Κόσμος

Πούτιν: Ολιγάρχες φίλοι του Ρώσου προέδρου έγιναν υπήκοοι Φινλανδίας με πλάγια μέσα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Δύο επιχειρηματίες φίλοι του Βλαντιμίρ Πούτιν έλαβαν τη φινλανδική υπηκοότητα, παρακάμπτοντας, όμως, τη νόμιμη διαδικασία. Σημειώνεται ότι η αντικατασκοπεία δεν πρόλαβε να ασχοληθεί με την υπόθεση, εγείροντας ερωτήματα.

Ο λόγος για τους φίλους του Ρώσου Προέδρου Πούτιν επιχειρηματίες Γκενάντι Τίμτσενκο και Μπόρις Ρότενμπεργκ, που έγιναν υπήκοοι Φινλανδίας, με ύποπτες διαδικασίες. Οι αιτήσεις τους δεν είχαν εγκριθεί από τη διεύθυνση αντικατασκοπείας της Αστυνομίας ασφαλείας, αναφέρουν δημοσιεύματα του Φινλανδικού Πρακτορείου Ειδήσεων (STT) και της εφημερίδας «ilta sanomat».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των δημοσιογράφων, η Υπηρεσία Μετανάστευσης δεν απευθύνθηκε στην Αστυνομία ασφαλείας δυο φορές. Μάλιστα στην περίπτωση του Τίμτσενκο, η διαδικασία απόκτησης της υπηκοότητας είχε οργανωθεί κατά τέτοιο τρόπο, που η αντικατασκοπεία δεν πρόλαβε να ασχοληθεί με την υπόθεση, γράφει η εφημερίδα «ilta sanomat».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς ανώνυμης πηγής της εφημερίδας στους κόλπους της Αστυνομίας ασφαλείας, η διαδικασία εξέτασης της αίτησης είχε οργανωθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε όσοι μπορούσαν να επηρεάσουν την απόφαση βρισκόντουσαν σε καλοκαιρινές διακοπές. Οι Ρότενμπεργκ και Τίμτσενκο αιτήθηκαν τη φινλανδική υπηκοότητα το 1998. Η αίτηση του πρώτου εγκρίθηκε σχετικά αργά το 2002, ενώ από τον επιχειρηματία ζητήθηκε για να πάρει την φινλανδική υπηκοότητα να παραιτηθεί από τη ρωσική, την οποία ωστόσο αργότερα απόκτησε εκ νέου.

Γκενάντι Τίμτσενκο και Μπόρις Ρότενμπεργκ: Σκοτεινό παρασκήνιο

Η αίτηση του Τίμτσενκο εξετάσθηκε «απίστευτα γρήγορα», επισημαίνει το Φινλανδικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Πήρε το φινλανδικό διαβατήριο το 1999. Τη στιγμή που ο Τίμτσενκο υπέβαλε την αίτηση, σε αντίθεση με τον Ρότενμπεργκ, ήταν ήδη πλούσιος και είχε κοινή επιχειρηματική δραστηριότητα με έναν φίλο του διοικητή της Υπηρεσίας Μετανάστευσης, επισημαίνει το φινλανδικό πρακτορείο ειδήσεων. Διοικητής τότε ήταν ο Μάττι Σααρελάινεν.

Η αντικατασκοπεία άρχισε να ερευνά το ρόλο που διαδραμάτισε για να αποκτήσει ο Τίμτσενκο τη φινλανδική υπηκοότητα, όπως γράφει η εφημερίδα «ilta sanomat». Όμως η έρευνα δεν ολοκληρώθηκε επειδή ο ίδιος βγήκε σε σύνταξη.

Η εφημερίδα «ilta sanomat» γράφει ότι ο Τίμτσενκο βρίσκονταν στη ζώνη ενδιαφέροντος της Αστυνομίας ασφαλείας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 έφθασε στη Φινλανδία για να τεθεί επικεφαλής μιας εταιρείας που είχε ιδρύσει ένας πράκτορας της KGB που είχε απελαθεί από τη Σουηδία.

Υπό την προστασία του Πούτιν, η εταιρεία έφερνε φτηνό πετρέλαιο από περιοχές εκτός της Αγίας Πετρούπολης και το πουλούσε αποκομίζοντας πολλαπλάσια κέρδη. Σήμερα η περιουσία του εν λόγω επιχειρηματία εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 11,3 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

Ο Τίμτσενκο και ο Ρότενμπεργκ συμπεριλήφθηκαν στους καταλόγους των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η ΕΕ προετοιμάζεται αθόρυβα για το αδιανόητο: Μία υβριδική επίθεση με πολλά θύματα
«Οι συζητήσεις σχετικά με ένα εφιαλτικό σενάριο επίθεσης πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ πρεσβευτών της Ε.Ε. και από τις 27 χώρες, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν σε “περιορισμένη σύνθεση”, δηλαδή χωρίς τηλέφωνα ή βοηθούς», επισημαίνει τo Politico
Στρατιωτικός ελέγχει drones
Skydance Paramount: Οι συνέπειες στο streaming, στα κινηματογραφικά franchises και στην ανεξαρτησία μεγάλων ΜΜΕ μετά τη συμφωνία με τη Warner Bros
Η συγχώνευση-«σεισμός» Paramount-Warner Bros που αλλάζει το Χόλιγουντ - Η συμφωνία περιλαμβάνει ειδικές δικλίδες κατά των ταινιών που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη
Πινακίδα με τα λογότυπα των Skydance, Warner Bros. και Paramount στα γραφεία της Paramount Global στην Times Square, μετά τη συγχώνευση
Οι ΗΠΑ πιέζουν τη Ρωσία για εξηγήσεις μετά τον θάνατο της 28χρονης ερευνήτριας σε ινστιτούτο πανώλης - «Άφησαν την κόρη μου να πεθάνει»
«Ζητήσαμε επισήμως επιπρόσθετες πληροφορίες από τη ρωσική κυβέρνηση» - Ρωσικά μέσα έχουν μεταδώσει ότι η 28χρονη μολύνθηκε όταν έσπασε ένας δοκιμαστικός σωλήνας
Το εργαστήριο όπου μολύνθηκε η 28χρονη
Ο Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα: Πώς «διαβάζει» η Τουρκία την επίσκεψη – «Ενισχύεται ο άξονας ΗΠΑ – Ελλάδας»
Από τις διαδηλώσεις και τα ελληνικά εξοπλιστικά μέχρι την ενεργειακή συνεργασία - Τι γράφουν Cumhuriyet, Ahaber, Aydinlik και άλλα τουρκικά μέσα για τις επαφές του Αμερικανού ΥΠΕΞ
Μάρκο Ρούμπιο και Γιώργος Γεραπετρίτης
«Βράζει» η Γαλλία: Μαθητής έχασε τα δόντια του από δακρυγόνο – Διάγγελμα Λεκορνί το απόγευμα
Τουλάχιστον 256.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Γαλλία την Τρίτη (06.10.2026) συμπεριλαμβανομένων 56.000 στο Παρίσι, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών - Επεισόδια, προσαγωγές και τραυματίες
Σοβαρά επεισόδια στη Γαλλία από τις διαδηλώσεις