Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

ΠΟΥ: Καμία χώρα δεν θα «καθαρίσει» μόνο με τις αναμνηστικές δόσεις εμβολίου

Κορονοϊός: Υποχρεωτικός εμβολιασμός Ουγκάντα
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Ακόμη μια προειδοποίηση για την επίτευξη υψηλού βαθμού θωράκισης απέναντι στο νέο πανδημικό κύμα του κορονοϊού έστειλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν αρκεί η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου, καθώς εστιάζει στην ανάγκη διανομής εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες, που παραμένουν απροστάτευτες έναντι του ιού και επομένως είναι πιθανό να δημιουργηθούν μεγάλες εστίες μόλυνσης. Την ίδια στιγμή, σε αγώνα δρόμου βρίσκονται οι κυβερνήσεις της Γηραιάς Ηπείρου ώστε να αναχαιτίσουν το νέο πανδημικό κύμα.

Ξεκάθαρος ο ΠΟΥ

«Καμία χώρα δεν θα μπορέσει να εξέλθει από την πανδημία με αναμνηστικές δόσεις και οι αναμνηστικές δόσεις δεν είναι ένα πράσινο φως για να γιορτάσουμε όπως προβλέπαμε», δήλωσε ειδικότερα ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Προγράμματα αναμνηστικών δόσεων χωρίς διάκριση έχουν κάθε πιθανότητα να «παρατείνουν την πανδημία, παρά να της βάλουν τέλος, διοχετεύοντας τις διαθέσιμες δόσεις σε χώρες που έχουν ήδη αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού, προσφέροντας έτσι στον ιό περισσότερες πιθανότητες να εξαπλωθεί και να μεταλλαχθεί», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η πολύ μεγάλη πλειονότητα των νοσηλειών και των θανάτων είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί, όχι εκείνοι που δεν έχουν λάβει αναμνηστική δόση», επέμεινε και πρόσθεσε: «Και πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς» για το γεγονός ότι «τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά εναντίον των παραλλαγών Δέλτα όπως και Όμικρον».

«Καθώς πλησιάζουμε στο νέο έτος, πρέπει όλοι να μάθουμε από τα επώδυνα μαθήματα που μας δίδαξε αυτή η χρονιά. Το 2022 πρέπει να είναι το τέλος της πανδημίας της COVID-19», πρόσθεσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις