Δευτέρα, 4 Μαρ.
15oC Αθήνα

Πρωτοχρονιά 2023: Ο πλανήτης υποδέχεται το νέο έτος

Πρωτοχρονιά 2023: Ο πλανήτης υποδέχεται το νέο έτος
Φωτογραφία Reuters

Ο πλανήτης καλωσορίζει το 2023, με το νησί Κιριτιμάτι (γνωστό και ως Νησί των Χριστουγέννων) στον Ειρηνικό Ωκεανό να είναι το πρώτο μέρος του κόσμου που υποδέχθηκε τη φετινή Πρωτοχρονιά ενώ το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας έγινε η πρώτη μεγάλη πόλη παγκοσμίως που ξεκίνησε τους εορτασμούς για το νέο έτος.

Τα πυροτεχνήματα έκαναν «τη νύχτα μέρα» στη Νέα Ζηλανδία την Πρωτοχρονιά ενώ λίγο μετά το ίδιο συνέβη και στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας, στον ουρανό πάνω από την γέφυρα του λιμανιού και την ξακουστή όπερα.

Μάλιστα, αυτή ήταν η πρώτη Πρωτοχρονιά χωρίς περιορισμούς έπειτα από δύο χρόνια για τους κατοίκους του Σίδνεϊ. Το lockdown στο τέλος του 2020 και η έξαρση του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον στο τέλος του 2021 είχαν ωθήσει τις αρχές της Αυστραλίας να επιβάλουν περιορισμούς στις εορταστικές εκδηλώσεις. Πλέον τα μέτρα έχουν αρθεί, ενώ η χώρα έχει ανοίξει τα σύνορά της.

Η Πρωτοχρονιά 2023 στη Νέα Ζηλανδία:

Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της πόλης για να παρακολουθήσουν το σόου με δεκάδες χιλιάδες πυροτεχνήματα. Οι αρχές της πόλης εκτιμούν ότι μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι παρακολούθησαν το θέαμα μέσω του διαδικτύου ή της τηλεόρασης.

Η Πρωτοχρονιά 2023 στην Αυστραλία:

Το νέο έτος υποδέχτηκαν ήδη οι κάτοικοι του Κουΐνσλαντ και του Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, ενώ στο Ντάργουιν, την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Επικράτειας, ακυρώθηκε η πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση με πυροτεχνήματα εξαιτίας των σφοδρών ανέμων και των βροχοπτώσεων που επικρατούν στην περιοχή.

Η Ασία είναι ένας ακόμη σταθμός για το νέο έτος που κάνει ποδαρικό σε διάφορα σημεία του πλανήτη με την Ιαπωνία και την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, την Σεούλ, να έχουν ήδη αφήσει πίσω τους το 2022. Το 2022 άφησε πίσω της και η Κίνα, υποδεχόμενη το 2023.

Η υποδοχή του 2023 στην Ασία

Σιγκαπούρη

Νότια Κορέα

Ιαπωνία

https://www.youtube.com/watch?v=DryLHPpe5y4&ab_channel=WatchersClub

Ταϊλάνδη

Χονγκ Κονγκ

Ταϊλάνδη

Ταϊβάν

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Με πληροφορίες από BBC / Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις