Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Η “πρώτη” της Μπριζίτ και το μεγάλο λάθος του Μακρόν

Η “πρώτη” της Μπριζίτ και το μεγάλο λάθος του Μακρόν

“Φορά” το λαμπερό της χαμόγελο, ένα ιβουάρ (μπεζ για τους αμύητους) σακάκι, ένα λευκό φανελάκι κι ένα τζιν. Ποζάρει για τον φακό του Elle, στην πρώτη της συνέντευξη ως Πρώτη Κυρία της Γαλλίας. Η Μπριζίτ Τρονιέ είναι εδώ για να πει όσα θα ήθελαν να ακούσουν ή να ζήσουν πολλές γυναίκες, όχι μόνο Γαλλίδες.

Είναι η πρώτη συνέντευξη της συζύγου του πρόεδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Η Μπριζίτ Τρονιέ επέλεξε ένα ιστορικό και φυσικά γαλλικό περιοδικό για να δώσει την πρώτη της συνέντευξη μετά την εκλογή του συζύγου της στην προεδρία της Γαλλίας. Και λίγες μέρες αφού ξέσπασε σάλος για το αν πρέπει ή όχι να θεσμοθετηθεί θέση “Πρώτης Κυρίας” και στη Γαλλία όπως στις ΗΠΑ.

Το Elle με την Μπριζίτ Μακρόν στο εξώφυλλό του κυκλοφορεί την Παρασκευή 18 Αυγούστου αλλά το περιοδικό φρόντισε να δώσει ένα… τυράκι στους αναγνώστες του. «Όταν διαβάζω για εμάς, πάντα νιώθω πως διαβάζω για την ιστορία κάποιου άλλου. Η ιστορία μας, όμως, είναι πολύ απλή» λέει η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας. Μιλά στη συνέντευξη για την παιδική της ηλικία, το πάθος για τη διδασκαλία και φυσικά τη συνάντησή της με τον Εμανουέλ Μακρόν.

View this post on Instagram

Brigitte Macron, sensible, sincère et libre. Son premier entretien vendredi dans @ellefr #ellefrance #ellemagazine #brigittemacron #emmanuelmacron #frenchpresident

A post shared by ELLE (@ellefr) on

Αρχικά, όταν συναντήθηκε με τον μαθητή της τότε Εμανουέλ, πίστεψε ότι ήταν τρελή. Ότι είχε χάσει τη λογική της. Αλλά, όπως λέει: «αν δεν είχα κάνει την επιλογή αυτή, θα είχα χάσει όλη μου τη ζωή». Θεωρεί πως το μεγαλύτερο “λάθος” του συζύγου της είναι πως «αυτό που συζητούν όλοι, ότι είναι νεότερος από μένα» (σ.σ. η Τρονιέ είναι 64 ετών και ο Μακρόν 39 και γνωρίστηκαν όταν εκείνη ήταν καθηγήτριά του).

Στην ερώτηση πως κατάφερε μέσα σε μια εβδομάδα να περάσει από την καθημερινότητα της προεκλογικής εκστρατείας στην ζωή στο παλάτι των Ηλυσίων Πεδίων, η Μπριζίτ Τρονιέ δεν κρύβει πως «με τον Εμανουέλ, είμαι τόσο συνηθισμένη να μου συμβαίνουν απίθανα πράγματα που πάντα αναρωτιέμαι ποια θα είναι η επόμενη περιπέτεια. Και αυτό συμβαίνει εδώ και 20 χρόνια. Ήμουν αγχωμένη μόνο το βράδυ του δεύτερου γύρου των εκλογών. Πολλοί νόμιζαν πως μετά τον πρώτο γύρο πιστέψαμε ότι είχαμε νικήσει. Λάθος. Δεν το κάναμε ποτέ αυτό. Ειδικά από τη στιγμή που δεν περιμένω κάτι για εμένα, ένα πράγμα συμβαίνει μόνο όταν έχει έρθει και όχι πριν».

Η Μπριζίτ Μακρόν καλείται να απαντήσει και στο ερώτημα σχετικά με την πολεμική που προκάλεσε η πρόθεση του συζύγου της να την κάνει… Πρώτη Κυρία δια νόμου (σ.σ. συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 300.000 υπογραφές μέσα σε τρεις εβδομάδες). Και δεν κρύβεται. Απαντά: «Θα καθοριστεί όχι από νόμο αλλά από μια χάρτα διαφάνειας, που θα ξεκαθαρίζει ότι δεν πληρώνομαι, ποιες είναι οι αποστολές και τα μέσα μου. Στο site της προεδρίας να αναρτώνται τα ραντεβού και οι υποχρεώσεις μου, ώστε οι Γάλλοι να ξέρουν ακριβώς τι κάνω. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να είναι όλα πολύ καθαρά: όπως όλες όσες προηγήθηκαν, θα αναλάβω τον δημόσιο ρόλο μου, αλλά οι Γάλλοι θα ξέρουν ποια μέσα έχω στη διάθεσή μου».

Η μελλοντική χάρτα διαφάνειας, που θα ανακοινωθεί μέσα στις προσεχείς ημέρες, αναμένεται ότι θα επιβεβαιώσει τη σημερινή κατάσταση, διευκρίνισε το περιβάλλον της Μπριζίτ Τρονιέ. Η σύζυγος του Γάλλου προέδρου διαθέτει τρεις συνεργάτες, δύο προεδρικούς συμβούλους αποσπασμένους σ’ αυτήν και μια γραμματέα. Σύμφωνα με το περιβάλλον της θα μπορούσε να ασχοληθεί με υποθέσεις με κοινό στοιχείο την εκπαίδευση και τις ειδικές ανάγκες.

Πηγή: Elle, Associated Press – Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις