Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Πόσες ζωές μπορούσαν να έχουν σωθεί σε 26 λεπτά; Τόσο άργησαν να συλλάβουν τον Μπρέιβικ

Δεν τον πίστεψαν; Δεν αξιολόγησαν τα τρία τηλεφωνήματα που τους έκανε ζητώντας να παραδοθεί; Η ουσία είναι ότι η νορβηγική αστυνομία έπιασε τον Μπρέιβικ σχεδόν μισή ώρα μετά το πρώτο του τηλεφώνημα.

Και το ερώτημα που προκύπτει, κυρίως στις οικογένειες των θυμάτων του μακελειού στην Οτόγια, είναι ένα και μοναδικό: πόσες ζωές μπορούσαν να έχουν σωθεί σε αυτά τα 26 λεπτά που έκανε η αστυνομία να φτάσει στο νησί; Η απάντηση δε θα δοθεί ποτέ. Ίσως την έχει ο ίδιος ο Μπρέιβικ, αλλά ποιος πιστεύει πως είναι πρόθυμος να τη δώσει;

Η πρώτη ηχογραφημένη κλήση του μακελάρη της Νορβηγίας έγινε στις 18:01. «Είμαι στην Οτόγια. Θέλω να παραδοθώ», δήλωσε κατά την πρώτη αυτή συνομιλία που είχε με την αστυνομία, την οποία ξεκίνησε παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως το «διοικητή Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, του νορβηγικού κινήματος της αντικομμουνιστικής αντίστασης».

Η κλήση διακόπηκε γρήγορα, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία προσπαθούσε στη συνέχεια, μάταια όμως, να ξαναέχει επαφή με τον δράστη.

Σύμφωνα με τις ηχογραφημένες κλήσεις που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα, ο Μπρέιβικ ξανατηλεφώνησε στην αστυνομία στις 18:26 τοπική ώρα. Δηλώνοντας εκ νέου ότι είναι ο «διοικητής του κινήματος της νορβηγικής αντίστασης», είπε στον συνομιλητή του: «Ολοκλήρωσα την επιχείρησή μου και θέλω να παραδοθώ».

Στη συνέχεια ζήτησε να μιλήσει στη δύναμη Δέλτα, την ειδική δύναμη επέμβασης, και είπε να του τηλεφωνήσουν, αλλά το έκλεισε χωρίς να δώσει τον αριθμό του τηλεφώνου.

Στις 18:27 τοπική ώρα, ένα λεπτό μετά τη δεύτερη κλήση, ο Μπρέιβικ συνελήφθη από τη δύναμη Δέλτα, η οποία είχε μεταβεί οδικώς και στη συνέχεια με σκάφος από το Όσλο στην Οτόγια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και βόμβα 1,5 τόνου στο… «οπλοστάσιο» του Μπρέιβικ

Χωρίς φράκο στο δικαστήριο ο μακελάρης της Νορβηγίας

Δεν πήρε στα σοβαρά η αστυνομία τα 10 τηλεφωνήματα του Μπρέιβικ;

Ξύπνησε ο εφιάλτης στην Ουτόγια – Επι 8 ώρες ο Μπρέιβικ έδειχνε πώς έσπειρε το θάνατο – Συγκλονιστικό βίντεο

Βιντεοσκόπησε το μακελειό ο Μπρέιβικ; – Ψάχνουν εναγωνίως την κάμερά του

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε