Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Η πρώτη αντίδραση των “ισχυρών” της ΕΕ στον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ

Η πρώτη αντίδραση των “ισχυρών” της ΕΕ στον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ

Νέο επεισόδιο στην κόντρα του Τραμπ με την ΕΕ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως θα επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση και προκάλεσε το… χάος!

Αμέσως απάντησαν στον Τραμπ ηγέτες της ΕΕ τονίζοντας πως μπορεί να μην ξέρούν ακόμα τα επόμενα βήματα τους, ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν αντίμετρα.

Μέρκελ: “Θα απαντήσουμε με αποφασιστικό και ενιαίο τρόπο”

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με τρόπο «αποφασιστικό και ενιαίο», εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, προειδοποίησε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, που βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη Λισαβόνα.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει «στο να απαντήσουν με έξυπνο, αποφασιστικό και ενιαίο τρόπο» επισήμανε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Πορτογάλο ομόλογό της Αντόνιο Κόστα. Οι δασμοί που εξετάζονται από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «αντίκεινται στους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» υπογράμμισε.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι δεν θα ήθελε να προκαταλάβει οποιαδήποτε αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «διότι δεν γνωρίζουμε ακόμη την απόφαση» των ΗΠΑ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε τον Μάρτιο την επιβολή επιπρόσθετων δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο, πριν παραχωρήσει μια προσωρινή εξαίρεση από το μέτρο σε ορισμένους συμμάχους των ΗΠΑ.

Η προσωρινή εξαίρεση από την οποία ωφελήθηκε η ΕΕ λήγει την Παρασκευή 1η Ιουνίου και ο Τραμπ όπως ανακοινώθηκε δεν σκέφτεται να την ανανεώσει (δείτε εδώ περισσότερα).

Γιούνκερ: “Θα ανακοινώσουμε αντίμετρα εντός των επόμενων ωρών”

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εφαρμόσει αντίμετρα μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλει δασμούς στις ευρωπαϊκές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Είναι μια άσχημη ημέρα για το παγκόσμιο εμπόριο» σημείωσε ο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μείνει άπραγη (…). Αυτό που εκείνοι μπορούν να κάνουν, εμείς είμαστε ικανοί να κάνουμε ακριβώς το ίδιο» είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Επομένως, αμέσως θα προσφύγουμε στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου» για την επίλυση της διένεξης και «θα ανακοινώσουμε αντίμετρα εντός των επόμενων ωρών».

«Είναι απόλυτα απαράδεκτο το γεγονός ότι η μια χώρα επιβάλλει μονομερώς μέτρα όταν έχει να κάνει με το παγκόσμιο εμπόριο» υπογράμμισε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Λονδίνο: “Βαθιά απογοητευμένοι”

Η βρετανική κυβέρνηση εξέφρασε τη βαθιά της απογοήτευση σχετικά με την αμερικανική απόφαση να προχωρήσει στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ επικαλούμενες την εθνική ασφαλεία» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η Βρετανία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι στενοί σύμμαχοι με τις ΗΠΑ και θα πρέπει να εξαιρεθούν μόνιμα και πλήρως από τα αμερικανικά μέτρα για τον χάλυβα και το αλουμίνιο.»

Μαας: Στο “πρώτα η Αμερική” απαντάμε με το “Ευρώπη ενωμένη”

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας ανέφερε πως η απάντηση στο «Πρώτα η Αμερική» του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα είναι «η Ευρώπη ενωμένη» μετά την απόφαση των ΗΠΑ, την οποία χαρακτήρισε «παράνομη».

Την δυσαρέσκειά τους ωστόσο εξέφρασε και η Ένωση Βιομηχανιών Χάλυβα της Γερμανίας, λέγοντας πως το επιχείρημα που χρησιμοποίησε η αμερικανική κυβέρνηση για να αιτιολογήσει την επιβολή δασμών είναι «τερατώδες».

«Τα αμερικανικά μέτρα είναι μια παρέμβαση υπέρ του προστατευτισμού στο παγκόσμιο εμπόριο και αντίκεινται στις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση της Wirtschaftsvereinigung Stahl.

«Ο ισχυρισμός των ΗΠΑ ότι οι εισαγωγές από την ΕΕ συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια είναι τερατώδης» προστίθεται στην ανακοίνωση.

την ίδια ώρα με σημαντική πτώση έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν ανήσυχοι για τις διαστάσεις που θα μπορούσε να πάρει η εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.

Ο δείκτης Dax κατέγραψε βουτιά προς το τέλος της συνεδρίασης και έχασε 178,87 μονάδες (-1,40%), για να κλείσει στις 12.604,89 μονάδες ενώ ο δείκτης MDax έκλεισε στις 26.326,97 μονάδες, μειωμένος κατά -0,11%.

Γαλλία: Αδικαιολόγητοι και άδικοι οι δασμοί

“Αδικαιολόγητους και άδικους” χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, αρμόδιος για θέματα εμπορίου, Ζαν-Μπατίστ Λεμουάν, τους δασμούς  και κάλεσε τις Βρυξέλλες να απαντήσουν λαμβάνοντας “αντισταθμιστικά” μέτρα.

“Η Γαλλία αποδοκιμάζει αυτά τα αδικαιολόγητα και άδικα μέτρα” είπε στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ έδωσαν μια “κακή απάντηση” στην ανάγκη ανασχεδιασμού του διεθνούς εμπορίου.

“Σήμερα η Γαλλία και η ΕΕ αποδοκιμάζουν, φυσικά, αυτά τα μέτρα. Ετοιμαζόμαστε να θέσουμε σε εφαρμογή διασφαλιστικά μέτρα, μέτρα επανεξισορρόπησης επειδή δεν θα επιτρέψουμε να μείνουν αναπάντητα τα αδικαιολόγητα και άδικα μέτρα”, είπε.

“Χαίρομαι που, αυτήν την ώρα της αλήθειας, η ΕΕ είναι ενωμένη”, κατέληξε ο Γάλλος υπουργός.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις