Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Πουέρτο Ρίκο: Ο κυκλώνας Μαρία σάρωσε τα πάντα [pics, vids]

κυκλώνας Μαρία

Ο κυκλώνας Μαρία έπληξε περιοχές της Δομινικανής Δημοκρατίας με ισχυρές βροχοπτώσεις και σφοδρούς ανέμους και σάρωσε τα πάντα στο Πουέρτο Ρίκο.

Ο κυκλώνας Μαρία προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές και πλυμμύρες στο Πουέρτο Ρίκο και πέρασε από τις ανατολικές ακτές της Δομινικανής Δημοκρατίας σήμερα Πέμπτη.

Η «Μαρία» έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων μέχρι στιγμής στο πέρασμά της από τα νησιά της Καραϊβικής. Πρόκειται για τον δεύτερο κυκλώνα που περνά από την περιοχή τον Σεπτέμβριο.

https://www.youtube.com/watch?v=PY08HVcxbo8&t=25s

https://www.youtube.com/watch?v=b8DTRp1N61c

Ξήλωσε τις στέγες των περισσότερων κτιρίων στο νησί Δομινίκα. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς συνεχίζονται οι έρευνες.

Η «Μαρία» ήταν κατηγορίας 4 με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 250 χιλιόμετρα την ώρα όταν έφτασε στο Πουέρτο Ρίκο. Η πιο ισχυρή καταιγίδα που έχει πλήξει αμερικανικό έδαφος εδώ και σχεδόν 90 χρόνια.

Ολόκληρο το νησί είναι ακόμη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί σε πολλά μέρη, ενώ ο μεγάλος κίνδυνος προέρχεται πλέον από τις εκτεταμένες πλημμύρες.

«Αν μπορείτε πηγαίνετε προς τα υψώματα ΤΩΡΑ», προειδοποίησε σήμερα το πρωί η μετεωρολογική υπηρεσία του νησιού. Έκανε λόγο για «καταστροφικές πλημμύρες» και κίνδυνο κατολισθήσεων.

Εκτεταμένες πλημμύρες έχουν σημειωθεί σε ολόκληρο των νησί των 3,4 εκατομμυρίων κατοίκων. Η βροχόπτωση αναμένεται να φτάσει τα 50 με 76 εκατοστά έως την Παρασκευή, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

Κυκλώνας Μαρία: Η πιο καταστροφική καταιγίδα στο νησί

Ο κυβερνήτης του νησιού Ρικάρντο Ροσέλο δήλωσε ότι έχει καταγραφεί μόνο ένας νεκρός μέχρι στιγμής. Ένας άνδρας που χτυπήθηκε από ένα κομμάτι ξύλου στο κεφάλι.

«Πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή», τόνισε ο Ροσέλο, εξηγώντας ότι πρόκειται «για την πιο καταστροφική καταιγίδα που έχει γνωρίσει ποτέ το νησί εδώ και έναν αιώνα».

Η «Μαρία» υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 3 όταν έφτασε στο Πουέρτο Ρίκο νωρίς σήμερα το πρωί. Έπληξε με ανέμους ταχύτητας 90 χιλιομέτρων την ώρα την Πούντα Κάνα, στις ανατολικές ακτές της Δομινικανής Δημοκρατίας.

Ο κυκλώνας αναμένεται όμως να ενισχυθεί καθώς κατευθύνεται προς τα νησιά Τερκς και Κάικος στις νοτιοανατολικές Μπαχάμες αργότερα σήμερα. Στη συνέχεια η «Μαρία» πρόκειται να κινηθεί στον Ατλαντικό Ωκεανό το Σαββατοκύριακο, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις αν θα πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.

Βάσει μιας από αέρος εκτίμησης περίπου το 95% των σκεπών στη Δομινίκα, μια από τις πιο φτωχές χώρες της Καραϊβικής με πληθυσμό περίπου 73.000, έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha). Επισημάνε ότι το κόστος των ζημιών ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Περνώντας από το Σεντ Κρουά την Τετάρτη, ο κυκλώνας Μαρία κατέστρεψε το 65% με 70% των κτιρίων του νησιού, όπου ζουν περίπου 55.000 άνθρωποι, δήλωσε ο Χόλαντ Ρέντφιλντ που έχει υπηρετήσει έξι θητείες στη γερουσία των αμερικανικών Παρθένων Νήσων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις