Κόσμος

Προσφυγικό – Επιβεβαίωση Αβραμόπουλου: “Η νέα ευρωπαϊκή αστυνομία θα δρα αυτόνομα στα σύνορα”!

«Είναι σαφές ότι Ιταλία και Ελλάδα δεν μπορούν να προχωρήσουν στην αναδιανομή προσφύγων αν οι άλλες χώρες δεν προσφέρουν θέσεις». Αυτό δήλωσε στην ιταλική Λα Ρεπούμπλικα ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναγνωρίζει την σημαντική συμβολή της Ιταλίας «η οποία διέσωσε, στην Μεσόγειο, χιλιάδες ανθρώπινες ζωές». Παράλληλα, τονίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται με τις ιταλικές αρχές για να βρεθούν λύσεις, ιδίως χάρη στην πλήρη ανάπτυξη των hotspot, για την καταγραφή των μεταναστών. Η Ιταλία είναι στην πρώτη γραμμή, αλλά κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του την κρίση αυτή».

Χρειάζεται αλληλοβοήθεια… 

Ο ευρωπαίος επίτροπος υπογραμμίζει ότι «οι κανόνες του Δουβλίνου δεν είναι πλέον επίκαιροι και για τον λόγο αυτό επισπεύδουμε την μεταρρύθμισή τους». Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εξηγεί, επίσης, ότι όντως, η Ελλάδα και η Ιταλία δεν μπορούν να προχωρήσουν στην αναδιανομή προσφύγων αν οι άλλες χώρες δεν προσφέρουν θέσεις, αλλά, οι υπόλοιπες χώρες «δεν μπορούν να δεχθούν πρόσφυγες αν πρώτα δεν έχει γίνει η ταυτοποίηση και το φιλτράρισμα σε Ελλάδα και Ιταλία. Είναι δυο διαδικασίες παράλληλες. Για να καταγραφούν οι αφίξεις πρέπει να γίνουν λειτουργικά τα hotspots».

Ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα μετανάστευσης εξηγεί στην Λα Ρεπούμπλικα ότι «η νέα Υπηρεσία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα επαληθεύει ότι οι κανόνες για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων τυγχάνουν σεβασμού, θα μπορεί να δρα αυτόνομα για να προλαμβάνει συνθήκες κρίσης και να παρεμβαίνει άμεσα επί των εξωτερικών συνόρων με επείγουσες δράσεις». Για τον λόγο αυτό, θεωρεί ότι «πρόκειται για επανάσταση στο θέμα της διαχείρισης των συνόρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Στην ερώτηση της εφημερίδας αν «με την νέα Υπηρεσία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα μπορούμε να πούμε ότι θα υπάρχουν ενιαία εξωτερικά σύνορα», ο κύριος Αβραμόπουλος απαντά:«Ναι. Σε μια πραγματική Ένωση, χωρίς εσωτερικά σύνορα, έχουμε όλοι τα εξωτερικά σύνορα. Θα έχουμε όλοι μια ενιαία Υπηρεσία Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής . Η Υπηρεσία θα έχει στην διάθεσή της ένα μόνιμο σώμα. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διαθέσουν ένα μέρος του προσωπικού τους το οποίο θα μπορεί να αναπτύσσεται σε άμεσες επεμβάσεις».

 

Όσο για τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού, τέλος, ο κύριος Αβραμόπουλος τονίζει:«Η Υπηρεσία θα μπορεί να συντονίζει και να ξεκινά επιχειρήσεις επαναπατρισμού, παρέχοντας ένα ειδικό ταξιδιωτικό έγγραφο. Θα υπάρχει ένα ειδικό γραφείο επαναπατρισμών το οποίο θα συνεργάζεται με τα κράτη-μέλη χρηματοδοτώντας ή συγχρηματοδοτώντας τις επιχειρήσεις για να στέλνονται πίσω οι παράνομοι μετανάστες. Αλλά η απόφαση για επαναπατρισμό ή όχι θα παραμείνει αποκλειστική αρμοδιότητα της κάθε χώρας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πέρασε» του Τραμπ – Το ανώτατο δικαστήριο έδωσε άδεια να συνεχιστούν τα έργα της αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο
Οι δικηγόροι της αμερικανικής κυβέρνησης επανέλαβαν τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι το έργο είναι αναγκαίο για λόγους ασφαλείας, επικαλούμενοι τις απόπειρες δολοφονίας εναντίον του
Το «Marine One» του Αμερικανού Προέδρου στον Λευκό Οίκο όπου γίνονται εργασίες για τη νέα αίθουσα χορού
Το ατελείωτο καυτό καλοκαίρι της Ευρώπης: Timelapse της NASA αποκαλύπτει τις τεράστιες εκτάσεις που άγγιξαν τους 40°C
Μέχρι τα μέσα του φετινού Αυγούστου, οι Ευρωπαίοι βίωσαν το πέμπτο κύμα καύσωνα της σεζόν, καθώς η τελευταία «επίθεση» ανέβασε τις θερμοκρασίες πολύ πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου
Παιδιά παίζουν με το νερό σε ένα σιντριβάνι κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα
Πρίγκιπας Χάρι, Έλτον Τζον και Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ έχασαν τη «μάχη» με την Daily Μail και πληρώνουν 13 εκ. δολάρια για δικαστικά έξοδα
Οι παγκοσμίου φήμης προσωπικότητες της Βρετανίας, έχασαν στο δικαστήριο για υπόθεση παραβίασης της ιδιωτικής τους ζωής και καλούνται να καταβάλλουν το αστρονομικό ποσό
Πρίγκιπας Χάρι και Έλτον Τζον