Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Πούτιν: Για πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απόσυρσης των ρωσικών δυνάμεων απ’ τη Συρία

#MeToo Πούτιν
ΠΟΥΤΙΝ

Μεταβολή της μέχρι τώρα ρωσικής στάσης για τη Συρία σηματοδοτεί η αναφορά του Βλαντίμιρ Πούτιν – Ο Ρώσος ηγέτης είπε επί λέξει: …αν χρειαστεί μπορούμε να αποσύρουμε τα στρατεύματά μας”

Ειδήσεις έβγαλε η τηλεοπτική συνέντευξη του Βλαντίμιρ Πούτιν σήμερα Πέμπτη. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας άφησε για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι δεν είναι μακριά η ημέρα που θα διατάξει τα στρατεύματα της χώρας του να εγκαταλείψουν το συριακό έδαφος.

“Δεν σχεδιάζουμε να αποσυρθούμε από τη Συρία ακόμα” είπε ο Πούτιν και εξήγησε ότι η παραμονή τους εκεί θα τερματιστεί όταν αποκατασταθεί εντελώς η πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Όπως τόνισε στην τηλεοπτική του συνέντευξη, “δεν κατασκευάζουμε μακροπρόθεσμες εγκαταστάσεις στη συριακή επικράτεια, και αν χρειαστεί μπορούμε να αποσύρουμε γρήγορα τα στρατεύματά μας χωρίς υλικές απώλειες”.

“Προς το παρόν, τα χρειαζόμαστε εκεί, εκτελούν σημαντικά καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένης της παροχής ασφάλειας στις ρωσικές βάσεις στην περιοχή και βοηθώντας τα συμφέροντά μας στον οικονομικό τομέα”, πρόσθεσε.

Βλαντιμίρ στηρίζει Μπασάρ

Το Κρεμλίνο ξεκίνησε για πρώτη φορά αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία το Σεπτέμβριο του 2015 στη μεγαλύτερη στρατιωτική επέμβαση της Μέσης Ανατολής μετά από δεκαετίες, στηρίζοντας τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ στις μάχες με αντικυβερνητικές ομάδες και τζιχαντιστές.

Τον Δεκέμβριο του 2017, ο Πούτιν επισκέφθηκε τη Δαμασκό από όπου δήλωσε ότι η αποστολή της Ρωσίας ολοκληρώθηκε, ισχυριζόμενος ότι ένα “σημαντικό κομμάτι” του στρατού του θα αρχίσει να αποσύρεται.

Από τότε μέχρι και σήμερα, Ιούνιο του 2018, δεν σημειώθηκε καμία αξιόλογη αποχώρηση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την σχεδόν κατεστραμμένη Συρία.

Πηγή: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις