Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Προκλητικότατος Ερντογάν! Έκανε “ραμπιά” και στην Βάρνα! [pics]

Ερντογάν
Φωτογραφία: Reuters

Ερντογάν και μέτρο είναι δυο έννοιες που δεν… τέμνονται πουθενά! Στις δηλώσεις του στη Βάρνα ο “σουλτάνος” έκανε λόγο για το “πρώτο βήμα”, όμως αμέσως μετά έκανε… τα δικά του!

Ερντογάν και ΕΕ έκατσαν στο ίδιο τραπέζι στην Βάρνα, το βράδυ της Δευτέρας, 26.03.2018. Συμπεράσματα δεν βγήκαν, το (σταθερό) αδιέξοδο φάνηκε ξανά, όμως ο τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να δείξει για ακόμη μία φορά την περιφρόνησή του σε… ευρωπαϊκό έδαφος!

Η κοινή συνέντευξη Τύπου με τους κ.κ. Γιούνκερ, Τουσκ και Μπορίσοφ έχει μόλις τελειώσει και οι τέσσερις άνδρες ποζάρουν χαμογελαστοί στους φωτογραφικούς φακούς.

Ενώνουν όλοι μαζί τα χέρια για την οικογενειακή φωτογραφία…

Ερντογάν

Και κάπου εκεί… ραμπιά!

Τα τέσσερα δάκτυλα με τον αντίχειρα “κλεισμένο” στην παλάμη είναι ο χαιρετισμός “ραμπιά”. Που στα αραβικά σημαίνει τέταρτος ή τέταρτη.

Είναι ένας χαιρετισμός που ξεκίνησαν να τον χρησιμοποιούν πρώτοι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι στην Αίγυπτο. Γρήγορα, όμως, άρχισε να χρησιμοποιεί και ο Ερντογάν. Για πρώτη φορά χαιρέτησε με αυτόν τον τρόπο το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί σε ομιλία του στην Προύσα.

Αμέσως ο χαιρετισμός υιοθετήθηκε από τους αξιωματούχους και τα μέλη του κόμματός του, ενώ έγινε “μόδα” και σε διάφορες θρησκευτικές οργανώσεις στην Τουρκία.

Πολλοί είπαν ότι για τον Ερντογάν η “ραμπιά” παρέπεμπε στο “ένα έθνος, μια πατρίδα, μια σημαία, ένα κράτος, ωστόσο φαίνεται ότι δεν σημαίνει κάτι τέτοιο…

Εδώ να υπενθυμίσουμε πως με τον ίδιο τρόπο είχε χαιρετήσει και στην Θράκη, κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα, τον Δεκέμβριο του 2017.

Κάπως έτσι ο Ερντογάν δεν δίστασε να εμφανιστεί προκλητικός ούτε και σε επίσημες συνομιλίες με την Ευρώπη, την ώρα μάλιστα που απαιτεί την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Κατά τα άλλα, είδε… πρόοδο ο Ερντογάν!

«Σήμερα κάναμε το πρώτο βήμα για να βελτιώσουμε το διάλογο» μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διαρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγο μετά τη συνάντησή του με την ηγεσία της ΕΕ στη Βάρνα.

Ο Τ. Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία πάντα υποστήριζε να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την ΕΕ. “Συζητήσαμε τί πρέπει να κάνουμε για να βελτιωθούν οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Click4more: Απειλές του “σουλτάνου” στην Βάρνα! “Μεγάλο λάθος αν μας αγνοήσετε” – Αναδιπλώθηκε ο Γιούνκερ

Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είπε ότι η χώρα είναι υποψήφια για ένταξη από το 1963 και ζήτησε επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό ο Τ. Ερντογάν τόνισε ότι στην Τουρκία βρίσκονται 3 εκατομμύρια πρόσφυγες οι οποίοι πολύ σύντομα, λόγω των συνεχιζόμενων ροών από τη Συρία, θα φτάσουν τα 4 εκατομμύρια.

Επέκρινε την ΕΕ, λέγοντας ότι από το πρώτο πακέτο των 3 δισ. ευρώ, στην Τουρκία έχουν φτάσει μόνο τα 1,8 δισ. ευρώ και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαδικασίες θα επισπευστούν αυτή τη φορά, με τα επιπλέον 3 δισ. ευρώ που ενέκρινε η ΕΕ. Ο Τ. Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη από το ταμείο Διευκόλυνσης της ΕΕ για τους πρόσφυγες, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και να γίνει ευκολότερο το έργο των τουρκικών αρχών.

Βίζα, Κυπριακό και Μέση Ανατολή

Σε ό,τι αφορά το θέμα της κατάργησης του καθεστώτος θεωρήσεων βίζας για τους Τούρκους πολίτες, ο Τ. Ερντογάν είπε ότι η τουρκική πλευρά έχει κάνει το καθήκον της και ότι δεν θα έπρεπε να εκκρεμεί ακόμα αυτό το ζήτημα.

Για την τελωνειακή ένωση είπε ότι είναι ένα “τεχνικό” ζήτημα, το οποίο θα μπορούσε να έχει ικανοποιηθεί από την ευρωπαϊκή πλευρά.

Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία είναι στόχος πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων. Κι έφερε για ακόμη μία φορά ως παραδείγματα το DAESH και το PKK . Η Τουρκία δίνει μάχη εντός και εκτός συνόρων για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία. Και δεν θα έπρεπε να γίνεται αντικείμενο αβάσιμης κριτικής , πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Click4more: Τουσκ «αδειάζει» σουλτάνο! «Δεν απάντησε τίποτα στην Βάρνα»!

Αναφερόμενος στο θέμα της Κύπρου, ο Τ. Ερντογάν είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να πάψει να είναι επικριτική απέναντι στην Τουρκία. Τόνισε ότι η διερεύνηση και η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων στην επικράτεια της Κύπρου θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Καταλήγοντας, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε την ΕΕ να συνεργαστεί στενότερα με την Τουρκία σε χώρες όπως η Συρία. Αλλά και το Ιράκ, η Παλαιστίνη, η Υεμένη, η Ρουάντα και το Αφγανιστάν.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις