Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Πόσο πουλήθηκαν τα τελευταία κρασιά του “βασιλιά της Βουργουνδίας” – Δεν θα το βρεις!

Πόσο πουλήθηκαν τα τελευταία κρασιά του “βασιλιά της Βουργουνδίας” – Δεν θα το βρεις!

Μία ιστορική δημοπρασία πραγματοποιήθηκε στο κτήμα της οικογένειας των διάσημων αμπελουργών της Βουργουνδίας. Εκεί, βγήκαν στο σφυρί οι τελευταίες γνήσιες φιάλες των περίφημων ομώνυμων κρασιών.

Ήταν συνολικά 1.064 κρασιά. Ούτε ένα παραπάνω. Τα τελευταία μπουκάλια του “βασιλιά της Βουργουνδίας” Ανρί Ζαγιέ πωλήθηκαν όλα στη Γενεύη. Τα έβγαλαν στο σφυρί οι κόρες του διάσημου αμπελουργού που πέθανε το 2006 σε ηλικία 84 χρονών, αντί 30 εκατομμυρίων ευρώ, ποσού που ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Η ιστορική δημοπρασία στο κτήμα του Σατοβιέ, στα υψώματα της Γενεύης, διήρκησε έξι ώρες και έκλεισε καταγράφοντας τζίρο 34,5 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (29,8 εκατομμύρια ευρώ), ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Baghera Wines. Σύμφωνα με τον οίκο, είναι ποσό ρεκόρ για μία και μόνο πώληση.

“Δώδεκα χρόνια μετά τον θάνατό του, τα κρασιά που φέρουν την υπογραφή του αμπελουργού Ανρί Ζαγιέ παραμένουν αναμφίβολα τα ακριβότερα παγκοσμίως”, σύμφωνα με τον οίκο Baghera Wines που ιδρύθηκε το 2015 στη Γενεύη.

Εκατό πλειοδότες από όλο τον κόσμο διεκδικούσαν τα τελευταία κρασιά του “βασιλιά της Βουργουνδίας” είτε ευρισκόμενοι στη Γενεύη, είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω Διαδικτύου.

Οι 855 φιάλες που διατέθηκαν ήταν όλα τα κρασιά που ο Ζαγιέ συγκέντρωνε με πάθος όλη τη ζωή του στο κτήμα του στο χωριό Βοσν-Ρομανέ.

Τρεις φιάλες σφράγισαν τη δημοπρασία: Οι Cros-Parantoux που παρήχθησαν από το 1978 έως το 2001, πωλήθηκαν μαζί αντί 1,16 εκατομμυρίου ελβετικών φράγκων (πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ).

Έξι Cros-Parantoux του 1999, πωλήθηκαν αντί 528.000 ελβετικών φράγκων (457.285 ευρώ), και τέλος ένα μπουκάλι Richebourg 1986, 50.400 ελβετικά φράγκα.

Οι “πριγκίπισσες” της Βουργουνδίας

Η δημοπρασία αυτή είναι η τελευταία σελίδα της ιστορίας του κτήματος του Ανρί Ζαγιέ, εξήγησαν οι κόρες του αμπελουργού, η Λιντί και η Ντομινίκ, που παρέστησαν στην πώληση, συνώνυμο της εκκαθάρισης της κληρονομιάς τους. Οι φιάλες αυτές από την προσωπική κάβα του ήταν σαν εργαστήριό του … ένας τρόπος να τα βλέπει να παλαιώνουν με την πάροδο των ετών, είπαν οι κόρες του που θεωρούν φυσικό να μην μπορούν να πιουν όλες αυτές τις φιάλες και να τις διαθέτουν προς πώληση.

Όπως θέλει η παράδοση της Βουργουνδίας, ο Ζαγιέ φύλασσε τα κρασιά του εμφιαλωμένα και στοιβαγμένα μέσα στην κάβα του. Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Baghera Wines, οι συνθήκες φύλαξης των κρασιών αυτών επιτρέπουν τη φύλαξή τους για πολλά ακόμη χρόνια πριν τα δοκιμάσουν αυτοί που θα επιδείξουν υπομονή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις