Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

Πορτογαλία: Οδεύει σε εκλογές μετά τη βόμβα της παραίτησης του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα

Πορτογαλία: Οδεύει σε εκλογές μετά τη βόμβα της παραίτησης του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS

Η Πορτογαλία προσπαθεί να γυρίσει σελίδα και να περάσει στην επόμενη μέρα μετά την χθεσινή πολιτική βόμβα με την παραίτηση του πρωθυπουργού, Αντόνιο Κόστα, υπό το βάρος σκανδάλων.

Τα πολιτικά κόμματα της Πορτογαλίας προσπαθούν ξεπεράσουν την θύελλα που προκλήθηκε μετά την παραίτηση του Αντόνιο Κόστα, του σοσιαλιστή πρωθυπουργού που βρισκόταν στην εξουσία από το 2015 και πιστώνεται με την ταχεία δημοσιονομική σταθεροποίηση της χώρας μετά την οικονομική κρίση και την επίτευξη ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης.

Ξαφνικά χθες, είδε ο Αντόνιο Κόστα είδε το όνομά του και τα ονόματα στενών συνεργατών του εμπλεκόμενα σε δικαστική έρευνα για συμμετοχή σε σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει την Πορτογαλία και λίγο μετά υπέβαλε την παραίτησή του.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, ο συντηρητικός Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, υποδέχεται σήμερα τους εκπροσώπους των πολιτικών παρατάξεων, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα, πριν αποφασίσει αν θα διαλύσει ή όχι την Βουλή για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στη χώρα, που έμεινε ακέφαλη μετά τη παραίτηση του Αντόνιο Κόστα.

Θέλουν πρόωρες εκλογές

Ήδη, τα μεγαλύτερα κόμματα τις πορτογαλικής αριστεράς και της δεξιάς έχουν ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

«Οι περιστάσεις δικαιολογούν να δοθεί ο λόγος στον πορτογαλικό λαό με την διοργάνωση πρόωρων εκλογών», δήλωσε ο Λουίς Μοντενέγκρο, πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, του μεγαλύτερου κόμματος της δεξιάς αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του το Σοσιαλιστικό Κόμμα δηλώνει έτοιμο για όλα τα σενάρια, «είτε πρόκειται για πρόωρες εκλογές είτε πρόκειται για αλλαγή του επικεφαλής της κυβέρνησης», δήλωσε ο πρόεδρός του Κάρλος Σέζαρ.

Αφού ακούσει τις θέσεις των κομμάτων, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας θα συγκαλέσει το απόγευμα το Συμβούλιο του Κράτους, πριν απευθυνθεί στο έθνος για να ανακοινώσει την απόφασή του.

Η χθεσινή ημέρα ξεκίνησε με σειρά ερευνών σε υπουργεία, σε δικηγορικά γραφεία και στην κατοικία του πρωθυπουργού για να καταλήξει λίγες ώρες αργότερα στην παραίτηση του Αντόνιο Κόστα.

Μία απόφαση που έλαβε , όπως εξήγησε, αφού είδε το όνομά του να αναφέρεται στην υπόθεση διαφθοράς που συνδέεται με την παραγωγή υδρογόνου νότια της Λισαβώνας και την εκμετάλλευση λιθίου στην βόρεια Πορτογαλία.

Η υπόθεση αφορά υποψίες για «υπεξαίρεση, ενεργητική και παθητική διαφθορά πολιτικών αξιωματούχων και αθέμιτη άσκηση επιρροής», σύμφωνα με την εισαγγελία.

«Σεισμός» από την παραίτηση

Η παραίτηση του πρωθυπουργού προκάλεσε έκρηξη. «Τέλος του κύκλου», «Ο Σεισμός της 7ης Νοεμβρίου», «Πολιτική βόμβα», είναι οι τίτλοι των σημερινών εφημερίδων που περιγράφουν την χθεσινή ημέρα, που θα μείνει στην ιστορία της πολιτικής ζωής της Πορτογαλίας.

«Ο Αντόνιο Κόστα εισήλθε στην πολιτική ιστορία της Πορτογαλίας ως ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός που εμπλέκεται σε εγκληματική υπόθεση», σχολιάζει η εφημερίδα Publico.

Θεωρούμενος ύποπτος για επέμβαση με σκοπό την «απεμπλοκή των διαδικασιών» στο πλαίσιο της υπόθεσης διαφθοράς στην οποία αναφέρεται το όνομά του, ο Αντόνιο Κόστα «θα αποτελέσει αντικείμενο αυτόνομης έρευνας» του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

«Υπό τις περιστάσεις αυτές, υποβάλλω φυσικά την παραίτησή μου», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο Αντόνιο Κόστα, τονίζοντας ότι δεν έχει διαπράξει τίποτε παράνομο.

Αφού εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές του Ιανουαρίου 2022, ο Αντόνιο Κόστα είδε την δημοτικότητά του να φυλλορροεί εξαιτίας αλυσιδωτών σκανδάλων.

Η παραίτησή του και η αποχώρησή του από την πολιτική ζωή ανοίγει την κούρσα της διαδοχής του και στο κόμμα του.

Ο Αντόνιο Κόστα, γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, συγκάλεσε σύσκεψη στην έδρα του κόμματος για αύριο, Πέμπτη, με θέμα την ανάλυση της πολιτικής κατάστασης.

Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση διαφθοράς έχει ήδη οδηγήσει στην απαγγελία κατηγοριών κατά του υπουργού Υποδομών Ζοάο Γκαλάμπρα και στην σύλληψη του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Βίτορ Εσκαρία, καθώς και του πρωθυπουργικού συμβούλου Ντιόγκο Λασέρντα Ματσάντο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις