Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Πρώτη μεγάλη νίκη για τη Ράχαφ: «Δώστε της άσυλο, είναι πρόσφυγας» λέει η Ύπατη Αρμοστεία

Πρώτη μεγάλη νίκη για τη Ράχαφ: «Δώστε της άσυλο, είναι πρόσφυγας» λέει η Ύπατη Αρμοστεία

Μια πρώτη νίκη για τη 18χρονη Ράχαφ αφού και επίσημα η Ύπατη Αρμοστεία τη χαρακτηρίζει πρόσφυγα.. Παγκόσμιο κύμα αλληλεγγύης για το κορίτσι που αρνήθηκε το Ισλάμ και προσπάθησε να βρει καταφύγιο στην Αυστραλία, πριν εγκλωβιστεί στην Ταϊλάνδη.

Η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ζήτησε από την Αυστραλία να εξετάσει το ενδεχόμενο να υποδεχθεί για μετεγκατάσταση μια 18χρονη από τη Σαουδική Αραβία – η οποία το έσκασε στο Κουβέιτ, επιβιβάστηκε σε πτήση και τελικά συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο της Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης το Σάββατο, όπου κατήγγειλε πως εάν οι ταϊλανδικές αρχές την επαναπροωθούσαν οι άνδρες της οικογένειάς της θα την σκότωναν – ανακοίνωσε το αυστραλιανό υπουργείο Εσωτερικών.

«Η Ράχαφ είναι πρόσφυγας»

Η UNHCR θεωρεί ότι η νεαρή είναι πράγματι πρόσφυγας και ζήτησε από τις αρχές της Αυστραλίας να της χορηγήσει άσυλο, πράγμα που η κυβέρνηση της χώρας θα εξετάσει, κατά την ίδια πηγή.

Η Αρμοστεία «διαβίβασε τον φάκελο» της Κούνουν στην Αυστραλία ώστε οι αρχές της χώρας να«εξετάσουν εάν μπορεί να της χορηγηθεί άσυλο», πρόσθεσε το υπουργείο. Σύμφωνα με το BBC, διαρροές από την Αυστραλία αφήνουν να εννοηθεί ότι το αίτημά της 18χρονης Ράχαφ θα γίνει δεκτό.

Η νεαρή γυναίκα έχει δηλώσει ότι έχει υποστεί σωματική και ψυχολογική βία από την οικογένειά της και φοβάται για τη ζωή της, αν επιστρέψει στη χώρα της.

Η Ράχαφ αποβιβάστηκε στο διεθνές αεροδρόμιο Σουβαρναπούμ της Μπανγκόκ το βράδυ του Σαββάτου, όπου θα άλλαζε πτήση μετά την αναχώρησή της από το Κουβέιτ με προορισμό την Αυστραλία, αλλά το διαβατήριό της κατασχέθηκε από στέλεχος της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης.

Η ίδια δημοσιοποίησε την υπόθεση της μέσω των social media κάνοντας έκκληση για βοήθεια προκαλώντας διεθνές ενδιαφέρον και κύμα αλληλεγγύης από όλον τον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις