weather-icon °C AΘΗΝΑ

Πορτογαλία: Παρελθόν η οικονομική κρίση – Καλύτερος ο ρυθμός ανάπτυξης από το 2000

Πορτογαλία: Παρελθόν η οικονομική κρίση – Καλύτερος ο ρυθμός ανάπτυξης από το 2000

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είχαν αναγκαστεί στην κορύφωση της κρίσης να εγκαταλείψουν την Πορτογαλία. «»Έφευγα κλαίγοντας», λέει η Λιλιάνα Ινβέρνο.
Επέστρεψε πρόσφατα και επωφελείται από την ανάκαμψη, η οποία είναι το βασικό επιχείρημα του σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα για την επανεκλογή του στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

«Δεν είχα επιλογή», αφηγείται αυτή η 40χρονη καθηγήτρια Γλωσσολογίας με τα κατάμαυρα μαλλιά, η οποία πρόσφατα διορίστηκε στο Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα, της φοιτητούπολης στο κέντρο της χώρας, αφού εργάστηκε επτά χρόνια στην Κίνα.

Η συγκεκριμένη «εξορία» οφειλόταν στην κρίση χρέους, η οποία υποχρέωσε την Πορτογαλία να προσφύγει το 2011 στα δάνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σε αντάλλαγμα ενός πακέτου διάσωσης 78 δισεκατομμυρίων ευρώ, η δεξιά που ήταν τότε στην εξουσία κλήθηκε να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα λιτότητας.

Αυτά τα μέτρα έπληξαν πάρα πολλούς. Η Λιλιάνα χάνει τη δουλειά της στο Πανεπιστήμιο του Αλγκάρβε, στον νότο, «λόγω των δραστικών περικοπών στην ανώτατη εκπαίδευση», ενώ ο σύζυγός της που εργαζόταν κατά περιόδους στον χώρο του θεάματος «συσσώρευε απλήρωτους μισθούς».

Απελπισμένη, η γλωσσολόγος διεκδικεί μια θέση εργασίας στο εξωτερικό και βρίσκει το 2012 σε ένα εκπαιδευτικό κέντρο στο Μακάο, την πρώην πορτογαλική αποικία ο έλεγχος της οποίας πέρασε στην Κίνα το 1999. Όταν λοιπόν την περασμένη άνοιξη τής προτάθηκε η θέση αυτή στην Πορτογαλία, εκείνη δεν έχασε χρόνο. «Μόλις επιβεβαιώθηκε ο διορισμός μου, ετοιμάσαμε τις βαλίτσες μας», είπε.

Καλύτερος ρυθμός ανάπτυξης  σε σχέση με το 2000

Η χώρα εμφανίζει πλέον τον καλύτερο ρυθμό ανάπτυξής της από το 2000 (3,5% το 2017 και 2,4% το 2018), ενώ η ανεργία μειώθηκε στα επίπεδα στα οποία βρισκόταν πριν από την κρίση (6,4% τον Ιούλιο) και το δημόσιο έλλειμμα αναμένεται να επανέλθει φέτος στο 0,2%.

Μετανάστευσαν λόγω κρίσης μισό εκατομμύριο Πορτογάλοι

Το έλλειμμα που είχε ανέλθει στο 11,4% του ΑΕΠ το 2010 και ανερχόταν ακόμη στο 4,4% το 2015, αναμένεται φέτος να επανέλθει στο 0,2%, για πρώτη φορά μετά τον ερχομό της δημοκρατίας το 1974.

Στην Κοΐμπρα το πανεπιστήμιο που χρονολογείται από τον 8ο αιώνα προσέλαβε μέσα σε δύο χρόνια σχεδόν 30 καθηγητές, όπως η Λιλιάνα Ινβέρνο, η οποία είναι μια από τους 500.000 Πορτογάλους που είχαν εγκαταλείψει τη χώρα την περίοδο της κρίσης. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, σχεδόν τα δύο τρίτα αυτών έχουν επιστρέψει.

Ο Αντόνιο Κόστα δεν σταματά να επαίρεται για το γεγονός ότι το 2017 «η καθαρή μετανάστευση ήταν θετική για πρώτη φορά μετά την κρίση», μια ένδειξη υγείας της πορτογαλικής οικονομίας.

Ο αριθμός των μεταναστών που διαμένουν στην Πορτογαλία αυξήθηκε κατά 21% το 2017, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Όμως, παρά τη θετική πορεία, «ο κόσμος συνεχίζει με δυσκολία να τα βγάζει πέρα», παραδέχεται η Λιλιάνα εκφράζοντας δυσαρέσκεια κυρίως για την έκρηξη των τιμών στην αγορά ακινήτων.

Οι προσδοκίες που γεννήθηκαν από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση απογοήτευσαν ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών, προκαλώντας πέρυσι τον χειμώνα σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων στον δημόσιο τομέα.

#TAGS MM