Κόσμος

Προκαλεί ο Ερντογάν! Απειλεί με νέο αιματοκύλισμα αν δεν αποχωρήσουν οι Κούρδοι

Ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε και πάλι απειλητικός προς τους Κούρδους, ξεκαθαρίζοντας πως θα πάρει μέτρα αν δεν αποχωρήσουν από τη Βόρεια Συρία.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο κ. Ερντογάν σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο τόνισε ότι «δεν τίθεται θέμα για εμάς καμίας αλλαγής όσον αφορά τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αν οι υποσχέσεις που διατυπώθηκαν στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία δεν τηρηθούν”.

Η Τουρκία εξαπέλυσε επίθεση κατά των Κούρδων της Συρίας στις 9 Οκτωβρίου, όμως διέκοψε την επιχείρηση την περασμένη εβδομάδα μετά από συμφωνία με τις ΗΠΑ για αποχώρηση των Κούρδων μαχητών από βάθος 30 και πλέον χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία σε μια έκταση 120 χλμ, ανάμεσα στις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ-Αιν.

Χθες ο Ταγίπ Ερντογάν κατέληξε σε συμφωνία και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν όπου η Μόσχα θα διευκολύνει την αποχώρηση των YPG από εναπομείναντα τμήματα στα σύνορα με την Τουρκία ανάμεσα στον ποταμό Ευφράτη και τα σύνορα με το Ιράκ.

Αν η συμφωνία με τους Αμερικανούς δεν τηρηθεί, «τότε θα επαναλάβουμε με αποφασιστικότητα» την επιχείρηση που ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου, δήλωσε χθες ο Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τουρκικό Τύπο από το αεροπλάνο της επιστροφής από τη Ρωσία.

«Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, ο κ. Πούτιν μίλησε με πολύ σθεναρό τρόπο ‘Θα τις κάνουμε να φύγουν χωρίς αμφιβολία“,είπε για τις δυνάμεις των Κούρδων. Δεδομένου ότι “έχει δοθεί μια τέτοια υπόσχεση, αν δεν τηρηθεί, θα κάνουμε το καθήκον μας”, προσέθεσε ο Ερντογάν.

Πριν από τον Ερντογάν, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε πει πως η Άγκυρα βασίζεται στη Μόσχα προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία και πως η Τουρκία δεν έχει «καμία απολύτως εμπιστοσύνη» στο καθεστώς Άσαντ.

Και αυτό γιατί φοβάται πως ο Άσαντ θα επιτρέψει στις κουρδικές δυνάμεις να παραμείνουν σε ορισμένες ζώνες στη Βόρεια Συρία. Μετά την αποχώρηση Αμερικανών στρατιωτών που είχαν αναπτυχθεί στη βόρεια Συρία, οι Κούρδοι του YPG ζήτησαν τη βοήθεια του καθεστώτος το οποίο ανέπτυξε στρατεύματα σε πολλές πόλεις κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Ο Ερντογάν είπε πως ο Πούτιν τον διαβεβαίωσε ότι «δεν θα επιτρέψει στις YPG να παραμείνουν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία «φορώντας τα ρούχα του καθεστώτος».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βεγγάζη και Τρίπολη απαντούν στον Τραμπ που χαρακτήρισε τη Λιβύη «σκα@@χώρα»: «Ήταν επισκέπτης του βρώμικου νησιού Έπσταϊν»
Ξέσπασαν Ντμπέιμπα και Χαφτάρ μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου σχετικά με τους μετανάστες που πηγαίνουν στις ΗΠΑ από Λιβύη, Υεμένη, Αϊτή και Σομαλία
Τραμπ
Ο Νετανιάχου προειδοποιεί για «δεύτερο Ολοκαύτωμα» σε περίπτωση ήττας στις εκλογές: «Το μίσος για μένα είναι ασήμαντο στην υπαρξιακή απειλή»
«Μην μας δοκιμάζετε, θα υποστείτε δυσανάλογα αντίποινα», προειδοποίησε τους Ιρανούς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε περίπτωση επιθέσεων κατά την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών
Νετανιάχου
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητική η ανακοίνωση της επικύρωσης του τουρκολιβυκού μνημονίου
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προσθέτει τη ρητή αποδοκιμασία της ανακοίνωσης της επικύρωσης του μνημονίου, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για διμερή διάλογο μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας
REUTERS 10
«Στα κάγκελα» η Ευρώπη: Πάνω από 1.300 συλλήψεις στη Γαλλία – Βανδαλισμοί σε Αλβανία και Ισπανία, νέα επεισόδια σε Ιταλία και Βέλγιο
Στην Γαλλία αναμένονται νέες κινητοποιήσεις στις 31 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου - Μαζικές διαδηλώσεις και επεισόδια στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες
Παρίσι
6