Κόσμος

“Πράσινο” φως από τους εισαγγελείς για τις αλλαγές στον τρόπο επιλογής του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Υπέρ της αναθεώρησης της συνταγματικής διάταξης που προβλέπει τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων και την επιλογή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αποκλειστικά από τον εισαγγελικό κλάδο τάσσεται η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος στο ψήφισμα της μετά την ολοκλήρωση της 34ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Οι εισαγγελείς αποφάσισαν ομόφωνα να εξουσιοδοτήσουν το το Διοικητικό Συμβούλιο να υποβάλει σε έκτακτη γενική συνέλευση που θα συγκληθεί εντός του Φεβρουαρίου 2019 επεξεργασμένες προτάσεις για το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Παράλληλα τα μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος συντάσσονται με κάθε μέτρο θωράκισης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, πλήρους ισότητας μεταξύ πολιτών και κρατικών αξιωματούχων έναντι αυτής και εδραίωσης της εμπιστοσύνης του πολίτη στον θεσμό της Δικαιοσύνης και του Κράτος Δικαίου.

Την ίδια στιγμή, στο ψήφισμα τους υπενθυμίζουν ότι το έργο της ανεξάρτητης δικαιοσύνης και των λειτουργών της δεν προσφέρεται ως πεδίο πολιτικής διελκυστίνδας μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.

Οι προτάσεις

Επίσης διαπιστώνουν εκ νέου την επιτακτική αναγκαιότητα λήψης αποτελεσματικών μέτρων επιτάχυνσης και ποιοτικής αναβάθμισης της ποινικής δικαιοσύνη και γνωστοποιούν προς πάσα κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα υπογραμμίζουν

α) την υποχρέωση της πολιτείας για την άμεση αύξηση των οργανικών θέσεων Εισαγγελικών λειτουργών και πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων. Είναι ενδεικτικό ότι ο αριθμός των υπηρετούντων Εισαγγελέων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών υπολείπεται σε ποσοστό 1/3 της οργανικής της δύναμης.

β) την καθυστέρηση στην υλοποίηση νομοθετικών πρωτοβουλιών και αναγκαίων μέτρων όπως: ι) σύσταση δικαστικής αστυνομίας, ιι) ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών φορολογικού-οικονομικού ελέγχου, ιιι) αναμόρφωση των κωδίκων, iv) ευρεία αποποινικοποίηση ήσσονος βαρύτητας αδικημάτων.

γ) την ανεπάρκεια των κτιριακών υποδομών για την εκπλήρωση της υπηρεσίας και τη διεξαγωγή των εκκρεμών δικών.

Παράλληλα, καλούν την πολιτεία όχι μόνο με ανεκπλήρωτες εξαγγελίες και υποσχέσεις αλλά και επιτέλους με πράξεις να εκδηλώσει τη βούλησή της προς τον ανωτέρω σκοπό και εξουσιοδοτούν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος να αναλάβει όλες τις αναγκαίες δράσεις, για την ανάδειξη και ικανοποίηση των προτάσεων και αιτημάτων του κλάδου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πάνω από δεκατρείς οι νεκροί στην Νέα Υόρκη λόγω του πολικού ψύχους - «Οι περισσότεροι υπέστησαν υποθερμία» λέει ο Μαμντάνι
Για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση, η δημοτική αρχή κινητοποίησε έναν στόλο 20 οχημάτων με προσωπικό υγείας, όπως και έκτακτα κέντρα θέρμανση
Πεζοί περπατούν σε έναν χιονισμένο δρόμο, καθώς μια μεγάλη χειμερινή καταιγίδα εξαπλώνεται στη Νέα Υόρκη
Ο Στάρμερ ζητά την απομάκρυνση του Βρετανού πρώην υπουργού Μάντελσον από τη Βουλή των Λόρδων λόγω της επαφής του με τον Επστάιν
Το 2009 ο Μάντελσον πρότεινε στον Επστάιν να ζητήσει από τον επικεφαλής της τράπεζας JPMorgan «να απειλήσει λιγάκι» τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας για να μειώσει τον φόρο επί των μπόνους των τραπεζιτών
Peter Mandelson
Αλληλογραφία του Τζέφρι Επστάιν με την Αριάν ντε Ρότσιλντ μετά το δημοψήφισμα για τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα – «Την έχουν πραγματικά γ@@@@@ι»
Η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού να καρατομίσει τον Γιάνη Βαρουφάκη σχολιάστηκε από τον Τζέφρι Επστάιν και την Αριάν ντε Ρότσιλντ
A document that was included in the U.S. Department of Justice release of the Jeffrey Epstein files is photographed Sunday, Feb. 1, 2026, shows the report when Epstein was taken into custody on July 6, 2019. 6