Κόσμος

Πορτογαλία: «Βουτιά» του τουρισμού στα επίπεδα της δεκαετίας του 1980

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο κάποτε ισχυρός κλάδος του τουρισμού στην Πορτογαλία κατέγραψε πέρυσι τις χειρότερες επιδόσεις του από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 καθώς η πανδημία του κορονοϊού και τα lockdowns που επιβλήθηκαν σε όλο τον κόσμο καθήλωσαν στο έδαφος τα αεροσκάφη και κράτησαν μακριά τους επισκέπτες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

«Βουτιά» του τουρισμού στην Πορτογαλία

Η εθνική στατιστική υπηρεσία INE ανακοίνωσε ότι λιγότεροι από 4 εκατ. ξένοι τουρίστες έμειναν σε πορτογαλικά ξενοδοχεία το 2020, μια μείωση σχεδόν 76% σε σχέση με το ρεκόρ των 16,4 εκατ. το 2019, ενώ ο αριθμός των διανυκτερεύσεων από μη κατοίκους μειώθηκε κατά 75% στα 12,3 εκατ. το χαμηλότερο επίπεδο από το 1984.

Οι διανυκτερεύσεις από Βρετανούς –μια από τις μεγαλύτερες ξένες αγορές της Πορτογαλίας– μειώθηκαν κατά 78% συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα. Υπήρξε επίσης τεράστια μείωση στην κινεζική και την αμερικανική αγορά, με βουτιά κατά 82% και 87% αντίστοιχα.

Τα συνολικά έσοδα των ξενοδοχείων μειώθηκαν κατά 66% πέρυσι, σύμφωνα με την INE, με τον εγχώριο τουρισμό να περιορίζει εν μέρει τις απώλειες

Η Πορτογαλία, μια χώρα περίπου 10 εκατ. κατοίκων, είχε καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με άλλες χώρες στην Ευρώπη στο πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά το 2021 ήρθε με μια καταστροφική αύξηση στα κρούσματα και τους θανάτους, οδηγώντας στην επιβολή αυστηρού lockdown τον περασμένο μήνα.

Σχεδόν 15.321 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της COVID-19 στην Πορτογαλία, με το σύνολο των περιστατικών να φθάνει τα 785.756.

Η Πορτογαλία παρέτεινε το Σάββατο την αναστολή πτήσεων από και προς τη Βραζιλία και τη Βρετανία έως την 1η Μαρτίου, επιτρέποντας πτήσεις μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους και τον επαναπατρισμό πολιτών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Παρασκήνιο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Ο Τραμπ τα έβαλε με Ιράν, Ισπανία, Γροιλανδία μπροστά στις κάμερες, αλλά πίσω από τις κλειστές πόρτες δεν είπε κουβέντα
Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters και είχε γνώση των συνομιλιών, ο Τραμπ είπε «Οι ΗΠΑ θα μείνουν στη Συμμαχία» και δεν αναφέρθηκε ούτε στην Ισπανία, ούτε στην Γροιλανδία, ούτε στο Ιράν
Ντόναλντ Τραμπ
Ποια είναι η 38χρονη Κριστρούν Φροσταντότιρ, η νεότερη πρωθυπουργός χώρας του ΝΑΤΟ - Έκλεψε τις εντυπώσεις στη Σύνοδο της Άγκυρας με κατάλευκο κοστούμι
Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Κριστρούν Φροσταντότιρ, εξελέγη το 2024, σε ηλικία 36 ετών και ήταν η νεότερη αρχηγός κυβέρνησης στον κόσμο
Κριστρούν Φροσταντότιρ