Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Προς νέα σύνοδο κορυφής Τραμπ – Πούτιν στη σκιά της διαμάχης για τα πυρηνικά!!

Προς νέα σύνοδο κορυφής Τραμπ – Πούτιν στη σκιά της διαμάχης για τα πυρηνικά!!
φωτογραφία: Reuters

Το ενδεχόμενο πραγματοποίησης μίας νέας συνάντησης Ντόναλντ Τραμπ – Βλαντιμίρ Πούτιν εξέτασαν τα επιτελεία των δύο ηγετών.

Ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος επί θεμάτων ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Νικολάι Πατρούσεφ είχαν τη Δευτέρα (22.10.2018) μία πεντάωρη συνάντηση.

Μετά το πέρας αυτής, ο Μπόλτον είπε ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η νέα αυτή σύνοδος μεταξύ των Προέδρων Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει την ίδια μορφή με εκείνη του Ελσίνκι.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πετρόφ, απάντησε αμέσως ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για μια τέτοια συνάντηση, όμως, προς το παρόν δεν γίνονται προετοιμασίες για κάτι τέτοιο.

Στο επίκεντρο η πυρηνική κυριαρχία

Αναφερόμενος στην παράταση της New START (Νέα Συμφωνία για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων) που πρόκειται να λήξει το 2021, ο Μπόλτον είπε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε μια συγκεκριμένη απόφαση, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Το σχόλιο αυτό έγινε αφού ο Αμερικανός Πρόεδρος απείλησε να αποσύρει τις ΗΠΑ από μια άλλη συμφωνία, εκείνη που αφορά τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (INF), με αποτέλεσμα η Μόσχα να προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον με αντίμετρα.

Σχολιάζοντας την ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές, είπε ότι ανέφερε στους Ρώσους συνομιλητές του ότι “δεν είχε καμία πραγματική επίπτωση”. Η Μόσχα αρνείται ότι προσπάθησε να παρέμβει στις εκλογές στις ΗΠΑ.

Σε ερώτηση που του τέθηκε για το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, ο Μπόλτον είπε ότι ουδέποτε συζητήθηκε η ιδέα ενός πυρηνικού πλήγματος εναντίον της χώρας αυτής.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Ηχώ της Μόσχας”, τόνισε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει με σαφήνεια ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες με την Πιονγκγιάνγκ για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις