Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Προκλητικός Γιλντιρίμ για το Σκοπιανό: “Η ΠΓΔΜ να αποφασίσει μόνη της για το όνομα της”

Προκλητικός Γιλντιρίμ για το Σκοπιανό: “Η ΠΓΔΜ να αποφασίσει μόνη της για το όνομα της”

– Την Τουρκία επισκέφτηκε ο Ζόραν Ζάεφ τονίζοντας ότι “είναι η χώρα που είναι η μεγαλύτερη φίλη της ΠΓΔΜ”
– Ο Γιλντιρίμ πήρε θέση για τις διαπραγματεύσεις στο Σκοπιανό λέγοντας πως “η ΠΓΔΜ πρέπει να αποφασίσει μόνη της για το όνομα της”
– Ζόραν Ζάεφ: “Ζητάμε στήριξη σε αυτό το θέμα από τις χώρες του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε”

Ο Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται στην Άγκυρα όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Οι δυο πρωθυπουργοί έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ να παίρνει θέση και για τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι «για το θέμα του ονόματος μίας χώρας, αποφασίζει η ίδια η χώρα. Το να ορίζουν άλλες χώρες σε αυτή τη χώρα ποιο θα είναι το όνομα είναι ένα τεράστιο λάθος. Παρόλα αυτά, είναι μεγάλη μας επιθυμία να λυθεί το θέμα αυτό με την Ελλάδα με συζήτηση, με διαβουλεύσεις, με καλοσύνη και ευχέρεια».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ανάγκη διευθέτησης όλων των θεμάτων μεταξύ των γειτονικών χωρών με διάλογο. «Με τη γείτονά μας την Ελλάδα υπάρχουν θέματα που διαφωνούμε. Εμείς πάντα προτάσσουμε τη λύση του διαλόγου προκειμένου να επιλυθούν. Εμείς προτιμάμε την οδό του διαλόγου», δήλωσε.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ζόραν Ζάεφ για διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Νωρίτερα, σε συνέντευξη του πρωθυπουργού των Σκοπίων στο τουρκικό πρακτορείο “Αναντολού”  ο Ζόραν Ζάεφ είχε δηλώσει ότι «Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος μας φίλος».

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ ανέφερε:

-“Είμαι βέβαιος ότι όλοι θέλουν λύση στη χώρα. Η πραγματική ερώτηση που πρέπει να τεθεί είναι εάν η λύση θα προστατεύει το κύρος και την ταυτότητά μας. Πιστεύω ότι αυτό είναι δυνατόν”.

-“Το πρόβλημα του ονόματος είναι ένα σημαντικό πρόβλημα μεταξύ της “Μακεδονίας” και της Ελλάδας. Η ‘Μακεδονία’ ζητά στήριξη σε αυτό το θέμα από τις χώρες του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε”.

-“Στην περίπτωση που οι πολιτικοί φορείς στη “Μακεδονία” αναπτύξουν κοινή στρατηγική και αλληλοενημερώνονται μπορεί να υπάρξει εθνικός συμβιβασμός”.

-“Όταν βρεθεί λύση, που μπορεί να βρεθεί, πρέπει όλοι μας να τη στηρίξουμε. Για την “Μακεδονία” και τους πολίτες της είναι πολύ σημαντικό. Μάλιστα και για την ελληνική πλευρά είναι σημαντικό να υπάρξει λύση. Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα προσωρινό, είναι πρόβλημα αιώνων”.

-“Μπορεί να υπάρξει τελική λύση μεταξύ “Μακεδονίας” και Ελλάδας αυτό το Μάιο. Όλοι μας θέλουμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα μέχρι τα τέλη Μαϊου επειδή τον Ιούνιο θα ληφθεί απόφαση αν η “Μακεδονία” θα πάρει ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων. Τον Ιούλιο θα είναι η σύνοδος του ΝΑΤΟ. Θέλουμε αυτόματα να επιβεβαιωθεί ξανά η πρόσκληση εκεί. Αν μέχρι τότε λυθεί, θα είναι καλό. Αλλά και τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο να λυθεί δεν θα είναι πρόβλημα. Επειδή εμείς έχουμε αυτόματη πρόσκληση για το ΝΑΤΟ. Αν το πρόβλημα λυθεί, θα τεθεί αμέσως σε ισχύ. Με όλους τους γείτονές μας συνεργαζόμαστε. Ασφαλώς και με την Ελλάδα έχουμε αναπτύξει έντονη συνεργασία”.

Πηγή: www.sigmalive.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις