Κόσμος

Πορτογαλία: Θρήνος για τους 29 νεκρούς από την ανατροπή λεωφορείου [pics]

Μεταξύ της επίσκεψης του προέδρου της Πορτογαλίας και θρησκευτικών τελετών, η νήσος της Μαδέρας απέτισε, σήμερα, φόρο τιμής στη μνήμη των Γερμανών τουριστών που σκοτώθηκαν, πριν από δύο ημέρες, σε ένα δυστύχημα με το λεωφορείο, όπου επέβαιναν.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο επικεφαλής του πορτογαλικού κράτους Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα αφίχθη στο νησί το απόγευμα και μετέβη στην περιοχή όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία, στο χωριό Κανίσο, όπου κατέθεσε ένα στεφάνι από λουλούδια.

Πρέπει να δοθεί «προτεραιότητα στα συναισθήματα όσων επλήγησαν» επισήμανε, την ώρα που τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν άγνωστα.

Ο πρόεδρος, κατόπιν, επισκέφθηκε τραυματίες σε νοσοκομεία, προτού δώσει το παρόν αργά το απόγευμα στις τελετές που έγιναν στην πρεσβυτεριανή εκκλησία του Φουντσάλ και στη συνέχεια στον καθεδρικό ναό της πρωτεύουσας της αυτόνομης περιοχής.

«Σήμερα, προσευχόμαστε, καθώς οι επιζώντες και οι συγγενείς των θυμάτων έχουν όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη από προσοχή και συμπαράσταση» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γερμανίδα πάστορας Ίλσε Μπεράρντο.portogalia

Τριήμερο εθνικό πένθος

Η Πορτογαλία έχει κηρύξει τρεις ημέρες εθνικού πένθους για τα θύματα της τραγωδίας.

Την Τετάρτη το βράδυ, έχοντας ξεκινήσει από το ξενοδοχείο τους για να πάνε να δειπνήσουν, 29 τουρίστες από τη Γερμανία βρήκαν τραγικό θάνατο, όταν το λευκό λεωφορείο τους βγήκε από τον δρόμο, ανατράπηκε και κατέληξε πεσμένο στο πλάι πάνω σε ένα οίκημα στην πλαγιά ενός λόφου.

Μεταξύ των θυμάτων 17 γυναίκες και 12 άνδρες, ηλικίας 40-60 ετών. Στο δυστύχημα τραυματίστηκαν επίσης 27 άνθρωποι: 25 Γερμανοί και 2 Πορτογάλοι, ο οδηγός κι ένας ξεναγός.

Οι πορτογαλικές και οι γερμανικές αρχές ανέλαβαν από κοινού να στηρίξουν τους διασωθέντες και να ταυτοποιήσουν τα θύματα.

Επαναπατρισμός των τραυματιών

«Έχουμε αναλάβει ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο: τον επαναπατρισμό των τραυματιών, την αναγνώριση των θυμάτων, την ενημέρωση των οικογενειών» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, που μετέβη χθες στη Μαδέρα, συνοδευόμενος από μια ομάδα γιατρών, ψυχολόγων και προξενικών αξιωματούχων.

Ένα αεροσκάφος, με το οποίο θα επαναπατριστούν τα θύματα, βρίσκεται «σε αναμονή» και θα χρησιμοποιηθεί «αμέσως μόλις καταστεί δυνατό να μεταφέρουμε τους τραυματίες στη Γερμανία», σημειώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το νοσοκομείο του Φουντσάλ, 16 τραυματίες, εκ των οποίων οι 14 Γερμανοί, παραμένουν υπό νοσηλεία.

«Η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερή» και δείχνει να βελτιώνεται, όμως η μεταφορά τους δεν θα γίνει πριν από το Σάββατο, διευκρίνισε ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου Μιγκέλ Ρέις.

Σύμφωνα με Γερμανούς τουρίστες, που επέζησαν, ο οδηγός του μοιραίου λεωφορείου έχασε τον έλεγχο και νωρίτερα, σχεδόν μετά την αναχώρησή του.

«Πιστεύω ότι τα φρένα» είχαν πρόβλημα, περιέγραψε ένας εξ αυτών, ηλικίας περίπου 60 ετών.portogalia portogalia

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συγκλονιστικά βίντεο από την επίθεση των ουκρανικών drones σε διυλιστήριο στη Μόσχα - Η στιγμή που καπάκι δεξαμενής εκτοξεύεται στον αέρα
Βίντεο στα social video δείχνουν τη «βροχή» από το καμένο πετρέλαιο που έχει πέσει σε αρκετά σημεία της ρωσικής πρωτεύουσας μετά το νέο ουκρανικό χτύπημα στην καρδιά της Ρωσίας
μόσχα
Στο στόχαστρο των Αρχών της Ισπανίας οι κόρες του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο - Σε εξέλιξη δικαστική έρευνα κατά του πρώην πρωθυπουργού για μίζες
Ο δύο κόρες του Θαπατέρο είναι επικεφαλής της μίας από τις εταιρείες που ονομάζεται Whathefav, η δραστηριότητα της οποίας φαίνεται, σύμφωνα με τις ενδείξεις, ότι συνδέεται με το δίκτυο που αποτελεί αντικείμενο της δικαστικής έρευνας
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίθ Θαπατέρο
Πεζεσκιάν: «Ιστορικό το κείμενο της συμφωνίας Ιράν – ΗΠΑ, η ειρήνη θα βασιστεί στον αμοιβαίο σεβασμό» – Η πρώτη ανάρτηση μετά τις υπογραφές
«Πρόκειται για ένα ιστορικό κείμενο και ένα μήνυμα από ένα ισχυρό Ιράν: η ειρήνη θα βασιστεί στον αμοιβαίο σεβασμό» έγραψε σε ανάρτησή του ο Ιρανός πρόεδρος
Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν
Axios: Βγάζει καπνούς ο Νετανιάχου με τη συμφωνία Τραμπ με Ιράν – Σιωπηρή οργή στο παρασκήνιο και δύσκολες ώρες
Ο Νετανιάχου επέλεξε τη σιωπή την ημέρα που ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε τη συμφωνία, αποφεύγοντας να συγκρουστεί δημόσια με τον σημαντικότερο σύμμαχό του
Μπέντζαμιν Νετανιάχου 22