Κόσμος

Προκαλεί ο Ερντογάν! Απειλεί με νέο αιματοκύλισμα αν δεν αποχωρήσουν οι Κούρδοι

Ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε και πάλι απειλητικός προς τους Κούρδους, ξεκαθαρίζοντας πως θα πάρει μέτρα αν δεν αποχωρήσουν από τη Βόρεια Συρία.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο κ. Ερντογάν σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο τόνισε ότι «δεν τίθεται θέμα για εμάς καμίας αλλαγής όσον αφορά τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αν οι υποσχέσεις που διατυπώθηκαν στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία δεν τηρηθούν”.

Η Τουρκία εξαπέλυσε επίθεση κατά των Κούρδων της Συρίας στις 9 Οκτωβρίου, όμως διέκοψε την επιχείρηση την περασμένη εβδομάδα μετά από συμφωνία με τις ΗΠΑ για αποχώρηση των Κούρδων μαχητών από βάθος 30 και πλέον χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία σε μια έκταση 120 χλμ, ανάμεσα στις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ-Αιν.

Χθες ο Ταγίπ Ερντογάν κατέληξε σε συμφωνία και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν όπου η Μόσχα θα διευκολύνει την αποχώρηση των YPG από εναπομείναντα τμήματα στα σύνορα με την Τουρκία ανάμεσα στον ποταμό Ευφράτη και τα σύνορα με το Ιράκ.

Αν η συμφωνία με τους Αμερικανούς δεν τηρηθεί, «τότε θα επαναλάβουμε με αποφασιστικότητα» την επιχείρηση που ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου, δήλωσε χθες ο Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τουρκικό Τύπο από το αεροπλάνο της επιστροφής από τη Ρωσία.

«Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, ο κ. Πούτιν μίλησε με πολύ σθεναρό τρόπο ‘Θα τις κάνουμε να φύγουν χωρίς αμφιβολία,είπε για τις δυνάμεις των Κούρδων. Δεδομένου ότι “έχει δοθεί μια τέτοια υπόσχεση, αν δεν τηρηθεί, θα κάνουμε το καθήκον μας”, προσέθεσε ο Ερντογάν.

Πριν από τον Ερντογάν, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε πει πως η Άγκυρα βασίζεται στη Μόσχα προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία και πως η Τουρκία δεν έχει «καμία απολύτως εμπιστοσύνη» στο καθεστώς Άσαντ.

Και αυτό γιατί φοβάται πως ο Άσαντ θα επιτρέψει στις κουρδικές δυνάμεις να παραμείνουν σε ορισμένες ζώνες στη Βόρεια Συρία. Μετά την αποχώρηση Αμερικανών στρατιωτών που είχαν αναπτυχθεί στη βόρεια Συρία, οι Κούρδοι του YPG ζήτησαν τη βοήθεια του καθεστώτος το οποίο ανέπτυξε στρατεύματα σε πολλές πόλεις κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Ο Ερντογάν είπε πως ο Πούτιν τον διαβεβαίωσε ότι «δεν θα επιτρέψει στις YPG να παραμείνουν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία «φορώντας τα ρούχα του καθεστώτος».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Θείο δώρο» για τους επιστήμονες η πρόσκρουση του πυραύλου στη Σελήνη – Ένα τυχαίο ατύχημα γίνεται σπάνιο επιστημονικό πείραμα
Οι ερευνητές ρίχνουν την προσοχή τους στα πετρώματα και την σκόνη του δορυφόρου - Πάνω από 220 τόνοι συντριμμιών εξοπλισμού βρίσκονται στο φεγγάρι μας
Στιγμιότυπο από τη στιγμή της πρόσκρουσης του πυραύλου της Space X στη Σελήνη (Πηγή φωτογραφίας: video grab
Μασούντ Πεζεσκιάν: Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για συμφωνία – Να μπει τέλος στο «ούτε πόλεμος ούτε ειρήνη»
Αναφερόμενος στις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ομάν, ο Ιρανός πρόεδρος σημείωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης για την αντιμετώπιση πιθανών παραβιάσεων
Ο Πρόεδρος του Ιράν, Masoud Pezeshkian
Οι 6 όροι «φωτιά» του Ιράν στις ΗΠΑ για τα Στενά του Ορμούζ - «Ποτέ δεν θα κάνουμε πίσω, είτε σε πόλεμο είτε σε διαπραγματεύσεις»
«Μέχρι η Αμερική να διορθώσει τη συμπεριφορά της, τα Στενά του Ορμούζ δεν θα ανοίξουν» προειδοποιεί ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, Μοχαμάντ Μπαγκέρ Ζολγκάντρ
Εμπορικά πλοία καθηλωμένα στα Στενά του Ορμούζ 15
CNN: Διπλωματική έξοδο των ΗΠΑ από τον πόλεμο με το Ιράν ζητά ο κορυφαίος στρατηγός του Τραμπ
Ο πόλεμος έχει φτάσει σε σημείο όπου πολλοί από τους κορυφαίους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας του Τραμπ συμφωνούν με τον στρατηγό Κέιν ότι «η αεροπορική ισχύς έχει τα όριά της»
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Νταν Κέιν