Συμβαίνει τώρα:
Φωτιά σε αποθήκες του Πολεμικού Ναυτικού στον Μαραθώνα – Εναέριες δυνάμεις στο σημείο
Κόσμος

ΠΟΥ: Προτρέπει τις χώρες να μην αγοράζουν ενισχυτικές δόσεις εμβολίου

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι χώρες δεν θα πρέπει να αγοράζουν ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί, την ώρα που άλλες χώρες δεν έχουν καν παραλάβει εμβόλια για την Covid-19, προέτρεψε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε ότι οι θάνατοι από την Covid-19 αυξάνονται και πάλι, καθώς η παραλλαγή Δέλτα του νέου κορονοϊού αρχίζει να κυριαρχεί. Την ίδια ώρα, πολλές χώρες δεν έχουν ακόμη λάβει αρκετές δόσεις εμβολίων για να προστατεύσουν το υγειονομικό προσωπικό τους.

«Η παραλλαγή Δέλτα εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο με γοργό ρυθμό, οδηγώντας σε μια νέα κορύφωση των κρουσμάτων και των θανάτων», επισήμανε ο Τέντρος στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη. Αυτή η πολύ μολυσματική παραλλαγή, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, έχει εντοπιστεί πλέον σε 104 χώρες.

«Το παγκόσμιο χάσμα όσον αφορά τον εφοδιασμό με εμβόλια είναι πάρα πολύ ανομοιόμορφο και άνισο. Ορισμένες χώρες και περιοχές παραγγέλνουν εκατομμύρια ενισχυτικών δόσεων, προτού άλλες χώρες να αποκτήσουν ποσότητες για να εμβολιάσουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους πιο ευπαθείς», υπογράμμισε.

Ο Τέντρος κατονόμασε τις φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και Moderna, λέγοντας ότι στόχος τους είναι να παράσχουν ενισχυτικές δόσεις σε χώρες όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι ήδη υψηλό. Αντί για αυτό, είπε, θα έπρεπε να προσφέρουν τις δόσεις στον Covax, τον μηχανισμό μέσω του οποίου στέλνονται εμβόλια στις φτωχότερες χώρες.

Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σούμια Σουαμινάθαν είπε ότι ο Οργανισμός δεν έχει ακόμη δει αποδείξεις ότι τα ενισχυτικά εμβόλια είναι αναγκαία για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Μολονότι αυτές οι ενισχυτικές δόσεις ίσως καταστούν αναγκαίες κάποια μέρα, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι χρειάζονται τώρα.

Ο ενισχυτικός εμβολιασμός «θα πρέπει να βασίζεται στην επιστήμη και τα δεδομένα, όχι στην κάθε εταιρεία που δηλώνει ότι τα εμβόλιά της πρέπει να χορηγούνται ως ενισχυτική δόση», τόνισε.

Η Σουαμινάθαν προέτρεψε επίσης να μην αναμιγνύονται τα εμβόλια από διαφορετικούς κατασκευαστές, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνη» αυτήν την τάση, με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει κάτι τέτοιο στην υγεία.

«Η κατάσταση θα γίνει χαοτική αν οι πολίτες αρχίσουν να αποφασίσουν πότε και ποιος θα κάνει μια δεύτερη, μια τρίτη, μια τέταρτη δόση», προειδοποίησε.

«Θα το θυμόμαστε με θυμό, θα το θυμόμαστε με ντροπή», αν κάποιες χώρες χρησιμοποιήσουν πολύτιμες δόσεις των εμβολίων ως ενισχυτικές, την ώρα που ευάλωτοι άνθρωποι πεθαίνουν χωρίς εμβόλια κάπου αλλού, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του προγράμματος αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ.

«Αυτοί είναι άνθρωποι θέλουν να λάβουν και να φάνε το γλυκό τους και μετά να φτιάξουν λίγο ακόμα και να το φάνε κι αυτό», σχολίασε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Προκλητική η Χαμάς: Πανηγυρίζει 3 χρόνια μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου με βίντεο του Σινουάρ πριν σκοτωθεί – «Εξαιρετικό επίτευγμα»
Οι Ταξιαρχίες αλ-Κασάμ έδωσαν στη δημοσιότητα αμοντάριστο υλικό από την περιοχή Τελ αλ-Σουλτάν, στη Ράφα τον Οκτώβριο του 2024 - Η επίθεση της Χαμάς επιτάχυνε την παρακμή του Ισραήλ, λέει το Ιράν
Μαχητές της Χαμάς
Παγκόσμιος συναγερμός για πιθανή εξάπλωση της πανώλης: Πληροφορίες για δεύτερο θάνατο – 4 χώρες βάζουν μπλόκο στα σύνορα μετά τον θάνατο της 28χρονης
Δεν υπάρχει κίνδυνος επιδημίας για την πανώλη, λέει η Ρωσία και καταγγέλλει fake news - ΠΟΥ, ΗΠΑ και ΕΕ ζητούν από τη Ρωσία «ταχεία και διαφανή» πληροφόρηση
Κόσμος στο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας
Ξεσπά η μητέρα του 15χρονου στη Γαλλία που ακρωτηριάστηκε από χειροβομβίδα κρότου λάμψης: «Του έκλεψαν τη ζωή»
«Δεν σήκωσε τη χειροβομβίδα από το έδαφος» λέει η μητέρα του 15χρονου - «Πάγωσε» η χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης στις μαθητικές διαδηλώσεις μετά τον ακρωτηριασμό του 15χρονου
Επεισόδια στη Γαλλία 9
Η ΕΕ προετοιμάζεται αθόρυβα για το αδιανόητο: Μία υβριδική επίθεση με πολλά θύματα
«Οι συζητήσεις σχετικά με ένα εφιαλτικό σενάριο επίθεσης πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ πρεσβευτών της Ε.Ε. και από τις 27 χώρες, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν σε “περιορισμένη σύνθεση”, δηλαδή χωρίς τηλέφωνα ή βοηθούς», επισημαίνει τo Politico
Στρατιωτικός ελέγχει drones