Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Προκλητική απόφαση! Ελεύθερος ο «καθοδηγητής» της νεοναζιστικής ομάδας που εκτέλεσε δέκα ανθρώπους στη Γερμανία

Προκλητική απόφαση! Ελεύθερος ο «καθοδηγητής» της νεοναζιστικής ομάδας που εκτέλεσε δέκα ανθρώπους στη Γερμανία

Ο Βόλεμπεν είχε στο ενεργητικό του μια μακρά ιστορία ακροδεξιάς πολιτικής δραστηριότητας προτού ενταχθεί στην νεοναζιστική ομάδα, για την οποία ήταν, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ένας κάποιου είδους “πνευματικός οδηγός” και “εγκέφαλος”!

Δικαστές στη Γερμανία έδωσαν εντολή να αφεθεί ελεύθερος ένας βασικός συνεργός της ομάδας Γερμανών νεοναζί που διέπραξε 10 φόνους με ρατσιστικά κίνητρα σε περίοδο επτά ετών, με το επιχείρημα ότι έχει εκτίσει επαρκές μέρος της ποινής στην οποία καταδικάστηκε ώστε να μην τίθεται πλέον κίνδυνος να δραπετεύσει εν αναμονή της έφεσής του.

Η εντολή για την απελευθέρωση του Ραλφ Βόλεμπεν, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών επειδή παρείχε το όπλο που χρησιμοποιήθηκε για τους εννέα φόνους, δίνεται μία εβδομάδα μετά την καταδίκη σε ισόβια της Μπεάτε Τσέπε, μιας από τους επικεφαλής της νεοναζιστικής ομάδας.

Το σκεπτικό του δικαστηρίου

Και οι δύο ανήκαν στην ομάδα Εθνικό Σοσιαλιστικό Υπόγειο Ρεύμα (NSU), τα μέλη της οποίας δολοφόνησαν 8 Τούρκους, έναν Έλληνα και μία Γερμανίδα αστυνομικό από το 2000 ως το 2007.

Ο γεννηθείς το 1975 στην Ιένα της ανατολικής Γερμανίας Βόλεμπεν είχε στο ενεργητικό του μια μακρά ιστορία ακροδεξιάς πολιτικής δραστηριότητας προτού ενταχθεί στην ομάδα, για την οποία ήταν, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ένας κάποιου είδους “πνευματικός οδηγός” και “εγκέφαλος”!

Οι δικαστές απεφάνθησαν ότι, καθώς ο Βόλεμπεν είχε ήδη μείνει υπό κράτηση για έξι χρόνια και οκτώ μήνες κατά τη διάρκεια της δίκης του για εγκλήματα μεταξύ των οποίων ότι βοήθησε στην παροχή καταφυγίου στους δολοφόνους Ούβε Μπένχαρντ και Ούβε Μούντλος, θα μπορούσε τώρα να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους.

“Μετά την καταδίκη του Ραλφ Β. σε κάθειρξη 10 ετών την περασμένη εβδομάδα, σε αυτόν απομένει το μέγιστο ποινή τριών ετών και τεσσάρων μηνών να εκτίσει αν επικυρωθεί η καταδίκη του” σε δεύτερο βαθμό, διευκρίνισε ο Φλόριαν Γκλιβίτσκι, εκπρόσωπος του ανώτερου περιφερειακού δικαστηρίου του Μονάχου σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

“Η εναπομείνασα ποινή του δεν είναι ως εκ τούτου αρκετή πλέον σε αυτήν τη συγκεκριμένη περίπτωση για να θεωρηθεί ότι υπάρχει εξαιρετικός κίνδυνος διαφυγής του”, πρόσθεσε.

Η νεοναζιστική NSU και τα ρατσιστικά εγκλήματα

Οι φόνοι αυτοί συγκλόνισαν τη Γερμανία, μια χώρα που πιστεύεται ότι έχει αντλήσει τα διδάγματα από το παρελθόν της. Μια έκθεση γνωστοποίησε ωστόσο αργότερα ότι η αστυνομία “υποτίμησε σε πολύ μεγάλο βαθμό” τους κινδύνους της ακροδεξιάς βίας και ότι λάθη επέτρεψαν τον μη εντοπισμό του πυρήνα των νεοναζί.

Οι Μπένχαρντ και Μούντλος αυτοκτόνησαν το 2011 όταν η αστυνομία ανακάλυψε την ομάδα τους τυχαία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις