Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Πριν την… ξαναπατήσουν! Αλλάζουν τα κυβερνητικά αεροσκάφη οι Γερμανοί

Μέρκελ Airbus

Το πατατράκ που έπαθε η Άνγκελα Μέρκελ όταν ενώ πήγαινε στην Αργεντινή για τη Σύνοδο της G20 και το αεροπλάνο της… έμεινε, δεν θέλουν να το ξαναπάθουν στη Γερμανία. Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Μετά τα περιστατικά που προκάλεσαν προβλήματα στις μετακινήσεις της ίδιας της Άνγκελα Μέρκελ αλλά κι άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων, η Γερμανία το πήρε… απόφαση να βάλει το χέρι στην τσέπη και να αγοράσει τρία νέα Airbus για να ανανεώσει το στόλο της.

Το τιμολόγιο αγοράς των τριών αεροσκαφών A350, που θα παραγγελθούν τον Απρίλιο με την παράδοση του πρώτου από αυτά να αναμένεται το 2020 και των άλλων δύο το 2022, ανέρχεται στα 1,2 δισεκ. ευρώ, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας.

«Αυτό θα επιτρέψει να αυξηθεί η ικανότητα σε ασφαλή αεροσκάφη μακρινών διαδρομών και να αντικατασταθούν μακροπρόθεσμα τα παλαιά αεροσκάφη», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.

Η τιμή περιλαμβάνει το αρχικό κόστος των αεροσκαφών στο οποίο προστίθενται έξοδα αγοράς ακριβών ανταλλακτικών, όπως οι καμπίνες VIP για τα μέλη της κυβέρνησης και ενισχυμένα συστήματα προστασίας. Τα νέα αεροσκάφη θα τεθούν στη διάθεση κυβερνητικών ή στρατιωτικών αξιωματούχων και μπορούν επίσης να μεταφέρουν τραυματίες ή υλικό.

Μέρκελ

Εδώ και πολλούς μήνες η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά συμβάντων και ταπεινωτικών βλαβών. Τον περασμένο Νοέμβριο το αεροπλάνο που μετέφερε την Άνγκελα Μέρκελ στην Αργεντινή για τη Σύνοδο της G20 έκανε αναγκαστική προσγείωση και η καγκελάριος της Γερμανίας πέρασε… νύχτα θρίλερ μέχρι να φτάσει στο Μπουένος Άιρες.

Ήταν ένα από τα πολλά περιστατικά. Το τελευταίο είχε να κάνει με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας. Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, ο Όλαφ Σολτς, που πρόκειται να ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει το «Κόνραντ Αντενάουερ» (σ.σ. το αεροπλάνο με το οποίο πήγαινε η Μέρκελ στην Αργεντινή), ένα A340 που βρίσκεται σε διαδικασία επισκευής έπειτα από ένα νέο περιστατικό που σημειώθηκε την Τρίτη σε ένα ελαστικό στη διάρκεια της προσγείωσης.

Ο Σολτς θα μεταβεί στις ΗΠΑ με ένα πιο μικρό αεροσκάφος, ένα A321, που χρειάζεται να κάνει ενδιάμεση στάση στην Ισλανδία για ανεφοδιασμό καυσίμων.

Στις 31 Μαρτίου, το ίδιο αεροσκάφος που είχε χρησιμοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας παρουσίασε πρόβλημα στον ένα τροχό και χρειάστηκε να ρυμουλκηθεί στη θέση στάθμευσης στη Νέα Υόρκη.

Αλλά και ο πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ παρέμεινε αποκλεισμένος στα τέλη Ιανουαρίου στην Αιθιοπία λόγω βλάβης σε ένα άλλο Airbus. Ο Μάας αποκλείστηκε στο Μαλί την 1η Μαρτίου εξαιτίας μιας άλλης βλάβης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις