Κόσμος

ΠΟΥ: Τα κινεζικά εμβόλια κατά του κορονοϊού δείχνουν ότι είναι ασφαλή

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν εμπιστοσύνη στα εμβόλια των κινεζικών εργαστηρίων Sinopharm και Sinovac, καθώς είναι ασφαλή και αποτελεσματικά κατά της Covid-19, όμως, όπως τονίζουν, χρειάζονται επιπλέον δεδομένα.

Η αξιολόγηση αυτή έγινε από τη Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων (SAGE) του ΠΟΥ για τον εμβολιασμό, η οποία συνεδρίασε από τις 22 ως τις 25 Μαρτίου. Στους εμπειρογνώμονες αυτούς έχει κυρίως ανατεθεί να διατυπώνουν συστάσεις όσον αφορά τον εμβολιασμό.

Σε έγγραφο στο οποίο συνοψίζονται τα κύρια σημεία που συζητήθηκαν κατά τη συνεδρίαση, οι εμπειρογνώμονες αναφέρουν πως αυτά τα δύο κινεζικά εμβόλια –για τα οποία έχει κατατεθεί στον ΠΟΥ αίτημα ομολογοποίησης– «κατέδειξαν την ασφάλεια και την καλή αποτελεσματικότητά τους κατά της Covid-19 όταν ο ασθενής παρουσιάζει συμπτώματα».

«Όμως λείπουν δεδομένα (…) όσον αφορά τους ηλικιωμένους και αυτούς που πάσχουν από άλλες νόσους», συμπλήρωσαν πάντως.

Οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ προσθέτουν: αφού υιοθετηθούν αυτά τα δύο εμβόλια, «θα είναι απαραίτητες μελέτες (όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους) για να εκτιμηθούν τα αποτελέσματά τους σ’ αυτούς τους υποπληθυσμούς».

Οι αποφάσεις του ΠΟΥ αναφορικά με τα αιτήματα ομολογοποίησης, που έχουν κατατεθεί από τις Sinopharm και Sinovac, δεν αναμένονται πριν από το τέλος Απριλίου.

Η ομολογοποίηση από τον ΠΟΥ βάσει της διαδικασίας για καταστάσεις επείγουσας ανάγκης (EUL) επιτρέπει στις χώρες να επιταχύνουν τις δικές τους διαδικασίες έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές για να εισαγάγουν και να χορηγήσουν το εμβόλιο. Επιτρέπει επίσης στην UNICEF να αγοράσει το εμβόλιο για να το διανείμει σε χώρες που έχουν ανάγκη.

Ο πρόεδρος της ομάδας SAGE Αλεχάντρο Κραβιότο δήλωσε πως οι εμπειρογνώμονες θα περιμένουν την απόφαση του ΠΟΥ για την ομολογοποίησή τους πριν δημοσιοποιήσουν τις συστάσεις τους σχετικά με τη χρήση των δύο κινεζικών εμβολίων.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2020 ο ΠΟΥ ομολογοποίησε με επείγουσα διαδικασία το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech κατά της Covid-19. Έκανε το ίδιο στις 15 Φεβρουαρίου για τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από την AstraZeneca (αυτό που παρασκευάζεται στη Νότια Κορέα και αυτό που παρασκευάζεται στην Ινδία από το Serum Institute of India) και στις 12 Μαρτίου για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέο ξέσπασμα Τραμπ εναντίον δημοσιογράφου που τον «πίεσε» για το κόστος της αίθουσας εκδηλώσεων του Λευκό Οίκο – «Είσαι χαζός άνθρωπος»
Η τελευταία εκτίμηση για το κόστος κάνει λόγο για περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια, ποσό διπλάσιο από αυτό που είχε αρχικά ανακοινωθεί στα 200 εκατομμύρια δολάρια
τραμπ
Νέο σχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εναντίον των δημοσιογράφων: Τους αναγκάζει να αποκαλύψουν τις πηγές τους
«Οποιοσδήποτε μάρτυρας, είτε είναι ρεπόρτερ είναι όχι, που έχει στην κατοχή του πληροφορίες για τους εγκληματίες δεν θα πρέπει να εκπλαγεί αν λάβει κλήτευση σχετικά με παράνομη διαρροή διαβαθμισμένου υλικού», είπε ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης των HΠΑ, Τοντ Μπλαντς
Τοντ Μπλαντς
Επιστολή βουλευτών στον Ρούμπιο για τον Αμερικανό πρέσβη στην Τουρκία – Ζητούν διευκρινίσεις για F-35 και Χεζμπολάχ
Οι Αμερικανοί βουλευτές ζητούν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εξηγήσει εάν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή στην αμερικανική πολιτική ή εάν εξακολουθούν να ισχύουν πλήρως οι περιορισμοί
Ο Μάρκο Ρούμπιο