Κόσμος

Προς νέες εκλογές η Ιταλία – Οι επόμενες κινήσεις των κομμάτων

Όλο και πιο πιθανό είναι σενάριο να πορευθεί η Ιταλία προς νέες εκλογές, πιθανότατα στο τέλος του καλοκαιριού.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, έκανε γνωστό ότι στις 2 Ιουνίου, το πολιτικό του κίνημα θα οργανώσει μεγάλη κινητοποίηση στην Ρώμη, και κάλεσε τους Ιταλούς να βάλουν όλοι μια σημαία στα παράθυρά τους. Η επιλογή της ημερομηνίας, προφανώς, δεν είναι τυχαία, από την στιγμή που πρόκειται για την ημέρα, κατά την οποία η χώρα γιορτάζει την αβασίλευτη Δημοκρατία της.

Παράλληλα, δήμαρχοι της Λέγκα στην Λομβαρδία (περιφέρεια με πρωτεύουσα το Μιλάνο), αποφάσισαν να βγάλουν από τα δημαρχιακά μέγαρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τις φωτογραφίες του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματταρέλλα. Η πρωτοβουλία δεν ανήκει, πάντως, (όπως είχε διαρρεύσει αρχικά), στον γραμματέα του κόμματος, Ματέο Σαλβίνι, και στενοί του συνεργάτες του, την έκριναν «μάλλον υπερβολική, αν και όχι επικίνδυνη».

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα στηρίζει χωρίς επιφυλάξεις τον Ιταλό πρόεδρο και ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, θεωρείται ο υποψήφιος των «Δημοκρατικών» για την πρωθυπουργία, στις νέες εκλογές που είναι πολύ πιθανό να γίνουν τον Σεπτέμβριο. «Γερά νεύρα και αλληλεγγύη στον πρόεδρο Ματταρέλλα. Τώρα πρέπει να σώσουμε την μεγάλη μας χώρα», έγραψε ο Τζεντιλόνι στο Twitter.

Ο Κάρλο Κοτταρέλλι

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση του Κάρλο Κοτταρέλλι, είναι σαφές ότι η Λέγκα, τα Πέντε Αστέρια και η Φόρτσα Ιτάλια θα την καταψηφίσουν στο κοινοβούλιο. Η κεντροαριστερά θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον πρώην οικονομολόγο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά η κυβέρνησή του θα έχει σίγουρα μια ιδιαίτερα βραχύβια πορεία. Θεωρείται απίθανο, τουλάχιστον υπό τις παρούσες συνθήκες, να μπορέσει να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθεί η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας το φθινόπωρο.

Παραμένει άγνωστο, τέλος, το μέλλον της ιταλικής κεντροδεξιάς. Όλοι οι αναλυτές διερωτώνται αν στις επόμενες εκλογές η Λέγκα θα συμπορευθεί και πάλι με την Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και με τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας. Ή αν, τελικά, θα προτιμήσει να υπογράψει μια κάποια εκλογική συμφωνία με τα Πέντε Αστέρια. Πρόκειται για απαντήσεις που θα πρέπει υποχρεωτικά να δοθούν σχετικά σύντομα, ενόψει και της κατάρτισης των διαφόρων ψηφοδελτίων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραγωδία στη Βραζιλία: Ο τραγουδιστής Oliver Tree, ανάμεσα στους νεκρούς της σύγκρουσης ελικοπτέρων στο Ρίο ντε Τζανέιρο
Ο 32χρονος μουσικός, γνωστός για τα viral βίντεό του, ανάμεσα στους έξι ανθρώπους που σκοτώθηκαν όταν δύο ελικόπτερα συγκρούστηκαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο
Oliver Tree
Η Γενεύη «φλέγεται»: Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία ενόψει της Συνόδου Κορυφής της G7 στη Γαλλία
Διαδηλωτές στη Γενεύη συγκρούστηκαν με την αστυνομία, έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητο και έσπασαν τα παράθυρα μιας τράπεζας, λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7 στη γειτονική Γαλλία
Γενεύη
Οι ισραηλινές επιθέσεις στη Βηρυτό απειλούν να τορπιλίσουν μια συμφωνία ΗΠΑ και Ιράν - Τραμπ: «Είπα στον Νετανιάχου τι στο διάολο κάνεις;»
Μετά τα πλήγματα στη Βηρυτό, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται για μια «πιθανή» επίθεση στην ισραηλινή επικράτεια
REUTERS