Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Πρόσφυγας ετών 106 και κινδυνεύει με απέλαση!

πρόσφυγας
Φωτογραφία από Twitter: @ADnl

Γεννημένη το 1910 η Μπιμπικάλ Ουζμπέκ από το Αφγανιστάν είναι η γηραιότερη πρόσφυγας στον κόσμο. Τώρα όμως οι αρχές της Σουηδίας, όπου έφτασε το 2015, αποφάσισαν να την απελάσουν.

Το φθινόπωρο του 2015 η Ουζμπέκ προκάλεσε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης όταν, στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης. Έφτασε στη Σουηδία αφού πέρασε από την Τουρκία στην Ευρώπη. Από εκεί η πρόσφυγας, διασχίζοντας την Κροατία και τη Γερμανία στην πλάτη του γιου και του εγγονού της βρέθηκε στη Σουηδία.

Πρόσφυγας… ετών 106

Ωστόσο η αίτηση για την παροχή ασύλου που είχε υποβάλει η οικογένειά της απορρίφθηκε. Γεγονός που σημαίνει ότι λίγες εβδομάδες προτού γίνει 107 ετών η Ουζμπέκ θα πρέπει να επιστρέψει στο Αφγανιστάν.

«106 ετών. Δεν βλέπει, δεν μιλά, δεν περπατά. Είναι άρρωστη», κατήγγειλε ο Μοχάμαντ Ουζμπέκ, εγγονός της. «Δεν καταλαβαίνω γιατί. Γιατί να την απορρίψουν;», διερωτήθηκε.

Η οικογένειά της λέει ότι όταν έμαθε τον Ιούνιο ότι απορρίφθηκε το αίτημά της για παροχή ασύλου, η Μπιμπικάλ έπαθε εγκεφαλικό και έκτοτε δεν έχει ξαναμιλήσει.

Δεν υπάρχει τρόπος να επιβιώσει το ταξίδι της επιστροφής, εκτιμούν. «Είναι απλώς αδύνατο. Δεν μπορεί να περπατήσει, να δει ή να ακούσει. Απλώς κείτεται στο κρεβάτι. Θα είναι ανυπόφορο το ταξίδι για εκείνη», τονίζει ο Μοχαμαντουλάχ Ουζμπέκ, ο γιος της.

“Παράνοια” η υπόθεση!

Η υπηρεσία παροχής ασύλου της Σουηδίας δεν θεωρεί την προχωρημένη ηλικία αρκετό λόγο από μόνη της για να δώσει άσυλο. Επιπλέον η επαρχία του βόρειου Αφγανιστάν απ’ όπου κατάγεται η Μπιμπικάλ θεωρείται ασφαλής.

Η είδηση για την επικείμενη απέλασή της έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις μεταξύ των Σουηδών, ενώ ο δικηγόρος της οικογένειας έχει υποβάλει έφεση στο διοικητικό δικαστήριο, όμως η υπόθεση δεν έχει εξεταστεί ακόμη.

πρόσφυγας
Φωτογραφία από Twitter: @ChrChristensen

Παρά τις διαμαρτυρίες πολλών αριστερών οργανώσεων στη Σουηδία, η υπηρεσία παροχής ασύλου της χώρας είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πρακτική της των απελάσεων Αφγανών, των οποίων απορρίπτεται η αίτηση. Λόγος είναι ότι πολλές περιοχές του Αφγανιστάν θεωρούνται «αρκετά ασφαλείς».

«Η εκτίμησή μας είναι ότι η σύγκρουση δεν έχει φτάσει ακόμη ένα επίπεδο που να επηρεάζει όλους τους κατοίκους της χώρας, κάτι που απαιτείται βάσει νόμου ώστε να έχουν δικαίωμα παραμονής όλοι οι Αφγανοί», αναφέρει ο νομικός σύμβουλος της υπηρεσίας Φρέντρικ Μπάιγερ.

Μέχρι στιγμής φέτος το 83% των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και το 49% των ενηλίκων από το Αφγανιστάν έχουν λάβει άδεια παραμονής στη Σουηδία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις