Κόσμος

Τα έσπασαν Σαλβίνι – Ντι Μάιο! Κοντά σε πρόωρες εκλογές η Ιταλία!

Κρίσιμες ώρες στην Ιταλία καθώς όλα δείχνουν πως η χώρα δεν θα γλυτώσει τις πρόωρες εκλογές, καθώς διαλύεται ο κυβερνητικός συνασπισμός!
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Ιταλός αντιπρόεδρος Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι το Κίνημα του των Πέντε Αστέρων δεν φοβάται τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Ιταλία, έπειτα από την ανακοίνωση του κυβερνητικού εταίρου, ηγέτη της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος ουσιαστικά κήρυξε τη διάλυση της κυβερνητικής συνεργασίας Λέγκας-Κινήματος Πέντε Αστέρων, ζητώντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

“Είμαστε έτοιμοι, δεν μας ενδιαφέρει ούτε κατ’ ελάχιστον να κατέχουμε κυβερνητικές θέσεις και ποτέ δεν μας ενδιέφερε”, τόνισε ο Ντι Μάιο, κατηγορώντας τον Σαλβίνι ότι “παρασύρει τη χώρα” και πως αργά ή γρήγορα οι Ιταλοί θα στραφούν εναντίον του.

Αυτή η εξέλιξη οδηγεί την Ιταλία σε ένα νέο κύκλο πολιτικής αβεβαιότητας, ενώ το κοινοβούλιο που τώρα βρίσκεται σε θερινή διακοπή των εργασιών του, θα συνεδριάσει ξανά την ερχόμενη εβδομάδα για τα αναγκαία επόμενα βήματα, είπε ο Σαλβίνι, αναφερόμενος σε διεξαγωγή ψηφοφορίας εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση και την παραίτηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε.

Οι κυβερνητικές εντάσεις κορυφώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Γερουσία της πρότασης που κατέθεσε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων για τον τερματισμό των εργασιών κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει το Τορίνο με τη Λιόν της Γαλλίας, την οποία όμως έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει η Λέγκα, η οποία τασσόταν υπέρ του έργου.

Τα Πέντε Αστέρια έχουν περισσότερες έδρες στη σημερινή βουλή από όσες κατέχει η Λέγκα, αλλά το ακροδεξιό κόμμα του Σαλβίνι συγκεντρώνει διπλάσια στήριξη στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, και συχνά απειλούσε να εκμεταλλευτεί, κεφαλαιοποιώντας αυτή τη δημοτικότητα, ζητώντας πρόωρες εκλογές.

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματταρέλα είναι ο μόνος που έχει την εξουσία για να δώσει την εντολή διάλυσης της βουλής και ίσως αποδειχθεί απρόθυμος να το πράξει ενόψει των προπαρασκευαστικών εργασιών το Σεπτέμβριο για τον προϋπολογισμό του 2020, που πρέπει έπειτα να τεθεί προς συζήτηση στο κοινοβούλιο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αλβανία: Εντάλματα σύλληψης για διαφθορά κατά προσώπων που συνδέονται με το τουριστικό σχέδιο της οικογένειας Τραμπ
Από τους 20 ανθρώπους που καταζητούνται, τέσσερις συνελήφθησαν το Σάββατο (13/6/26), ανακοίνωσε η ειδική εισαγγελία κατά της διαφθοράς, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο τουριστικό σχέδιο του Κούσνερ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
Αλβανία: Διαδηλωτές γκρέμισαν τους φράχτες στο εργοτάξιο στο υπό κατασκευή θέρετρο του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ
Οι Αλβανοί διαμαρτύρονται εδώ και εβδομάδες κατά ενός σχεδιαζόμενου πολυτελούς θέρετρου που υποστηρίζεται από μια εταιρεία που συνδέεται με τον Τζάρεντ Κούσνερ
Protesters who say their land has been taken unjustly, tear down the fence where a tourist resort is to be built by the Adriatic coast, in Rrjoll, near Shkodra, Albania, June 13, 2026. REUTERS/Florion Goga