Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Πρώην πράκτορας της Στάζι κατηγορούμενος για φόνο 50 χρόνια μετά

Πρώην πράκτορας της Στάζι κατηγορούμενος για φόνο 50 χρόνια μετά

Μοιάζει με σενάριο κινηματογραφικής ταινίας αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Η ιστορία αφορά την δολοφονία ενός Πολωνού που επιχείρησε να διαφύγει στη Δύση το 1974 και στο σκαμνί κάθισε ένας πρώην πράκτορας της Στάζι, της Κρατικής Ασφάλειας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Στον ύποπτο, 79 ετών σήμερα, ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές ο πρώην πράκτορας της Στάζι σκότωσε έναν άνδρα 38 ετών σε φυλάκιο ελέγχου που οδηγούσε στο Δυτικό Βερολίνο.

Το χρονικό

Στις 29 Μαρτίου 1974 το θύμα εμφανίστηκε στην πρεσβεία της Πολωνίας και απειλώντας με μία ψεύτικη βόμβα ζήτησε να πάρει έγκριση για να φύγει στο Δυτικό Βερολίνο. Το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας, γνωστότερο με την ονομασία Στάζι, αποφάσισε τότε να εγκρίνει, φαινομενικά, το αίτημά του να φύγει από την Ανατολική Γερμανία.

Σύμφωνα πάντα με την εισαγγελία του Βερολίνου, υπάλληλοι του υπουργείου έδωσαν στον άνδρα τα απαραίτητα έγγραφα και τον συνόδευσαν μέχρι τη διάβαση προς τη Δύση, στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού της Φριντριχστράσε, στην καρδιά της πόλης.

Όμως ο πράκτορας της Στάζι, που τότε ήταν 31 ετών και ανήκε σε μια επιχειρησιακή ομάδα της υπηρεσίας, είχε αναλάβει να «εξουδετερώσει» τον Πολωνό. Όταν ο τελευταίος πέρασε το τελευταίο φυλάκιο ελέγχου ο κατηγορούμενος, που ήταν κρυμμένος, τον πυροβόλησε στην πλάτη και τον σκότωσε.

Η Ανατολική Γερμανία έχτισε το Τείχος του Βερολίνου το 1961, εμποδίζοντας τους περισσότερους πολίτες της να ταξιδέψουν στη Δύση. Πολλοί προσπάθησαν να ξεφύγουν μέσω τούνελ κάτω από αυτό, κολυμπώντας, σκαρφαλώνοντας ή πετώντας από πάνω του. Τουλάχιστον 140 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αυτές τις απόπειρες.

Τα βαριά οχυρωμένα σύνορα άνοιξαν στις 9 Νοεμβρίου 1989, με την κατάρρευση του Τείχους και κατ’ επέκταση την κατάρρευση του κομμουνισμού στην Ευρώπη. Η Γερμανία επανενώθηκε λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα.

Το κατηγορητήριο βασίστηκε αρχικά στον ποινικό κώδικα που ίσχυε στην Ανατολική Γερμανία την εποχή των γεγονότων και προέβλεπε τη θανατική ποινή για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. Δεδομένου όμως ότι η νομοθεσία τροποποιήθηκε μετά την επανένωση των Γερμανιών, εφαρμόζεται πλέον ο ποινικός κώδικας της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, που προβλέπει την ποινή των ισοβίων, εφόσον ο κατηγορούμενος κριθεί ένοχος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις