Κόσμος

ΠΟΥ – Μετάλλαξη Όμικρον: Άγνωστο αν προκαλεί σοβαρή νόσηση, με ήπια συμπτώματα οι πρώτοι ασθενείς

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως ακόμα δεν είναι σαφές αν η νέα μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο μεταδοτική σε σχέση με τις υπάρχουσες μεταλλάξεις ή αν προκαλεί πιο βαριά συμπτώματα Covid-19.

«Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι καταγράφονται αυξημένα ποσοστά νοσηλείας στη Νότια Αφρική, όμως αυτό μπορεί να οφείλεται στην αύξηση του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που μολύνονται» και να μην είναι αποτέλεσμα της συγκεκριμένης μόλυνσης με τη μετάλλαξη Όμικρον, προστίθεται στην ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Οργανισμός δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο βάσει των πρώτων δεδομένων ότι ίσως να υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος επαναμόλυνσης από την παραλλαγή αυτήν.

Ο ΠΟΥ διαβεβαίωσε ότι συνεργάζεται με τεχνικούς εμπειρογνώμονες για να κατανοήσει τον πιθανό αντίκτυπο της παραλλαγής στα υπάρχοντα αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων.

«Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υποδηλώνουν ότι τα συμπτώματα της Όμικρον είναι διαφορετικά από εκείνα των άλλων παραλλαγών» ανέφερε, εξηγώντας ότι τα πρώτα κρούσματα ήταν μεταξύ φοιτητών, δηλαδή ατόμων νεαρής ηλικίας που τείνουν να έχουν ηπιότερα συμπτώματα.

«Για να κατανοήσουμε το επίπεδο της σοβαρότητας της παραλλαγής Όμικρον θα χρειαστούν ημέρες, έως και αρκετές εβδομάδες», επανέλαβε.

Tι συμβαίνει με τα rapid test

Τα τεστ PCR εξακολουθούν να ανιχνεύουν τη μόλυνση με την παραλλαγή Όμικρον και είναι σε εξέλιξη μελέτες για να καθοριστεί αν υπάρχει κάποια επίδραση στα τεστ αντιγόνου (rapid).

Ο ΠΟΥ έκανε έκκληση «να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα», καλώντας όλες τις χώρες «να υιοθετήσουν μια επιστημονική προσέγγιση» που θα βασίζεται «στην εκτίμηση των κινδύνων». Εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στις χώρες της νότιας Αφρικής, τόνισε ότι «είναι κρίσιμης σημασίας οι χώρες να επιδεικνύουν διαφάνεια με τα δεδομένα τους, επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να διασφαλίσουμε ότι θα λαμβάνουμε σημαντικά δεδομένα εγκαίρως», υπογράμμισε.

Η απαγόρευση πτήσεων, που επηρεάζει αρνητικά την οικονομία και τον τουρισμό, μπορεί να οδηγήσει κάποιες χώρες στο μέλλον να μην ανακοινώνουν τον εντοπισμό παραλλαγών, επειδή θα φοβούνται ότι θα υποστούν τις κυρώσεις, προειδοποίησαν χθες οι αρχές της Νότιας Αφρικής.

Πολλές χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, απαγόρευσαν τις πτήσεις από τη νότια Αφρική. Η Αγκόλα ήταν η πρώτη αφρικανική χώρα που αποφάσισε να απαγορεύσει τις πτήσεις από και προς τη Νότια Αφρική.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Θρίλερ με τους 23 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου, που αποβιβάστηκαν πριν γίνουν γνωστά τα κρούσματα χανταϊού
Έγινε γνωστό ότι ένας από αυτούς νοσηλεύεται ήδη σε νοσοκομείο της Ζυρίχης με συμπτώματα χανταϊού, αποτελώντας το όγδοο ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα που συνδέεται με το πλοίο
To κρουαζιερόπλοιο
Η στιγμή που ο καπετάνιος του MV Hondius που χτυπήθηκε από χανταϊό ανακοινώνει ότι ένας επιβάτης πέθανε - «Είμαστε ασφαλείς»
«Όσο τραγικό κι αν είναι, οφείλεται σε φυσικά αίτια πιστεύουμε και ό,τι προβλήματα κι αν είχε, ο γιατρός με ενημέρωσε ότι δεν ήταν μολυσματικά», ακούγεται να λέει για τον θάνατο επιβάτη
Ο καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου
Στη δημοσιότητα σημείωμα αυτοκτονίας του Έπσταϊν πριν από τον θάνατό του: «Με ερευνούσαν για μήνες, δεν βρήκαν τίποτα»
Αν και η αυθεντικότητα του σημειώματος δεν έχει επιβεβαιωθεί, η δημοσιοποίησή του έρχεται τη στιγμή που συνεχίζονται τα ερωτήματα γύρω από τον θάνατο του χρηματιστή
O Τζέφρι Επστάιν