Κόσμος

«Προειδοποιητικές βολές» του Ισραήλ για παραβίαση της εκεχειρίας: Τανκ χτύπησαν 3 πόλεις του νοτίου Λιβάνου

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ισραηλινά άρματα μάχης εκτόξευσαν σήμερα πυρά σε τρεις πόλεις στον νοτιοανατολικό Λίβανο στα σύνορα με το Ισραήλ, δήλωσαν λιβανικές πηγές ασφαλείας και ένα δημόσιο ΜΜΕ, 24 ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός που απαγορεύει «επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Πυρά από άρμα μάχης έπληξαν τη Μάρκαμπα, την Ουαζάνι και την Κφαρσούμπα, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την Μπλε Γραμμή που οριοθετεί τα σύνορα ανάμεσα στον Λίβανο και το Ισραήλ.

Μία από τις πηγές ασφαλείας δήλωσε ότι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν στη Μάρκαμπα.

Λίγη ώρα αργότερα, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε ένα χτύπημα στο νότιο Λίβανο σήμερα το πρωί, κάνοντας λόγο για προειδοποιητικές βολές, όπως μετέδωσε το The Times of Israel.

Η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και την ένοπλη λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ τέθηκε σε ισχύ χθες, Τετάρτη, με βάση συμφωνία που εξασφάλισαν οι ΗΠΑ και η Γαλλία ώστε να μπορέσουν οι εκτοπισμένοι και στις δύο χώρες να αρχίσουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους στις μεθοριακές περιοχές που έχουν διαλυθεί έπειτα από 14 μήνες εχθροπραξιών.

Όμως η διαχείριση των επιστροφών είναι πολύπλοκη. Ισραηλινά στρατεύματα εξακολουθούν να σταθμεύουν σε λιβανικό έδαφος σε πόλεις κατά μήκος των συνόρων και σήμερα το πρωί ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους πόλεων της μεθοριακής λωρίδας να μην επιστρέψουν ακόμη για τη δική τους ασφάλεια.

Οι τρεις πόλεις που επλήγησαν σήμερα βρίσκονται στη λωρίδα αυτή.

Δεν υπάρχει κάποιο άμεσο σχόλιο για τις βολές αρμάτων μάχης από τη Χεζμπολάχ ή το Ισραήλ, που πολεμούν εδώ και πάνω από ένα χρόνο παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα.

Η συμφωνία έβαλε τέλος στη φονικότερη αντιπαράθεση ανάμεσα στο Ισραήλ και την υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση μαχητών εδώ και χρόνια. Όμως το Ισραήλ εξακολουθεί να πολεμά την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση μαχητών Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Με βάση τους όρους της κατάπαυσης του πυρός, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν μέχρι 60 ημέρες προκειμένου να αποσυρθούν από τον νότιο Λίβανο. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως έδωσε οδηγίες στον στρατό να μην επιτρέψει στους κατοίκους να επιστρέψουν σε χωριά κοντά στη μεθόριο.

Iσραήλ: Η κατάπαυση πυρός με τη Χεζμπολάχ παραβιάστηκε

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι σε πολλές περιοχές του νότιου Λιβάνου καταγράφηκε η έλευση ύποπτων προσώπων και έκανε λόγο για παραβίαση της κατάπαυσης πυρός με τη Χεζμπολάχ.

Η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και την ένοπλη λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ τέθηκε σε ισχύ χθες, Τετάρτη, με βάση συμφωνία που εξασφάλισαν οι ΗΠΑ και η Γαλλία ώστε να μπορέσουν οι εκτοπισμένοι και στις δύο χώρες να αρχίσουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους στις μεθοριακές περιοχές που έχουν διαλυθεί έπειτα από 14 μήνες εχθροπραξιών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αρχαία βυζαντινή πόλη στη δυτική έρημο της Αιγύπτου - Βρέθηκαν νομίσματα, αγγεία και βωμοί
Οι ανασκαφές αποκάλυψαν συνοικίες με διαδρόμους που εκτείνονταν από βορρά προς νότο και διασταυρώνονταν με δρόμους από ανατολή προς δύση, σχηματίζοντας ανοιχτές πλατείες και δημόσιους χώρους
Η πόλη στην όαση της Ντάχλα, στην περιφέρεια της Νέας Κοιλάδας της σημερινής Αιγύπτου, μαρτυρά τη ζωή της εποχής που η χώρα αποτελούσε μέρος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας
Χιλιάδες μαυροντυμένοι στην Τεχεράνη για την προσευχή στην μνήμη του Αλί Χαμενεΐ - Απών ξανά ο διάδοχος του, Μοζτάμπα
Δεκάδες μηχανήματα που εκτοξεύουν δροσερό νερό, τοποθετήθηκαν στη Μεγάλη Μοσάλα για να προστατευτούν οι πολίτες από τον καύσωνα - Πάνω από 15 εκατ. άνθρωποι θα δώσουν το παρών στις επικήδειες τελετές
Μηχανήματα εκτοξεύουν δροσερό νερό για την αντιμετώπιση του καύσωνα
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πτοήθηκε από τους κεραυνούς πριν την ομιλία του για την 4η Ιουλίου: Δεν υπάρχει τρόπος να μας σταματήσουν
Με καθυστέρηση πραγματοποιήθηκε λόγω κακοκαιρίας η ομιλία του Αμερικανού προέδρου για την 250η επέτειο της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Ακολούθησε εντυπωσιακό σόου πυροτεχνημάτων
Ο Ντόναλντ Τραμπ