Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Πουέρτο Ρίκο: Χαμός με το χαρτί τουαλέτας που πέταξε (;) ο Τραμπ [pics, vids]

Τραμπ Πουέρτο Ρίκο

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να πάει στο Πουέρτο Ρίκο για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Και τα έκανε πολύ χειρότερα…

Ο Αμερικανός πρόεδρος τσακώθηκε δημόσια με τον δήμαρχο της πρωτεύουσας του Πουέρτο Ρίκο. Δέχτηκε επικρίσεις για τους χειρισμούς στο φονικό πέρασμα του κυκλώνα Μαρία. Και όταν αποφάσισε να πάει στην περιοχή, το μόνο που κατάφερε ήταν να τα κάνει… μούσκεμα. Γιατί, στην τελική, αυτός είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.

Τι έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Πουέρτο Ρίκο; Αρχικά… “έβρισε” τους κατοίκους γιατί με το να καταστραφούν “βγάζουν εκτός προϋπολογισμού” τις ΗΠΑ. Κάκιστο αστείο σε μια χώρα που θρηνεί 34 ανθρώπους.

Και μετά; Μετά αποφάσισε να “πετάξει” (κυριολεκτικά) ρύζι και χαρτί κουζίνας στους κατοίκους. Γι’ αυτά υπάρχουν και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα.

Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος. Πως οι… φωστήρες του επιτελείου του, είχαν δώσει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να πετάξει και χαρτί τουαλέτας στους Πορτορικάνους. Φυσικά, στο twitter έγινε σάλος!

https://twitter.com/jorddeann/status/915312339926298637

https://twitter.com/AllyPineda6/status/915339563953946624

Selfies και χαμόγελα στα συντρίμμια

Το Πουέρτο Ρίκο μετρά 34 νεκρούς (σύμφωνα με νεότερο απολογισμό) από τον κυκλώνα Μαρία. Ήταν ο ισχυρότερος κυκλώνας που έπληξε την περιοχή εδώ και περισσότερα από 90 χρόνια.

Ο νεότερος απολογισμός ανακοινώθηκε αφού βρέθηκε στην περιοχή ο Τραμπ. Ο οποίος δεν ήξερε πόσους νεκρούς άφησε πίσω της η «Μαρία». Και όταν ρώτησε, η απάντηση ήταν 16. Λίγο αργότερα όμως εκπρόσωπος του κυβερνήτη Ρικάρδο Ρουσελιό-Νεβάρες δήλωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι 34.

Κατά την παραμονή του στο Πουέρτο Ρίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ έμοιαζε πολύ… χαρούμενος. Και τα αστεία του έκανε (!) και selfies έβγαλε και με κατοίκους μίλησε. Και είπε το αμίμητο: να είστε περήφανοι που πέθαναν μόνο 16 άνθρωποι και δεν ήταν η “Μαρία” μια νέα “Κατρίνα”…

Ο σπορ κύριος Τραμπ και η… κυρία του

Φορώντας ένα σκουρόχρωμο μπουφάν parka πάνω από ένα λευκό πουκάμισο, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε, φυσικά, στο πλευρό του τη σύζυγό του Μελάνια Τραμπ. Η οποία μπορεί να ξεκίνησε με ψηλοτάκουνες γόβες από τον Λευκό Οίκο, αλλά έπαθε κι έμαθε. Γι’ αυτό βγήκε από το Air Force One με ορειβατικά μποτάκια.

Μαζί, το Πρώτο Ζεύγος των ΗΠΑ έκανε βόλτα στους δρόμους της μικρής πόλης Γουαϊνάμπο, νότια της πρωτεύουσας Σαν Χουάν.

Ο Τραμπ ρώτησε κατοίκους της μικρής πόλης σε ποια κατάσταση είναι τα σπίτια τους, πόζαρε μαζί τους για φωτογραφίες, μοίρασε ρύζι και πέταξε ρολά χαρτιού κουζίνας σε πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί μέσα σε μια εκκλησία.

Ακόμα κι αυτό όμως, σαν σόου το έκανε. Πετούσε το ρύζι και τα ρολά χαρτιού όπως κανείς σουτάρει για να πετύχει καλάθι στο μπάσκετ.

Τραμπ Πουέρτο Ρίκο

Μετράει ακόμα πληγές το Πουέρτο Ρίκο

Δύο εβδομάδες μετά το καταστροφικό πλήγμα του κυκλώνα κατηγορίας 4, το Πουέρτο Ρίκο ακόμα μετράει τις πληγές του: μόλις το 7% του νησιού διαθέτει ρεύμα, πάνω από 9.000 άνθρωποι ζουν σε καταφύγια, ενώ μόλις το 40% του δικτύου επικοινωνιών έχει αποκατασταθεί, σύμφωνα με την αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (FEMA). Πολλοί δεν έχουν τρόφιμα ούτε πόσιμο νερό.

Αλλά για τον Τραμπ, ο δικός του κυκλώνας ήταν… καλύτερος από εκείνον του Μπους. Η κατάσταση στο νησί δεν είναι τόσο φοβερή σε σύγκριση με εκείνη που είχε προκαλέσει ο κυκλώνας Κατρίνα ξεστόμισε ο Τραμπ. Ο τυφώνας του 2005 ήταν «αληθινή καταστροφή», κατά τον Αμερικανό πρόεδρο. Ήταν, καμία αντίρρηση. Αλλά συγκρίσεις, δεν χωρούν.

https://www.youtube.com/watch?v=J18rugiTxoU

«Κάθε θάνατος είναι φρικτός, αλλά αν δείτε μια αληθινή καταστροφή όπως ο Κατρίνα και τους εκατοντάδες ανθρώπους που πέθαναν και τι έγινε εδώ… Ποιος είναι ο απολογισμός που έχετε; Δεκαέξι νεκροί, έναντι χιλιάδων» ήταν η εξοργιστική δήλωση Τραμπ.

Ο κυκλώνας Κατρίνα είχε στοιχίσει τη ζωή σε 1.800 ανθρώπους στη Νέα Ορλεάνη το 2005.

«Σώσαμε πολλές ζωές», διαβεβαίωσε ο Τραμπ, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης προσεκτικά σχεδιασμένης ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε εκδήλωση δυσαρέσκειας. Αλλά ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος αποδεικνύεται μαέστρος στο να τα κάνει… θάλασσα. Όχι πως είναι ο μόνος.

«Μας ξετινάξατε!»

Πολλοί Πορτορικάνοι θεωρούν ότι αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Για πολλούς παρατηρητές, η κρίση στο Πουέρτο Ρίκο αποτελεί δοκιμασία για τον Τραμπ.

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος επισήμανε ότι η αντιμετώπιση της κρίσης θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ. «Απεχθάνομαι που το λέω αυτό στο Πουέρτο Ρίκο αλλά αποσταθεροποιήσατε τον προϋπολογισμό μας», είπε.

«Δε θυμάμαι τον πρόεδρο να λέει στο Τέξας ότι αποσταθεροποίησε τον προϋπολογισμό μετά τον Χάρβεϊ, ή στη Φλόριντα μετά την Ίρμα», σχολίασε ο ηγέτης των δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ.

Μετά την επιστροφή του, ο Τραμπ δήλωσε ότι το χρέος του Πουέρτο Ρίκο θα πρέπει να διαγραφεί. Η περιοχή «χρωστάει πολλά χρήματα στους φίλους σας στην Γουόλ Στριτ και (σ.σ. οι ομολογιούχοι) πρέπει να το διαγράψουν. Θα πρέπει να πουν αντίο σε αυτό (το χρέος), δεν ξέρω αν είναι η Goldman Sachs, όποιος κι είναι μπορεί να το αποχαιρετήσει», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Το Πουέρτο Ρίκο έχει τεράστιες οφειλές, ύψους 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το σύστημα δημόσιας υγείας και κοινωνικής ασφάλειας έχει σχεδόν χρεοκοπήσει.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις