Κόσμος

ΠΟΥ: Προτρέπει τις χώρες να μην αγοράζουν ενισχυτικές δόσεις εμβολίου

Προσθέστε το newsit.gr στη Google

για να βλέπετε περισσότερες ειδήσεις στη μηχανή αναζήτησης

Οι χώρες δεν θα πρέπει να αγοράζουν ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί, την ώρα που άλλες χώρες δεν έχουν καν παραλάβει εμβόλια για την Covid-19, προέτρεψε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε ότι οι θάνατοι από την Covid-19 αυξάνονται και πάλι, καθώς η παραλλαγή Δέλτα του νέου κορονοϊού αρχίζει να κυριαρχεί. Την ίδια ώρα, πολλές χώρες δεν έχουν ακόμη λάβει αρκετές δόσεις εμβολίων για να προστατεύσουν το υγειονομικό προσωπικό τους.

«Η παραλλαγή Δέλτα εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο με γοργό ρυθμό, οδηγώντας σε μια νέα κορύφωση των κρουσμάτων και των θανάτων», επισήμανε ο Τέντρος στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη. Αυτή η πολύ μολυσματική παραλλαγή, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, έχει εντοπιστεί πλέον σε 104 χώρες.

«Το παγκόσμιο χάσμα όσον αφορά τον εφοδιασμό με εμβόλια είναι πάρα πολύ ανομοιόμορφο και άνισο. Ορισμένες χώρες και περιοχές παραγγέλνουν εκατομμύρια ενισχυτικών δόσεων, προτού άλλες χώρες να αποκτήσουν ποσότητες για να εμβολιάσουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους πιο ευπαθείς», υπογράμμισε.

Ο Τέντρος κατονόμασε τις φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και Moderna, λέγοντας ότι στόχος τους είναι να παράσχουν ενισχυτικές δόσεις σε χώρες όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι ήδη υψηλό. Αντί για αυτό, είπε, θα έπρεπε να προσφέρουν τις δόσεις στον Covax, τον μηχανισμό μέσω του οποίου στέλνονται εμβόλια στις φτωχότερες χώρες.

Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σούμια Σουαμινάθαν είπε ότι ο Οργανισμός δεν έχει ακόμη δει αποδείξεις ότι τα ενισχυτικά εμβόλια είναι αναγκαία για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Μολονότι αυτές οι ενισχυτικές δόσεις ίσως καταστούν αναγκαίες κάποια μέρα, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι χρειάζονται τώρα.

Ο ενισχυτικός εμβολιασμός «θα πρέπει να βασίζεται στην επιστήμη και τα δεδομένα, όχι στην κάθε εταιρεία που δηλώνει ότι τα εμβόλιά της πρέπει να χορηγούνται ως ενισχυτική δόση», τόνισε.

Η Σουαμινάθαν προέτρεψε επίσης να μην αναμιγνύονται τα εμβόλια από διαφορετικούς κατασκευαστές, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνη» αυτήν την τάση, με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει κάτι τέτοιο στην υγεία.

«Η κατάσταση θα γίνει χαοτική αν οι πολίτες αρχίσουν να αποφασίσουν πότε και ποιος θα κάνει μια δεύτερη, μια τρίτη, μια τέταρτη δόση», προειδοποίησε.

«Θα το θυμόμαστε με θυμό, θα το θυμόμαστε με ντροπή», αν κάποιες χώρες χρησιμοποιήσουν πολύτιμες δόσεις των εμβολίων ως ενισχυτικές, την ώρα που ευάλωτοι άνθρωποι πεθαίνουν χωρίς εμβόλια κάπου αλλού, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του προγράμματος αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ.

«Αυτοί είναι άνθρωποι θέλουν να λάβουν και να φάνε το γλυκό τους και μετά να φτιάξουν λίγο ακόμα και να το φάνε κι αυτό», σχολίασε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μάρκο Ρούμπιο: «Η Επιχείρηση Epic Fury τελείωσε»
Ο Ρούμπιο είπε ότι τα ζητήματα που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του αποθέματος εμπλουτισμένου ουρανίου υψηλού βαθμού, θα επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην αίθουσα Τύπου «James S. Brady» στο Λευκό Οίκο
Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι επιτέθηκε στα ΗΑΕ και προειδοποιεί για «αποφασιστική αντίδραση» σε περίπτωση επιθέσεων στο Ιράν
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού απέρριψε τις κατηγορίες του Υπουργείου Άμυνας των ΗΑΕ ως «αβάσιμες», ενώ κατηγόρησε τα ΗΑΕ ότι επιτρέπουν στις αμερικανικές και ισραηλινές δυνάμεις να επιχειρούν από το έδαφός τους
Πύραυλος εκτοξεύεται από πλοίο κατά τη διάρκεια ασκήσεων του ιρανικού ναυτικού στον Κόλπο του Ομάν και στον Ινδικό Ωκεανό
Το Ιράν θεσπίζει νέο μηχανισμό κυριαρχίας για τη διέλευση πλοίων στα Στενά του Ορμούζ
Τα πλοία που σκοπεύουν να διέλθουν από τα Στενά του Ορμούζ, «αφού ειδοποιήσουν τις ιρανικές αρχές, πρέπει να λάβουν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, το οποίο θα περιέχει πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες κυκλοφορίας τους»
Πλοία στα Στενά του Ορμούζ κοντά στο Μπαντάρ Αμπάς, Ιράν
Ντόναλντ Τραμπ:«Γυμνάζομαι τόσο πολύ, περίπου ένα λεπτό την ημέρα, αν είμαι τυχερός»
Ο Ντόναλντ Τραμπ καυχιέται συχνά για τη φυσική του κατάσταση, συγκρίνοντάς την με εκείνη του προκατόχου του, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αποσύρθηκε από την προεδρική κούρσα του 2024 λόγω προβλημάτων υγείας
Ντόναλντ Τραμπ