Κόσμος

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ 2020: Τέσσερις αστροναύτες θα ψηφίσουν από το Διάστημα!

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τέσσερις Αμερικανοί αστροναύτες που αναχωρούν με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) θα ψηφίσουν από το διάστημα στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, εκμεταλλευόμενοι αυτή τη δυνατότητα που υπάρχει εδώ και πάνω από 20 χρόνια.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2020: «Σκοπεύουμε όλοι να ψηφίσουμε από το διάστημα», είπε η Σάνον Γουόκερ, η οποία θα αναχωρήσει για τον ISS στις 31 Οκτωβρίου, μαζί με δύο άλλους Αμερικανούς και έναν Ιάπωνα, με έναν πύραυλο της εταιρείας SpaceX. «Η NASA συνεργάζεται πολύ καλά με τους διάφορους εκλογικούς οργανισμούς, επειδή όλοι μας κατοικούμε σε διαφορετικές κομητείες. Ήταν πιο απλό να πούμε ότι θα ψηφίσουμε από το διάστημα», πρόσθεσε, σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Μια άλλη Αμερικανίδα, η Κέιτ Ρούμπινς, η οποία θα πετάξει για τον ISS με έναν ρωσικό πύραυλο στα μέσα Οκτωβρίου, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ψηφίσει «δι αλληλογραφίας» από το διάστημα, μια επιλογή που φέτος εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιήσουν εκατομμύρια ψηφοφόροι, λόγω της πανδημίας.

Οι κανονισμοί για τις ψηφοφορίες διαφέρουν από Πολιτεία σε Πολιτεία, συχνά μάλιστα και από τη μία κομητεία στην άλλη. Ωστόσο στο Τέξας, όπου έχουν τη βάση τους οι Αμερικανοί αστροναύτες, υιοθετήθηκε το 1997 ένας νόμος που προβλέπει ακριβώς τη διαδικασία για τη «διαστημική ψήφο». Από το 2000, ο ISS είναι μονίμως επανδρωμένος από Ρώσους και Αμερικανούς οι οποίοι μένουν εκεί συνήθως γύρω στους έξι μήνες.

Οι εκλογικές αρχές του Χιούστον, όπου βρίσκεται το διαστημικό κέντρο Τζόνσον, δημιούργησαν ηλεκτρονικά, κρυπτογραφημένα ψηφοδέλτια που στέλνονται στους αστροναύτες μέσω της NASA. Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι αστροναύτες λαμβάνουν επίσης τους προσωπικούς, μοναδικούς κωδικούς τους που τους επιτρέπουν να ανοίξουν, να συμπληρώσουν και να ξαναστείλουν τον ψηφοδέλτιο στη Γη, στις αρχές της κομητείας τους.

Η διαδικασία είναι παρόμοια και για τους υπόλοιπους Αμερικανούς που θα ψηφίσουν μέσω ταχυδρομείου, αλλά με μια μεγάλη διαφορά: στη διεύθυνση του αποστολέα, οι αστροναύτες γράφουν «χαμηλή γήινη τροχιά».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιράν και Ομάν κοντά σε συμφωνία για τα Στενά του Ορμούζ – Το «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις και ο ρόλος των ΗΠΑ
Τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, ο οποίος διαρκεί σχεδόν έξι μήνες
Στενά του Ορμούζ
Η Ιρανή φοιτήτρια με τα εσώρουχα που έγινε σύμβολο: «Την κρατούσαν δεμένη και της έκαναν αντιψυχωσικές ενέσεις»
Η ίδια καταγγέλλει ότι κατά τη μεταφορά της στο αστυνομικό τμήμα το κεφάλι της τοποθετήθηκε ανάμεσα στα πόδια γυναίκας αστυνομικού, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να αναπνεύσει
Ιράν
Το Ιράν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Ομάν για τα Στενά του Ορμούζ και προκαλεί τον Τραμπ: «Δεν θα κατακτηθούν με tweets και αεροπλανοφόρα»
Χώρες όπως το Κατάρ και το Πακιστάν λειτουργούν ως δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών με σκοπό τον αμοιβαίο έλεγχο των Στενών του Ορμούζ
Στενά του Ορμούζ