Κόσμος

Προειδοποίηση της BioNTech για το εμβόλιο: Δεν πρέπει να καθυστερήσει η δεύτερη δόση

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η BioNTech για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, λέγοντας πως δεν είναι σίγουρη η επιτυχία του η καθυστέρηση της δεύτερης δόσης.

Η BionTech αναγκάστηκε να κάνει αυτή τη διευκρίνιση καθώς πολλές χώφρες εξετάζουν το ενδεχόμενο να την καθυστερήσουν προκειμένου να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι σε πρώτη φάση. 

«Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου δεν έχουν αξιολογηθεί σε άλλα χρονοδιαγράμματα δοσολογίας, εκτός της χορήγησης των δύο δόσεων με απόσταση 21 ημερών που εφαρμόσθηκε στις κλινικές δοκιμές», προειδοποιεί η εταιρεία, η οποία ανέπτυξε σε συνεργασία με την αμερικανική Pfizer το πρώτο εμβόλιο που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Το «ξεχειλώνουν» Δανία και Βρετανία

Εξαιτίας των περιορισμένων στοκ εμβολίων, η Δανία ανακοίνωσε χθες ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου θα χορηγούνται με απόσταση έξι εβδομάδων. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ενέκρινε πριν από την Ευρωπαϊκή Ενωση την κυκλοφορία του εμβολίου στις αρχές του Δεκεμβρίου, επιτρέπει απόσταση μεταξύ των δύο δόσεων μέχρι και 12 εβδομάδων.

«Με τον τρόπο αυτόν, θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε περισσότερους ανθρώπους», εξήγησε o επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας της Δανίας Σόρεν Μπρόστρομ τονίζοντας ότι η ανάλυση αυτή βασίζεται στα δεδομένα που παρουσιάσθηκαν από τα εργαστήρια και κάνουν λόγο για την χορήγηση της δεύτερης δόσης «19 έως 42 ημέρες» μετά την πρώτη δόση.

click4more: Μετάλλαξη κορονοϊού: Τι γνωρίζουμε για τα δύο νέα στελέχη που προκαλούν παγκόσμια ανησυχία

Στην Γερμανία, το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τις υγειονομικές αρχές να αξιολογήσουν τις εναλλακτικές για την επιμήκυνση της χρονικής απόστασης ανάμεσα στις δύο δόσεις, σύμφωνα με έγγραφο.

«Ακόμη και αν τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει μερική προστασία 12 ημέρες μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η προστασία διατηρείται πέραν των 21 ημερών», εξήγησε εκπρόσωπος της BioNTech.

«Εκτιμούμε ότι η χορήγηση δεύτερης δόσης είναι αναγκαία για την δημιουργίας μέγιστης προστασίας κατά της νόσου», συνόψισε. Ωστόσο, «οι αποφάσεις για εναλλακτικά πρωτόκολλα δοσολογίας λαμβάνονται από τις εθνικές αρχές» με τις οποίες το εργαστήριο βρίσκεται σε «συνεχή διάλογο».

Οι σχετικές αποφάσεις στην Δανία αφορούν επίσης το εμβόλιο της Moderna, ενώ στην Βρετανία αφορούν και το εμβόλιο της AstraZeneca.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέος μυστήριος θάνατος Ρώσου μεγιστάνα κρυπτονομισμάτων – Η Lamborghini του ανετράπη και τυλίχθηκε στις φλόγες
Ο 36χρονος Alexei Dolgikh σκοτώθηκε σε σοκαριστικό τροχαίο - Τους τελευταίους μήνες είχε τεθεί στη «μαύρη λίστα» ρωσικών τραπεζών «λόγω υποψιών για ξέπλυμα χρήματος»
Η Lamborghini του ανετράπη και τυλίχθηκε στις φλόγες
5
Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε χάρη στον Τζουλιάνι και σε 76 άτομα για την προσπάθεια ανατροπής του 2020
Εκτός από πρόσωπα του στενού του κύκλου, ο Τραμπ έδωσε χάρη σε δεκάδες υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων οι οποίοι ενεπλάκησαν στην προσπάθεια να ανατραπεί το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Αυτή είναι η σταρ του TikTok που εκτελέστηκε δημοσίως από την Αλ Κάιντα στο Μαλί μπροστά στην οικογένειά της
Η 22χρονη Μαριάμ Σισέ, με 90.000 ακολούθους στο TikTok, οδηγήθηκε στην κεντρική πλατεία και εκτελέστηκε με μια σφαίρα, στις 7 Νοεμβρίου. Την κατηγορούσαν για συνεργασία με τον στρατό
Η 22χρονη Μαριάμ Σισέ
Η Ντέμπορα Τέρνες απάντησε στον Τραμπ: Το BBC δεν είναι μεροληπτικό, είναι η πιο αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης στον κόσμο
Η Ντέμπορα Τέρνες, η διευθύνουσα σύμβουλος ειδήσεων του βρετανικού δικτύου που παραιτήθηκε για το μοντάζ στην ομιλία Τραμπ, υπερασπίστηκε το BBC και τους ανθρώπους του
Η CEO ειδήσεων Ντέμπορα Τέρνες 5