Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

«Πρώτη» για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Ευρωκοινοβούλιο εν μέσω πυρών

«Πρώτη» για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Ευρωκοινοβούλιο εν μέσω πυρών
Φωτογραφία Reuters

Να πείσει το Ευρωκοινοβούλιο να την… ψηφίσει για πρόεδρο της Κομισιόν θα προσπαθήσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Βαριές εκφράσεις και θύελλα αντιδράσεων για την απόφαση των “28” να την προτείνουν για διάδοχο του Γιούνκερ.
Τα σκάνδαλα, η λογοκλοπή και το… αμαρτωλό παρελθόν της πρώτης γυναίκας υπουργού Άμυνας της Γερμανίας.
Γιατί… βολεύει τη Μέρκελ η μετακόμισή της στις Βρυξέλλες.
Σε κίνδυνο ακόμη και ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήρθε από τον… ουρανό για να γίνει η υποψήφια διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν. Η υποψηφιότητά της μοιάζει περισσότερο διχαστική και κανείς δεν ξέρει αν τελικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα της ανάψει το πράσινο φως.

Το σίγουρο είναι πως η φον ντερ Λάιεν θα επιχειρήσει από σήμερα (03.07.2019) κιόλας μια… επιχείρηση γοητείας του Ευρωκοινοβουλίου, που ήδη αντιτίθεται στον διορισμό της στην Κομισιόν.

Η υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα βρεθεί το απόγευμα της Τετάρτης στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε μια πρώτη προσπάθεια να κερδίσει ψήφους. Άλλωστε το Ευρωκοινοβούλιο θα εγκρίνει το αν θα αναλάβει το αξίωμα ή η Ε.Ε. θα ξεκινήσει νέο γύρο διαπραγματεύσεων για να αντικαταστήσει τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η θητεία του οποίου λήγει.

Η φον ντερ Λάιεν θα βρεθεί στο κοινοβούλιο στο Στρασβούργο σήμερα το απόγευμα και θα παραστεί στη συνεδρίαση του ΕΛΚ στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας).

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις και η αίσθηση πως μπορεί να μην έχει την πλειοψηφία που απαιτείται στο ευρωκοινοβούλιο.

Φωτογραφία Reuters

Οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν να διατηρηθεί η αρχή του «Spitzenkandidat» (σ.σ. να είναι ο πρόεδρος της Κομισιόν ένας από τους υποψήφιους στις ευρωεκλογές) και αποκάλεσαν την φον ντερ Λάιεν «απαράδεκτη». Οι Πράσινοι απορρίπτουν τη συμφωνία ενώ και η Αριστερά αναμένεται να υιοθετήσει απορριπτική στάση. Εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ψηφίσει την φον ντερ Λάιεν, το Συμβούλιο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων θα πρέπει να υποβάλλει μια νέα πρόταση.

Η φον ντερ Λάιεν, η πρώτη γυναίκα υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, αποτελεί στη χώρα της αντικείμενο έρευνας σχετικά με συμβάσεις παροχής συμβουλευτικού έργου και οι ευρωβουλευτές είναι οργισμένοι επειδή το Συμβούλιο επέλεξε έναν υποψήφιο που δεν συμμετείχε καθόλου στις Ευρωπαϊκές εκλογές.

Για την… έδιωξε η Μέρκελ

Η ηγεσία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο υπουργείο Άμυνας από το 2014 θεωρείται αποτυχημένη και παρόλο που η ίδια έχει αναγνωρίσει ότι έγιναν σφάλματα, έχει αγνοήσει το επανειλημμένο κάλεσμα της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί. Αν είναι ένας ελκυστικός ρήτορας και δημοφιλής στα γερμανικά talk-show, η… αέναη αύρα σκανδάλων γύρω από την ίδια και το υπουργείο της χαλάει την εικόνα της.

Η γυναίκα που ήταν κάποτε μία εκ των δημοφιλέστερων πολιτικών της Γερμανίας, την περασμένη χρονιά δεν ήταν καν μέσα στους 10 πιο δημοφιλείς. Αυτό είναι μόνο ένας λόγος για τον οποίο το κόμμα της θα είναι παραπάνω από ευτυχισμένο να τη δει να πηγαίνει στις Βρυξέλλες.

Φωτογραφία Reuters

Ένας άλλος λόγος είναι η αποχώρησή της από μια θέση-κλειδί στο υπουργικό συμβούλιο της Μέρκελ, η οποία, εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, θα καλυφθεί από τον Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ, τη διάδοχο της Μέρκελ στην ηγεσία του CDU το Δεκέμβριο. Η αναχώρηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα προσφέρει στην Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ την τέλεια ευκαιρία για να αποδείξει την αξία της σε μία σημαντική θέση, γράφει το Politico.

Πυρά και εκ των έσω

Ακόμα και εντός της γερμανικής κυβέρνησης, υπάρχει διαφωνία σχετικά με την επιλογή της φον ντερ Λάιεν . Η Γερμανία χρειάστηκε να απέχει από την ψηφοφορία στις Βρυξέλλες. Ο λόγος είναι οι σημαντικές αμφιβολίες για την επιλογή της φον ντερ Λάιεν, τις οποίες προέβαλε ο κυβερνητικός εταίρος, το SPD.

«Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η πιο αδύναμη υπουργός μας. Αυτό είναι, φαίνεται, αρκετό για να γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», έγραψε στο Twitter ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σημειώνοντας πως η υποψηφιότητά της είναι μια νίκη για τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και τους… (ακροδεξιούς) φίλους του.

Αν και ο Σούλτς είναι σοσιαλδημοκράτης, την ανάλυσή του για τις επιδόσεις της υπουργού τη συμμερίζονται πολλοί από τους συναδέλφους του Χριστιανοδημοκράτες, αν και οι περισσότεροι είναι απρόθυμοι να την επικρίνουν δημοσίως. Αντ’ αυτού, επισημαίνουν την κατάσταση του γερμανικού στρατού.

Στο… άρμα των επικριτών της φον ντερ Λάιεν ανέβηκε και ο πρώην επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών και πρώην αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Εάν η Μέρκελ ορίζει την φον ντερ Λάιεν χωρίς απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, αυτό αποτελεί παραβίαση των κανόνων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και λόγο για αποχώρηση από την κυβέρνηση», δήλωσε στο Der Spiegel ο Γκάμπριελ.

Ο Γκάμπριελ χαρακτήρισε τον διορισμό της φον ντερ Λάιεν «πρωτοφανή πολιτική απάτη».

Ποια είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η Ούρσουλα Γκέρντρουντ φον ντερ Λάιεν γεννήθηκε το 1958 στις Βρυξέλλες όπου και έζησε τα 13 πρώτα χρόνια της ζωής της. Ο πατέρας της και μετέπειτα πρωθυπουργός του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας Ερνστ Άλμπρεχτ εργαζόταν στην τότε ΕΟΚ. Έτσι και σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους της στο Βερολίνο η φον ντερ Λάιεν μιλάει άπταιστα αγγλικά και γαλλικά και γνωρίζει τα διεθνή πολιτικά σαλόνια.

Σπούδασε ιατρική και εργάστηκε μάλιστα αρκετά χρόνια και ως γιατρός σε κλινικές και ερευνητικά κέντρα. Το 2015 αντιμετώπισε κατηγορίες λογοκλοπής για τη διδακτορική της διατριβή ωστόσο το Πανεπιστήμιο έκρινε ότι δεν υπήρξαν τόσο σοβαρά παραπτώματα για να της αφαιρεθεί ο τίτλος. Είναι μητέρα επτά παιδιών.

Φωτογραφία Reuters

Στην πολιτική κατέβηκε σε ηλικία 42 ετών, καταρχήν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αργότερα διατέλεσε βουλευτής και υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας από το 2003 μέχρι το 2005, οπότε η Άνγκελα Μέρκελ και αναλαμβάνοντας την πρώτη της θητεία στην καγκελαρία αποφάσισε να της εμπιστευτεί το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικογενειακών Υποθέσεων. Με τις αξιώσεις της περί δεσμευτικής ποσόστωσης για γυναίκες αλλά και την εισαγωγή επιδόματος γονέων προκάλεσε συχνά τις αντιδράσεις συντηρητικών ψηφοφόρων αλλά και συναδέλφων της.

Click4more: “Η Μέρκελ επιστρέφει στο Βερολίνο τριπλά ταπεινωμένη

Στη δεύτερη κυβέρνηση Μέρκελ, το 2009, ανέλαβε το υπουργείο Υγείας ενώ στην τρίτη, το 2013, έγινε η πρώτη γυναίκα στην οποία ανατέθηκε το υπουργείο Άμυνας το οποίο είναι μέχρι και σήμερα υπό την ευθύνη της. Αυτό είναι αξιοσημείωτο δεδομένου ότι κανείς από τους 17 προκατόχους της δεν έμεινε στο υπουργείο πάνω από έξι χρόνια. Μέχρι και την ανάληψη του υπουργείου Άμυνας η σταδιοδρομία της φιλόδοξης πολιτικού κυλούσε χωρίς ιδιαίτερα απρόοπτα.

Φωτογραφία Reuters

Ως υπουργός Άμυνας κλήθηκε να βάλει σε τάξη τα πολλά κακώς κείμενα του γερμανικού στρατού, όπως τον πεπαλαιωμένο και συχνά άχρηστο εξοπλισμό αλλά και την έλλειψη ειδικών. Προχωρώντας σε έναν απολογισμό της πρώτης της θητείας η ίδια δήλωνε το 2017: «Αναλάβαμε σε μια φάση όταν τα προηγούμενα 25 χρόνια υπήρξε μια συνεχής συρρίκνωση του στρατού. Τα τελευταία αυτά χρόνια καταφέραμε δυο, κυρίως, πράγματα: πρώτον, η κατάσταση ασφαλείας έχει αλλάξει σημαντικά με αποτέλεσμα η Bundeswehr να έχει περισσότερες αποστολές, από τη Συρία και το Ιράκ μέχρι την αποστολή στη Μεσόγειο και τη βοήθεια στους πρόσφυγες. Επιπλέον φρόντισα για τον εξοπλισμό, το προσωπικό και τα τον προϋπολογισμό του στρατού». Τα τελευταία χρόνια πέτυχε μια αξιοσημείωτη αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Η εικόνα του «πειθαρχημένου ανθρώπου των πράξεων» που καλλιέργησε εν μέρει με επιτυχία δέχθηκε όμως και πολλαπλά πλήγματα. Αυτό αφορά τόσο τις επιλογές προσώπων στο υπουργείο της όσο και πιθανή εμπλοκή της σε σκάνδαλα. Τα τελευταία χρόνια καταγράφηκαν πολλές καθυστερήσεις σε σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα ενώ κατά τη διάρκεια της θητείας της αποκαλύφθηκαν στο γερμανικό στρατό ακροδεξιά φαινόμενα.

Φωτογραφία Reuters

Η φον ντερ Λάιεν έφτασε στο σημείο να τηρήσει σαφείς αποστάσεις από το στράτευμα, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις. Το πιο μελανό, ενδεχομένως, κεφάλαιο της πρόσφατης θητείας της όμως αφορά μια υφυπουργό την οποία έφερε στο υπουργείο η φον ντερ Λάιεν και η οποία προσλάμβανε συμβούλους στο υπουργείο Άμυνας κατά το δοκούν και χωρίς διαγωνισμούς. Το θέμα απασχολεί εξεταστική επιτροπή της Bundestag στην οποία και η ίδια η υπουργός θα κληθεί πιθανότατα να καταθέσει το Δεκέμβριο.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανήκει (ή ανήκε;) στον στενό κύκλο της Άνγκελα Μέρκελ και θεωρείται πρόσωπο εμπιστοσύνης της καγκελαρίου. Για μεγάλο διάστημα θεωρείτο το φαβορί για τη διαδοχή της στην προεδρία της CDU και στην καγκελαρία. Το 2010 και μετά την αιφνίδια παραίτηση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κρίστιαν Βουλφ το όνομά της φιγουράριζε ακόμη και σε αυτή τη λίστα των πιθανών διαδόχων.

Με πληροφορίες και από Deutsche Welle

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις