Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Πρόβλεψη – σοκ του ΟΗΕ για το Χαλέπι: Κίνδυνος να καταστραφεί ολοσχερώς μέχρι τέλος του 2016

φωτό αρχείου Reuters
φωτό αρχείου Reuters

Oι συνοικίες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών ενδέχεται να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς στα τέλη του 2016 και χιλιάδες άμαχοι θα σκοτωθούν εάν ο συριακός στρατός, με την βοήθεια των Ρώσων συμμάχων του, συνεχίσει την ευρείας κλίμακας επιχείρηση στην περιοχή, προειδοποίησε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, ενώ πρότεινε να μεταβεί στο μέτωπο για να συνοδεύσει ο ίδιος τους εκατοντάδες μαχητές του πρώην Μετώπου Αλ Νόσρα εκτός της πόλης με στόχο τον τερματισμό των βομβαρδισμών.

«Σε διάστημα 2 μηνών, δυόμισι μηνών το πολύ, με αυτόν τον ρυθμό, το ανατολικό τμήμα του Χαλεπίου πιθανόν να έχει καταστραφεί ολοσχερώς» δήλωσε ο αξιωματούχος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Αναφερόμαστε ιδιαίτερα στην παλιά πόλη και χιλιάδες Σύροι άμαχοι θα σκοτωθούν» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ ξεκίνησε την 22α Σεπτεμβρίου μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση με την στήριξη της Μόσχας και στόχο την ανακατάληψη των τομέων που ελέγχουν οι αντάρτες στο Χαλέπι, όπου βρίσκονται υπό πολιορκία περίπου 275.000 άνθρωποι – σύμφωνα με τον ΟΗΕ– στο ανατολικό τμήμα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συριάς.

Οι βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει την ζωή από την 23η Σεπτεμβρίου σε 376 ανθρώπους και έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό άλλων 1.266, διευκρίνισε ο Μιστούρα.

Την ίδια ώρα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση στους μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μέτωπο Φάτεχ αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο αλ Νόσρα, το παρακλάδι στη Συρία της Αλ Κάιντα), ζητώντας τους να φύγουν από το ανατολικό Χαλέπι.

Ο ίδιος επισήμανε – χωρίς να διευκρινίσει από πού προέρχεται αυτή η εκτίμηση– ότι υπολογίζεται πως περίπου 900 μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης βρίσκονταν σε αυτή την περιοχή της πόλης.

«Εάν αποφασίσετε να φύγετε με αξιοπρέπεια μαζί με τα όπλα σας (…) είμαι προσωπικά έτοιμος να σας συνοδεύσω» υπογράμμισε ο Μιστούρα τονίζοντας ότι ο συνολικός αριθμός των μαχητών του πρώην Μετώπου Αλ Νόσρα ανερχόταν σε 8.000 στο ανατολικό Χαλέπι.

Ο ίδιος ζήτησε από τη συριακή κυβέρνηση και τη Ρωσία να κηρύξουν την παύση των βομβαρδισμών εφόσον οι τζιχαντιστές εγκαταλείψουν πράγματι την περιοχή.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ είπε ότι η ιστορία θα κρίνει τη Συρία και τη Ρωσία εάν χρησιμοποιήσουν την παρουσία των περίπου 900 πολεμιστών του πρώην Μετώπου αλ Νόσρα ως ένα «εύκολο άλλοθι» για να καταστρέψουν την περιοχή.

Η Μόσχα από την πλευρά της έκανε γνωστό ότι υποστηρίζει την ιδέα που διατύπωσε ο Στάφαν ντε Μιστούρα να συνοδεύσει τους μαχητές του πρώην Μετώπου αλ Νόσρα εκτός του Χαλεπίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον απεσταλμένο του προέδρου της Ρωσίας για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

«Ήρθε πλέον η ώρα» είπε ο Μιχάηλ Μπογκντάνοφ αναφερόμενος στην πρόταση του Μιστούρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε