Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

“Πρέσινγκ” στον Τραμπ πριν… βάλει στον Λευκό Οίκο τον Όρμπαν!

Τραμπ

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί αξιώνουν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να ζητήσει να αλλάξουν πολιτικές του που τους «ανησυχούν» από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Κορυφαία στελέχη τόσο των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατικών στο αμερικανικό Κογκρέσο τόνισαν σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι τους ανησυχεί η «πτωτική τροχιά» της δημοκρατίας στην Ουγγαρία, ενόψει της επίσκεψης του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στην Ουάσινγκτον.

Οι… ανησυχίες που εκφράζονται στον Τραμπ

«Τα τελευταία χρόνια, η δημοκρατία στην Ουγγαρία έχει διαβρωθεί σε σημαντικό βαθμό Υπό τον Όρμπαν, η εκλογική διαδικασία έχει γίνει πολύ λιγότερο ανταγωνιστική, ενώ το δικαστικό σύστημα ελέγχεται όλο και περισσότερο» από την εκτελεστική εξουσία, επισήμαναν ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Τζιμ Ρις και ο Μπομπ Μενέντεζ, το κορυφαίο στέλεχος των Δημοκρατικών σε αυτή την επιτροπή, στην επιστολή προς τον Τραμπ. Το κείμενο υπογράφουν επίσης ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο και η Δημοκρατική γερουσιάστρια Τζιν Σαχίν.

Εξάλλου, πολλοί Δημοκρατικοί που έχουν εκλεγεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του σώματος Έλιοτ Ένγκελ, προέτρεψαν τον Τραμπ να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Όρμπαν, με την επίκληση παρόμοιων ανησυχιών περί υπονόμευσης της δημοκρατίας, αλλά και αντισημιτικών και ξενοφοβικών τοποθετήσεων του επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης.

Ο Όρμπαν, δεξιός εθνικιστής, έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως εξαιτίας των εκστρατειών του εναντίον «της μετανάστευσης», αλλά και των μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σώμα που εφάρμοσε. Είχε επίσης συγκρουστεί με την κυβέρνηση του Δημοκρατικού πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που έκανε λόγο περί υπονόμευσης της δημοκρατίας στην Ουγγαρία από την κυβέρνηση του Φίντες.

Ο Τραμπ προγραμματίζεται να συναντηθεί με τον Όρμπαν μεθαύριο Δευτέρα.

Στην επιστολή τους οι γερουσιαστές ανέφεραν πως τους ανησυχεί η στενή σχέση της Ουγγαρίας, εταίρου στο NATO, και της Ρωσίας. Κατ’ αυτούς, η Βουδαπέστη δεν μειώνει την εξάρτησή της από την προμήθεια πετρελαίου και αερίου από τη Μόσχα, ενώ επιτρέπει στη Ρωσία να χρησιμοποιεί το σύστημά της με τις βίζες για να παρακάμπτονται αμερικανικές κυρώσεις.

Επέκριναν επίσης το ότι η Ουγγαρία αψήφησε το αίτημα έκδοσης δύο έμπορων όπλων που της υπέβαλε η Ουάσινγκτον και τους άφησε να επιστρέψουν «στην ελευθερία τους στη Μόσχα». Προέτρεψαν τον αμερικανό πρόεδρο να εγείρει αυτά τα θέματα στον Όρμπαν και να εκφράσει την αμερικανική υποστήριξη προς τον ουγγρικό λαό.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν απάντησαν αμέσως όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν την επιστολή αυτή. Πάντως, στέλεχος της κυβέρνησης είπε σε δημοσιογράφους ότι η επίσκεψη του Όρμπαν εγγράφεται στη στρατηγική του Τραμπ για την ενίσχυση των σχέσεων με τα κράτη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, ώστε να συμμετέχουν πιο ενεργά στο NATO και να στηρίξουν την Ουκρανία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις