Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Πρεζέμπορας εκδόθηκε από τη Γουατεμάλα στις Ηνωμένες Πολιτείες για εμπόριο κοκαΐνης

Πρεζέμπορας εκδόθηκε από τη Γουατεμάλα στις Ηνωμένες Πολιτείες για εμπόριο κοκαΐνης
Ο Γουατεμαλτέκος πρεζέμπορας Ramirez Barillas

Ο πρεζέμπορας Rafael Orlando Ramirez Barillas που συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο στη Γουατεμάλα εμφανίστηκε ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Καλιφόρνια τον προηγούμενο μήνα ύστερα από την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

O φερόμενος πρεζέμπορας Ramirez Barillas, υπήκοος Γουατεμάλας, εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για διεθνή διακίνηση κοκαΐνης και λαθρεμπόριο μέσω θαλάσσης. Ο Barillas εμφανίστηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο όπου και διατάχθηκε η κράτησή του όσο εκκρεμεί η δίκη.

O Ramirez Barillas με το παρατσούκλι «Θορ» συνελήφθη στη Γουατεμάλα τον Ιούλιο του 2021 και εκδόθηκε στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα. Η σύλληψή του ήταν αποτέλεσμα μακροχρόνιας συντονισμένης έρευνας της Αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) και του τμήματος Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας (HSI) σε συνεργασία με την Αμερικανική Εισαγγελία του Σαν Ντιέγκο.

O Barillas κατηγορείται για διακίνηση πάνω από πέντε τόνων κοκαΐνης σε Κολομβία, Ισημερινό, Γουατεμάλα, Κόστα Ρίκα, Ελ Σαλβαδόρ και Μεξικό με σκοπό το λαθρεμπόριο ναρκωτικών στις ΗΠΑ. Επίσης, κατηγορείται για συμμετοχή σε «συνωμοσία» για διακίνηση κοκαΐνης με πλοίο. 

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα και δηλώσεις των εισαγγελέων κατά την ακροαματική διαδικασία, ο Ramirez Barillasήταν ο υποτιθέμενος συνεργάτης του καταδικασμένου Γουατεμαλτέκου ναρκέμπορα Luis Carlos Melgar-Morales.

Ο ναρκέμπορας Melgar-Morales είχε παραδεχτεί τη διανομή πάνω από 10 τόνων κοκαΐνης σε διάστημα περίπου 2 ετών. Ο Ramirez Barillas περιγράφεται ως αρχηγός και οργανωτής «συνομωσίας» για τη διανομή κοκαΐνης στη Γουατεμάλα και σε πολλές άλλες χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Ο πρεζέμπορας και η ομάδα του συντόνιζαν το λαθρεμπόριο πολλών τόνων κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στη Γουατεμάλα με τελικό προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, η ακτοφυλακή των ΗΠΑ έκανε πολλαπλές κατασχέσεις κοκαΐνης σε πλοία που έπλεαν σε διεθνή ύδατα και συνδέονταν με τον Ramirez Barillas. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η «συνωμοσία» που είναι άγνωστο πότε ακριβώς ξεκίνησε συνεχιζόταν αδιάκοπα μέχρι το Νοέμβριο του 2018.

Τον Ιούλιο του 2021 ο Ramirez Barillas συνελήφθη στη Γουατεμάλα ύστερα από αίτημα των ΗΠΑ για έκδοσή του στην Αμερική. Η Γουατεμάλα στη συνέχεια έδωσε την άδεια ώστε να εκδοθεί τελικά ο Barillas στην Αμερική το Φεβρουάριο του 2022.

Το Γραφείο Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ παρείχε ουσιαστική βοήθεια για να εξασφαλισθεί η σύλληψη και έκδοση του Barillas.

Στόχος οι ξένες πηγές προμήθειας ναρκωτικών

Shelly S. Howe, Ειδική Πράκτορας της DEA

«Αυτή η υπόθεση, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης της περασμένης εβδομάδας, καταδεικνύει την επιτυχία που είχε η DEA και οι διωκτικές μας αρχές στοχεύοντας ξένες πηγές ναρκωτικών», δήλωσε η Υπεύθυνη Ειδική Πράκτορας ShellyS. Howe. «Η DEA θα συνεχίσει να κατάσχει μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών προτού φτάσουν στις ακτές μας και καταστρέψουν τις κοινότητες μας. Οι ισχυρές μας σχέσεις με τους ξένους ομολόγους μας μας επιτρέπουν να φέρουμε τους προμηθευτές ναρκωτικών ενώπιον της δικαιοσύνης στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Πηγή: Press Release: The United States Attorney’s Office. Southern District California.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις