Σάββατο, 24 Φεβ.
19oC Αθήνα

Προειδοποίηση Στολτενμπεγκ: Να είναι έτοιμο το ΝΑΤΟ για κακά νέα από την Ουκρανία

Προειδοποίηση Στολτενμπεγκ: Να είναι έτοιμο το ΝΑΤΟ για κακά νέα από την Ουκρανία
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

«Θα πρέπει να στηρίζουμε την Ουκρανία τόσο στις καλές όσο και στις κακές στιγμές» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ σε συνέντευξή του στο ARD.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι η δυτική στρατιωτική συμμαχία θα πρέπει να είναι έτοιμη για άσχημα νέα από το μέτωπο στην Ουκρανία ενώ το Κίεβο συνεχίζει να αμύνεται ενάντια στην ολική εισβολή της Ρωσίας.

«Οι πόλεμοι εξελίσσονται σε φάσεις», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του το Σάββατο (2/12/23) στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD. «Πρέπει να στηρίξουμε την Ουκρανία και στις καλές και στις κακές στιγμές», είπε. «Θα πρέπει επίσης να είμαστε προετοιμασμένοι για άσχημα νέα», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ, χωρίς να είναι πιο συγκεκριμένος.

Τα σχόλιά του έρχονται καθώς οι Δυτικοί σύμμαχοι συζητούν για πυρομαχικά και οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία και καθώς η Μόσχα ενισχύει τα επίπεδα στρατευμάτων της. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα την Παρασκευή για αύξηση του αριθμού των στρατιωτών κατά περίπου 170.000 σε συνολικά 1,3 εκατομμύρια.

Οι πρώτες γραμμές έχουν μετακινηθεί ελάχιστα τους τελευταίους μήνες παρά την αντεπίθεση του Κιέβου το καλοκαίρι. Όμως οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν πυραύλους κρουζ για να απωθήσουν τον ρωσικό στόλο στη Μαύρη Θάλασσα και έχουν προκαλέσει ζημιές βαθιά στο ρωσικό έδαφος. «Πρόκειται για μεγάλες νίκες, παρόλο που δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν στην πρώτη γραμμή», είπε ο Στόλτενμπεργκ στη συνέντευξη.

Ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν την παραγωγή πυρομαχικών…

«Δεν είμαστε σε θέση να συνεργαστούμε τόσο στενά όσο θα έπρεπε», είπε, καλώντας τις κυβερνήσεις να κοιτάξουν πέρα από τα εθνικά τους συμφέροντα και να δουν τη μεγάλη εικόνα.

Μια νίκη για τον Πούτιν δεν θα ήταν μόνο μια τραγωδία για την Ουκρανία, αλλά θα αποτελούσε επίσης κίνδυνο για τους υπόλοιπους συμμάχους, είπε ο Στόλτενμπεργκ. «Όσο περισσότερο υποστηρίζουμε την Ουκρανία, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει ο πόλεμος».

 

 

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις