Κόσμος

Πως τα τουρκικά ΜΜΕ «είδαν» τον χάρτη του Μπαχτσελί και τη στάση του Ερντογάν

Στον χάρτη που παρουσίασε ο κυβερνητικός εταίρος Ντεβλέτ Μπαχτσελί και παρουσιάζει ως τουρκικό το μισό Αιγαίο αναφέρονται τουρκικά μέσα ενημερώσεις με κάποια δημοσιεύματα να σημειώνουν ότι ο Μπαχτσελί με αυτή του την κίνηση προκάλεσε διπλωματική κρίση – μετά και την αντίδραση Μητσοτάκη – ενώ άλλα αναφέρουν ότι ο χάρτης φόβισε την Ελλάδα.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, ο αντιπολιτευόμενος τουρκικός Τύπος σχολιάζει ότι ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δημιούργησε πολιτική κρίση με τον χάρτη που δείχνει τουρκικό το μισό Αιγαίο και την Κρήτη. Παράλληλα, τονίζουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Ερντογάν να απαντήσει εάν πρόκειται για επίσημη τουρκική θέση. Πολλά φιλοκυβερνητικά μέσα επέλεξαν απλά να «εξαφανίσουν» το θέμα. 

Ενδεικτικά:

Εφημερίδα SOZCU: «H φωτογραφία του Μπαχτσελί προκάλεσε διπλωματική κρίση. Ο Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Ερντογάν αντέδρασε έντονα».

Εφημερίδα CUMHURIYET: «Αντίδραση Μητσοτάκη στον Μπαχτσελί. Αυτό είναι προβοκάτσια ή ο πραγματικός σου στόχος».

Ρεπορτάζ της τηλεόρασης ΗΑΒΕR GLOBAL: «Ξεσήκωσε την Αθήνα ο χάρτης που έδωσε στον Ντεβλέτ Μπαχτσελί η οργάνωση των νέων του κόμματος του. Διότι ο χάρτης εμφανίζει ως τουρκικά τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Οι Έλληνες αξιωματούχοι κατηγορούν την Τουρκία πως αυξάνουν την ένταση».

Όπως μετέδωσε και η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Τουρκία, «η εφημερίδα των ακροδεξιών, δηλαδή του Μπαχτσελί, έχει σήμερα όλο το πρωτοσέλιδό της αφιερωμένο στην υπόθεση του χάρτη, και μάλιστα ο αρθρογράφος που υπογράφει το σχετικό άρθρο λέει ότι “ο χάρτης μας που δώσαμε για δώρο στον αρχηγό μας προκάλεσε μεγάλο φόβο στους Έλληνες” ενώ στη συνέχεια αναφέρει ότι “ο πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να υιοθετήσει μία καθαρή στάση”». 

 

Η “αφωνία” Ερντογάν

Η «αφωνία» του Ερντογάν εξηγείται αφενός λόγο μπαϊραμιού αλλά και – σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ – της κυβερνητική συνεργασίας Ερντογάν – Μπαχτσελί. Όπως είπε ο Μανώλης Κωστίδης εάν βγει και πει ανοιχτά πως δεν είναι αυτή η θέση μας θα έχει πρόβλημα με τον Μπαχτσελί, ενώ εάν πει πως πρόκειται για επίσημη θέση της τουρκικής κυβέρνησης, τότε θα ξεσηκωθεί η ΕΕ, αλλά και οι ΗΠΑ και τα F-16 δεν θα τα πάρει ποτέ.

Ο Μανώλης Κωστίδης παράλληλα σημειώνει πως στην κυβέρνηση επικρατεί ενόχληση για την άσκηση «Poseidon’s Rage 22» ΗΠΑ – Ελλάδας, με τη συμμετοχή 10 F-35 και 14 F-15, στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης. Δημοσιεύματα στον Τύπο και τηλεοπτικών δικτύων της Τουρκίας, κάνουν λόγο για βήμα από τις ΗΠΑ που απειλεί την Τουρκία και για άσκηση στην Κρήτη «που βρίσκεται κοντά στην Τουρκία».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το χρονικό της σύλληψης του έκπτωτου πρίγκιπα Άντριου - Οι κατηγορίες, ο Επστάιν, ο βασιλιάς Κάρολος και η οργή των Άγγλων
Ο αδελφός του βασιλιά Καρόλου, «το αγαπημένο παιδί» της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ, τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής λόγω της στενής σχέσης που είχε με τον Τζέφρι Επστάιν
Ο έκπτωτος πρίγκιπας Άντριου
Reuters: Οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες δεν «βλέπουν» λήξη του πολέμου στην Ουκρανία – «Θέατρο διαπραγματεύσεων»
«Η Ρωσία δεν επιδιώκει μια ειρηνευτική συμφωνία. Επιδιώκει τους στρατηγικούς της στόχους, και αυτοί δεν έχουν αλλάξει» δήλωσε ένας εκ των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών
Πόλεμος στην Ουκρανία
Συγκλονίζει η μητέρα του δίχρονου αγοριού στην Ιταλία μετά τη μεταμόσχευση κατεστραμμένης καρδιάς και το «όχι» για νέα επέμβαση - «Όσο αναπνέει ελπίζω»
«Πρέπει να αντέξω, έχω άλλα δύο παιδιά», λέει η μητέρα για τον μικρό Ντομένικο που παραμένει στη ζωή μόνο χάρη σε ένα μηχάνημα που, όμως, βλάπτει προοδευτικά τα όργανα του
Η Patrizia Mercolino, μητέρα του μικρού παιδιού που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από μεταμόσχευση καρδιάς φεύγει από το νοσοκομείο Monaldi μαζί με τον πατέρα και συγγενείς στη Νάπολη της Ιταλίας