Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Πρωτοχρονιά 2022: «Σιωπηλή» υποδοχή σε δεκάδες χώρες που μάχονται την πανδημία

Πρωτοχρονιά 2022: «Σιωπηλή» υποδοχή σε δεκάδες χώρες που μάχονται την πανδημία
Φωτογραφία Reuters

Ο πλανήτης «αποχαιρέτησε» το 2021, μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, η δεύτερη συνεχόμενη που “σημαδεύεται” από την πανδημία του κορονοϊού και τους εκατομμύρια ασθενείς που έχασαν τη ζωή του. Ωστόσο, η ελπίδα για ένα καλύτερο 2022 δεν “σβήνει”…

Η σαρωτική μετάλλαξη Όμικρον οδήγε σε ακύρωση των μαζικών εορτασμών για την Πρωτοχρονιά και έτσι δεκάδες χώρες υποδέχθηκαν… σιωπηλά το νέο έτος.

Από το Νέο Δελχί ως τη Ρώμη, πολλοί κάτοικοι του πλανήτη θα παρακολούθησαν show με πυροτεχνήματα ή άλλες εκδηλώσεις, εφόσον αυτές δεν είχαν αναβληθεί, από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή τους.

Η Γαλλία, η Βρετανία και δεκάδες άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, ακύρωσαν τις μαζικές εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά.

«Είναι πολύ απογοητευτικό για πολλούς Λονδρέζους, αλλά πρέπει να πάρουμε τα σωστά μέτρα για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού», είχε δηλώσει δήλωσε ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας, Σαντίκ Καν.

Το Λονδίνο ακολούθησε το παράδειγμα του Παρισιού, του οποίου οι κάτοικοι και επισκέπτες δεν είδαν φέτος τα πυροτεχνήματα να φωτίζουν τον ουρανό πάνω από το Σανζ Ελιζέ, κατά την άφιξη της νέας χρονιάς. 

Και η Γερμανία έθεσε σε εφαρμογή αυστηρούς περιορισμούς επαφών προκειμένου να κάμψει τη διασπορά του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων, ματαιώθηκαν οι συγκεντρώσεις την παραμονή της πρωτοχρονιάς και τα πυροτεχνήματα στο Βερολίνο.

Ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα έλαβε και η Ινδία. Όπως ανακοινώθηκε, στο Νέο Δελχί απαγορεύτηκαν όλες οι κοινωνικές, πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις μέχρι νεωτέρας.

Φέτος οι καιρικές συνθήκες αλλά και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού επέφεραν αλλαγές και στο εορταστικό πρόγραμμα. Έτσι ορισμένες πόλεις αποφάσισαν να μην πραγματοποιήσουν μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις, όπως η πόλη Ουλάν-Ούντε που αποφάσισε να γιορτάσει στις 30 Δεκεμβρίου και το Πετροπαβλόφσκ-Καμτσάτσκι την 1η Ιανουαρίου.

Η νύχτα της Πρωτοχρονιάς στο Βλαδιβοστόκ ήταν πολύ κρύα, παγωμένη, αλλά αυτό δεν επηρέασε τους εορτασμούς καθώς οι κάτοικοι της πρωτεύουσας του Πριμόριε έκαναν πατινάζ στο παγοδρόμιο στο κέντρο της πόλης, διασκεδάζοντας το βράδυ με παραστάσεις μαριονετών, με σώου φωτός, παρουσία DJ και πολύχρωμα πυροτεχνήματα που φώτιζαν τον παγωμένο ουρανό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Φωτογραφίες: REUTERS

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις