο Κόστα τον ονόμασε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ πριν από δυο μήνες. Επικριτές του επισημαίνουν πως ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, που κέρδισε καθαρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο τον Ιανουάριο, για τον διορισμό του Μιγκέλ Άλβες παρότι διενεργείτο ήδη έρευνα σε βάρος του.

Οι πορτογαλικές εισαγγελικές αρχές ανέφεραν την Πέμπτη ότι του ασκήθηκε επίσημα δίωξη.

Ο Μιγκέλ Άλβες, στην επιστολή της παραίτησής του στον Αντόνιο Κόστα, τόνισε πως αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες από την εισαγγελία, δεν είναι δυνατόν να παραμείνει στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας τον ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες του και έκανε δεκτή την παραίτηση.

Η υπόθεση ανάγεται στο διάστημα του 2015 και του 2016, όταν ήταν δήμαρχος στην Καμίνια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Público, οι κατηγορίες αφορούν συμβάσεις που είχε υπογράψει με εταιρεία που ανήκε στη σύζυγο άλλου δημάρχου των Σοσιαλιστών.

Η υπόθεση εγγράφεται σε ευρύτερη έρευνα για υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας από αυτοδιοικητικούς αιρετούς αξιωματούχους και οργανισμούς.

Σύμφωνα με την Público, ο δήμος στην Καμίνια φέρεται να κατέβαλε 300.000 ευρώ σε ενοίκια προκαταβολικά, προτού καν οικοδομηθεί εκθεσιακό κέντρο την εποχή που ο Μιγκέλ Άλβες ασκούσε την εξουσία. Το κέντρο δεν έχει ανεγερθεί ακόμη.

«Έχω καθαρή τη συνείδησή μου», τόνισε ο Μιγκέλ Άλβες στην επιστολή της παραίτησής του, προσθέτοντας πως είναι «απόλυτα πεπεισμένος πως οι αποφάσεις (μου) ήταν νόμιμες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τα παιχνίδια τακτικής Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ, η «επιστροφή» στο προσκήνιο του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ και τα πυρηνικά
«Τα Στενά του Ορμούζ είναι πιο σημαντικά από τις ατομικές βόμβες», λέει αναφερόμενος στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Μοχσέν Ρεζαΐ, νέος γραμματέας του ανώτατου οργάνου ασφαλείας της Τεχεράνης
Ντόναλντ Τραμπ
Μπέντζαμιν Νετανιάχου: Επανέλαβε την αντίθεσή του στο τελευταίο σχέδιο ειρήνευσης του προέδρου Τραμπ για τη Λωρίδα της Γάζας
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει ν΄ αντιμετωπίσει τους ακροδεξιούς υπουργούς του, που έχουν εκνευριστεί από τις παραχωρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας
FILE PHOTO: Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends a session at the Knesset, Israel's parliament, before it dissolves ahead of the 2026 Israeli elections, in Jerusalem, July 16, 2026. REUTERS/Ronen Zvulun/File Photo