Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Πρόεδρος Ευρωπαιϊκού Συμβουλίου: «Απόλυτη προτεραιότητα η επιτάχυνση των εμβολιασμών»

Πρόεδρος Ευρωπαιϊκού Συμβουλίου: «Απόλυτη προτεραιότητα η επιτάχυνση των εμβολιασμών»
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Απόλυτη προτεραιότητα της ΕΕ είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών, τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην επιστολή πρόσκλησης προς τους ηγέτες των κρατών για την τηλεδιάσκεψη της 21ης Ιανουαρίου με θέμα τον κορονοϊό.

«Θα ήθελα να σας προσκαλέσω στην επόμενη τηλεδιάσκεψη για την καταπολέμηση της COVID-19 την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου στις 18.00. Τα ποσοστά μόλυνσης σε όλη την Ευρώπη και η εμφάνιση νέων, πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του ιού απαιτούν τη μέγιστη προσοχή», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ και προσθέτει ότι «η προοπτική των εμβολιασμών είναι ενθαρρυντική, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε την επαγρύπνησή μας και να συνεχίσουμε τη προσέγγιση του ελέγχου και της ανίχνευσης, επιτρέποντας παράλληλα τις διασυνοριακές μετακινήσεις της ΕΕ».

Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ επισημαίνει ότι «προκειμένου να διασφαλιστεί καλύτερος συντονισμός, θα ήθελα να ανταλλάξουμε απόψεις για τις βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται στα κράτη μέλη και να συζητήσουμε τις προοπτικές για τις επόμενες εβδομάδες».

«Το πιο πιεστικό μας ζήτημα είναι τα εμβόλια. Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα έχουμε πρόσβαση σε δύο εμβόλια εγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε εξασφαλίσει συμφωνίες για τέσσερα άλλα. Η επιτάχυνση του εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Θα καλέσω πρώτα την Επιτροπή να κάνει αναφορά για την τρέχουσα κατάσταση σχετικά με τη διάθεση του εμβολιασμού, τις μελλοντικές αυξήσεις της παραγωγής και την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια», σημειώνει.

Ο Σαρλ Μισέλ προσθέτει ότι «τα κράτη μέλη μπορούν στη συνέχεια να μοιραστούν την εμπειρία τους σχετικά με την εφαρμογή εκστρατειών εμβολιασμού».

Επιπρόσθετα τονίζει ότι «η διαδικασία εμβολιασμού ανοίγει τη συζήτηση για την πιστοποίηση. Θα συζητήσουμε την καταλληλότητα μιας κοινής προσέγγισης για την πιστοποίηση, καθώς και εάν χρειάζεται, υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πιστοποιητικά».

«Τέλος, πρέπει να ασχοληθούμε με τη συνεργασία με τρίτες χώρες όσον αφορά τα εμβόλια, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους εταίρους στη γειτονιά και πέραν αυτής» καταλήγει ο Σαρλ Μισέλ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις