Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Το “πορτρέτο” του Κιμ Γιονγκ Ουν – Η σύγκριση με τον παππού, ο μυστικός γάμος και η… φιλία με τον Ρόντμαν

Το “πορτρέτο” του Κιμ Γιονγκ Ουν – Η σύγκριση με τον παππού, ο μυστικός γάμος και η… φιλία με τον Ρόντμαν

Η σημερινή επιτυχημένη δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην εκστρατεία του Κιμ να αναγάγει τη χώρα του σε πυρηνική δύναμη, αξιόπιστη και τρομακτική.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι μεταξύ των νεότερων του κόσμου. Η σημερινή επιτυχημένη δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην εκστρατεία του Κιμ να αναγάγει τη χώρα του σε πυρηνική δύναμη, αξιόπιστη και τρομακτική, θέλοντας ίσως να στείλει σαφές μήνυμα προς κάθε.. ενδιαφερόμενο, πως αν προκαλέσει την χώρα του σε πόλεμο θα έχει “κακά ξεμπερδέματα”.

Η Δοκιμή και ο Παγκόσμιος συναγερμός
Η βόμβα ήταν τόσο δυνατή που προκάλεσε σεισμό 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε σε χαμηλό βάθος στη χώρα. Πρόκειται για την έκτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιεί η Βόρεια Κορέα.

Οι αντιδράσεις ήταν έντονες, ενώ τα εφιαλτικά σενάρια για πόλεμο μοιάζουν πιο κοντά στην πραγματικότητα από ποτέ.

Τραμπ: “Η βόρεια Κορέα θα καταλάβει μόνο με ένα πράγμα”

Οι «λέξεις και οι ενέργειες [της Βόρειας Κορέας] εξακολουθούν να είναι πολύ εχθρικές και πολύ επικίνδυνες για τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, στην πρώτη αντίδρασή του μετά την πραγματοποίηση της έκτης και πιο ισχυρής πυρηνικής δοκιμής της Βόρειας Κορέας.

«Η Βόρεια Κορέα είναι ένα κράτος παρίας που έχει γίνει μεγάλη απειλή και πηγή αμηχανίας για την Κίνα, που προσπαθεί να βοηθήσει αλλά με λίγη επιτυχία», ανέφερε ο Τραμπ σε ένα δεύτερο tweet.

Το “προφίλ” του ηγέτη που αψήφησε κάθε προειδοποίηση

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν υπάκουσε στις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας, τις οικονομικές κυρώσεις και τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το ενδεχόμενο επίθεσης εναντίον της Βόρειας Κορέας, ωστόσο αυτό με βάση ειδικούς αναλυτές μπορεί αυτό να οφείλεται και στο ότι η ίδια διεθνής κοινότητα, ο ΟΗΕ έχει επιβάλλει εμπάργκο στην χώρα του εδώ και δεκαετίες.

Όταν ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο του 2011 μετά τον θάνατο του πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ιλ εκτιμάται ότι διένυε την τρίτη δεκαετία της ζωής του, καθώς δεν είναι γνωστή επισήμως η ημερομηνία γέννησής του. Οι αναλυτές τον θεωρούσαν ευάλωτο, χωρίς εμπειρία και επιρρεπή στη χειραγώγηση από τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς του στρατού.

Τον καιρό που ακολούθησε είδαν το φως της δημοσιότητας διάφορες ειδήσεις όπως εκτέλεση του θείου του, εκτέλεση στρατηγών και άλλα πολλά, ωστόσο είναι δύσκολο να πει κανείς αν ότι ακούει ισχύει, ειδικά από τη στιγμή που μια σειρά φήμες αποδείχτηκαν ότι δεν ήταν πραγματικότητα.

Τον Φεβρουάριο η Νότια Κορέα τον κατηγόρησε ότι οργάνωσε τη δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του Κιμ Γιονγκ Ναμ στη Μαλαισία, όμως και πάλι έως τώρα δεν υπάρχει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν φαίνεται να παίρνει παράλληλα αποστάσεις και από την Κίνα, ενώ δεν έχει συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Ο Κιμ είναι γιος της τρίτης συζύγου του πατέρα του, της Κο Γιονγκ Χι, μιας Κορεάτισσας χορεύτριας που γεννήθηκε στην Ιαπωνία, η οποία πέθανε το 2004 από καρκίνο στο στήθος.

Έκανε μέρος της σχολικής του εκπαίδευσης στην Ελβετία, όπου ζούσε η αδελφή της μητέρας του.

Φίλοι του και μέλη του προσωπικού του σχολείου, οι οποίοι σύμφωνα με τον Τύπο δεν γνώριζαν ότι είναι μέλος της οικογένειας που κυβερνά τη Βόρεια Κορέα, θυμούνται ένα δειλό αγόρι, στο οποίο άρεσε το σκι και οι ταινίες του Ζαν-Κλοντ Βαν Νταμ.

Είναι επίσης μεγάλος οπαδός του μπάσκετ. Ο Ντένις Ρόντμαν πρώην παίκτης των Chicago Bulls έχει επισκεφθεί αρκετές φορές την Πιονγκγιάνγκ και είναι ένας από τους λίγους Δυτικούς που έχουν συναντηθεί πρόσφατα με τον Κιμ.

Γνώριζε ότι θα διαδεχθεί τον πατέρα του πριν αυτό συμβεί, αλλά άρχισε τις δημόσιες εμφανίσεις τους μόλις το 2008 έπειτα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη ο Κιμ Γιονγκ Ιλ. Αυτός είναι και ο λόγος που δέχεται κριτική από πολλά κομμουνιστικά κόμματα ανά τον κόσμο, καθώς στο σοσιαλιστικό σύστημα διακυβέρνησης δεν προβλέπεται ανάθεση διαδόχου, αλλά εκλογή με άλλες διαδικασίες.

Ο παππούς του, ο Κιμ Ιλ Σουνγκ, εξακολουθεί να λατρεύεται στη Βόρεια Κορέα, καθώς είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στον Β Παγκόσμιο πόλεμο ενάντια στους Ιάπωνες, και ήταν ο ηγέτης της επανάστασης στην χώρα.

Στη διάρκεια της διακυβέρνησής του Κιμ Γιονγκ Ιλ, πατέρα του Κιμ Γιονγκ ένας μεγάλος λιμός προκάλεσε τον θάνατο πολλών ανθρώπων, καθώς η κατάσταση επιδεινώθηκε από την μεγάλη έλλειψη που υπάρχει σε αγαθά από τα εμπάργκο ΟΗΕ και ΗΠΑ.

Αν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει αναλάβει την εξουσία στη Βόρεια Κορέα εδώ και έξι χρόνια, η διεθνής κοινότητα δεν γνωρίζει πολλά για αυτόν. Δεν έχει μεταβεί ποτέ στο εξωτερικό για επίσημη επίσκεψη.

Ο γάμος του αποκαλύφθηκε τον Ιούλιο του 2012 με τη δημοσίευση φωτογραφιών μιας νεαρής γυναίκας, της Ρι Σολ-Γιου, η οποία τον συνόδευε σε επίσημες εκδηλώσεις. Ο Τύπος της Νότιας Κορέας μετέδωσε πρόσφατα ότι το ζευγάρι απέκτησε στις αρχές του χρόνου το τρίτο του παιδί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις