Κόσμος

ΠΟΥ: «Αποτυχία» αν οι πλούσιες χώρες δεν δώσουν περισσότερα εμβόλια στις φτωχότερες

Οι πλούσιες χώρες πρέπει να κινητοποιηθούν και να δώσουν περισσότερες δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού στις φτωχές σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Να ακολουθήσουν δηλαδή τις ΗΠΑ στο να καταστήσουν δόσεις τους άμεσα διαθέσιμες ώστε να μπορέσει να καλυφθεί κενό 200 εκατομμυρίων δόσεων που προκλήθηκε από τις διαταραχές του εφοδιασμού στην Ινδία και τις καθυστερήσεις στην παραγωγή, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καλέσει τις πλούσιες χώρες να δωρίσουν τις πλεονάζουσες δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 που διαθέτουν σε φτωχότερες χώρες αντί να τις διαθέσουν σε λιγότερο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού τους, όπως τα παιδιά. Αυτές έχουν μέχρι στιγμής δωρίσει 150 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέσω του μηχανισμού διαμοιρασμού εμβολίων COVAX.

Ωστόσο ο αξιωματούχος του ΠΟΥ Μπρους Έιλγουορντ δήλωσε σήμερα ότι μόνον ένα μικρό μέρος από αυτές τις δόσεις θα είναι διαθέσιμο βραχυπρόθεσμα τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν θα μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην επιβράδυνση του ρυθμού λοιμώξεων στην πανδημία παγκοσμίως του νέου κορονοϊού.

“Θα χρειαστούμε τις διπλάσιες και αυτές θα πρέπει να προωθηθούν”, υπογράμμισε, αναφερόμενος στο μέγεθος των δωρεών που έχουν κάνει οι πλούσιες χώρες μέχρι στιγμής καθώς οι υπουργοί Υγείας της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων κρατών στον κόσμο συναντώνται στην Οξφόρδη.

“Θα οδηγηθούμε σε αποτυχία αν δεν εξασφαλίσουμε γρήγορα δόσεις”, πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο Έιλγουορντ εξήρε το σχέδιο των ΗΠΑ που ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη για τη γρήγορη διανομή 25 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της COVID-19 και ενθάρρυνε και τις άλλες πλούσιες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ υπολόγισε ότι οι διαταραχές στις ινδικές εξαγωγές εμβολίων και οι καθυστερήσεις στη λήψη άλλων εμβολίων έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κενού περίπου 200 εκατομμυρίων δόσεων στον μηχανισμό διαμοιρασμού εμβολίων COVAX.

Το Ινστιτούτο Σέρουμ της Ινδίας εξέτρεψε προμήθειες του εμβολίου της AstraZeneca στην εσωτερική αγορά εν μέσω ενός καταστροφικού δεύτερου κύματος της επιδημίας της COVID-19 στη χώρα και αναμένεται να άρει αυτούς τους περιορισμούς το τέταρτο τρίμηνο του έτους, όταν αναμένεται να διατεθούν κι άλλα σκευάσματα που προορίζονται για τον COVAX.

“Όλα αυτά θα φτάσουν την ίδια ώρα”, σημείωσε ο Έιλγουορντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βλάβη σε καλώδιο ηλεκτροδότησης λόγω κακοκαιρίας προκάλεσε το «μυστηριώδες» black out στο Νουούκ στη Γροιλανδία
Οι Γροιλανδοί είναι συνηθισμένοι σε διακοπές του ηλεκτρικού, οι οποίες συχνά οφείλονται στο βαρύ χειμώνα εξαιτίας και προκαλεί ζημιές στο καλώδιο υψηλής τάσης
Η ηλεκτρική ενέργεια έχει διακοπεί στην πρωτεύουσα της Γροιλανδίας, Νουούκ, κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ Σαββάτου
Ιστορική χιονοθύελλα στις ΗΠΑ: Άδεια ράφια σούπερ μάρκετ, πολικές θερμοκρασίες και 230.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα
Συνολικά, 21 πολιτείες καθώς και η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Σε πολλά σούπερ μάρκετ άδειασαν τα ράφια μετά τις προβλέψεις της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας
Σφοδρές χιονοπτώσεις στις ΗΠΑ
Χιονοθύελλα παραλύει τις ΗΠΑ: 130.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις χωρίς ρεύμα, ακυρώθηκαν χιλιάδες πτήσεις
Μιλώντας για «ιστορικό» κύμα κακοκαιρίας, ο Τραμπ κήρυξε κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε Νότια Καρολίνα, Βιρτζίνια, Τενεσί, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Μέριλαντ, Άρκανσο, Κεντάκι, Λουιζιάνα, Μισισίπι, Ιντιάνα και Δυτική Βιρτζίνια
Απίστευτο χιόνι στην Οκλαχόμα
«Οργή» στη Μινεσότα μετά τη δολοφονία 37χρονου από πράκτορες της ICE – Τα «αηδιαστικά ψέματα» του Τραμπ καταγγέλλουν οι γονείς του
Μεγάλες διαμαρτυρίες έγιναν όχι μόνο στη Μινεάπολη, αλλά και στη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, τη Βοστώνη και το Πρόβοντενς στο Ρόουντ Άιλαντ για τη νέα δολοφονία που συνταράσσει τις ΗΠΑ
Διαδηλώσεις μετά τη νέα δολοφονία πολίτη στις ΗΠΑ
45
Χάος στη Μινεσότα μετά τη νέα δολοφονία 37χρονου από ομοσπονδιακούς πράκτορες των ΗΠΑ – Εξαγριωμένο πλήθος φωνάζει «Έξω η ICE»
Ο 37χρονος Άλεξ Πρέτι που δολοφόνησαν στη Μινεάπολη πράκτορες της ICE, ήταν νοσηλευτής και εργαζόταν επί χρόνια φροντίζοντας σοβαρά ασθενείς βετεράνους του στρατού στο νοσοκομείο Βετεράνων της πόλης
Άνδρας κρατάει πλακάτ καθώς ομοσπονδιακοί πράκτορες χρησιμοποιούν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν κοντά στο σημείο όπου ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν θανάσιμα έναν άνδρα ενώ προσπαθούσαν να τον συλλάβουν, στη Μινεάπολη της Μινεσότα, στις ΗΠΑ
24