Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Πορτογαλία: Οδηγοί της Uber και ντελιβεράδες υπογράφουν συμβάσεις εργασίας και αποκτούν δικαιώματα

Πορτογαλία: Οδηγοί της Uber και ντελιβεράδες υπογράφουν συμβάσεις εργασίας και αποκτούν δικαιώματα

Η Πορτογαλία έκανε ένα βήμα πιο κοντά στο να αναγκάσει ψηφιακές πλατφόρμες, που απασχολούν οδηγούς και ντελιβεράδες (διανομείς φαγητού), να κάνει προσλήψεις με κανονικές συμβάσεις εργασίες, στις οποίες θα κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση το βράδυ της Πέμπτης (21/10), μπορεί να επηρεάσει χιλιάδες εργαζόμενους καθώς «αγγίζει» εταιρείας όπως την Uber και την Glovo.

Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει σκοπό να αποδώσει σε χιλιάδες οδηγούς σταθερά εργασιακά δικαιώματα υπαλλήλου και όχι ελεύθερου επαγγελματία. Με την παραπάνω ρύθμιση η Πορτογαλία γίνεται μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που ρύθμισαν πρόσφατα θέματα της λεγόμενης gig economy (οικονομία περιστασιακής απασχόλησης, οικονομία πλατφορμών).

Αν και το νομοσχέδιο για τους οδηγούς και τους ντελιβεράδες (διανομείς φαγητού) εγκρίθηκε από την κυβέρνηση το βράδυ της Πέμπτης (21/10), θα πρέπει να λάβει και την έγκριση του Κοινοβουλίου. Πιθανότατα θα εγκριθεί καθώς η σοσιαλιστική κυβέρνηση υποστηρίζεται και από άλλα αριστερά κόμματα. Εφόσον λάβει το πράσινο φως, θα είναι άλλη μια νίκη για τα συνδικάτα σε όλο τον κόσμο που αγωνίζονται για καλύτερες αμοιβές και παροχές για τους εργαζομένους στην gig economy.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αποφάνθηκε τον Φεβρουάριο πως οι οδηγοί της Uber διαθέτουν εργασιακά δικαιώματα και, μερικούς μήνες αργότερα, η Ισπανία έδωσε στις εταιρίες διανομής φαγητού προθεσμία τριών μηνών προκειμένου να προσλάβουν τους διανομείς τους.

Η υπουργός Εργασίας της Πορτογαλίας Άνα Μέντες Γκοντίνιο είπε πως το νομοσχέδιο προβλέπει πως ένας εργαζόμενος σε ψηφιακή πλατφόρμα ανήκει στο προσωπικό της εταιρίας με επίσημο συμβόλαιο, όπου υπάρχει ένδειξη σχέσης ανάμεσα στην πλατφόρμα, τον εργαζόμενο που παρέχει την υπηρεσία και τους πελάτες.

“Η καταπολέμηση της επισφαλούς απασχόλησης είναι μία από τις κύριες προτεραιότητές μας”, δήλωσε η Γκολντίνιο σε συνέντευξη Τύπου.

Η υπουργός Εργασίας είπε πως οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν επίσης “την υποχρέωση να ενημερώνουν με διαφάνεια την Αρχή Εργασιακών Συνθηκών και τους εκπροσώπους της για τα κριτήρια των αλγορίθμων και τους μηχανισμούς τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται”.

Uber

Υπό πίεση προκειμένου να παρουσιάσει μια λύση που να καλύπτει όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση νωρίτερα φέτος με σκοπό να προσδιορίσει το νομικό καθεστώς απασχόλησης των διανομέων και το πώς θα βελτιώσει της συνθήκες εργασίας τους.

Η οικονομία των πλατφορμών αναπτύχθηκε στη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 καθώς άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είχαν ανάγκη τη διανομή προϊόντων και φαγητού στα σπίτια τους και εκατομμύρια νέοι άνεργοι ήθελαν πολύ να εργαστούν.

Όμως πολλοί εργαζόμενοι σε ψηφιακές πλατφόρμες λένε πως αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης από εταιρίες που πληρώνουν χαμηλούς μισθούς, ενθαρρύνουν την πολύωρη εργασία, ενώ παρέχουν μικρή προστασία όσον αφορά την κοινωνική και την υγειονομική ασφάλιση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις