Κόσμος

«Ψήνεται» συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν μέσα στον Ιούνιο

Μπορεί οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία να βρίσκονται σε κάκιστο σημείο εξαιτίας των S-400 και την απειλή κυρώσεων αλλά αυτό δεν φαίνεται να είναι εμπόδιο για να συνάντηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μια συνάντηση που ίσως γίνει και επί τουρκικού εδάφους.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ερντογάν και Τραμπ δεν αποκλείεται να συναντηθούν άμεσα κατ’ ιδίαν, είτε στην Τουρκία είτε στο περιθώριο της G20 που θα γίνει στην Ιαπωνία. Ο Τούρκος πρόεδρος, πάντως, έχει απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στον Αμερικανό ομόλογό του να επισκεφτεί την Τουρκία.

Το ενδεχόμενο συνάντησης Τραμπ – Ερντογάν μέσα στον Ιούνιο έκανε γνωστό ανώτερος Τούρκος αξιωματούχους, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας βέβαια. Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε, ο Ερντογάν έχει προσκαλέσει τον Τραμπ να επισκεφθεί την Τουρκία και υπάρχουν «ενδείξεις» ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενδέχεται να αποδεχθεί την πρόσκληση.

«Δουλεύουμε το χρονοδιάγραμμα τώρα. Έχουμε ορισμένες θετικές ενδείξεις, αλλά η χρονική στιγμή [της επίσκεψης] δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη. Μπορεί επίσης να συναντηθούν στο περιθώριο της G20 στην Ιαπωνία. Για τη διμερή επίσημη επίσκεψη, περιμένουμε [ενημέρωση] για την ακριβή ημερομηνία», είπε ο συγκεκριμένος άνθρωπος.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιαίτερα, η σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από εντάσεις, λόγω της αγοράς από την Άγκυρα του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας S-400, που η Ουάσινγκτον «φωνάζει» ότι είναι ασύμβατο με το αμυντικό δίκτυο του NATO κι ενδέχεται να θέσει υπό απειλεί να «παγώσει» τη συμφωνία για την αγορά μαχητικών F-35.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και εξέχοντες Αμερικανοί γερουσιαστές έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση της Τουρκίας πως ενδέχεται να αντιμετωπίσει κυρώσεις για την αγορά των S-400, βάσει νομοθεσίας που προβλέπει την επιβολή τιμωρητικών μέτρων σε κράτη που προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία. Η Άγκυρα διαβεβαιώνει πως ως σύμμαχος στο NATO δεν εγείρει την παραμικρή απειλή για τις ΗΠΑ και ότι άρα δεν θα έπρεπε να εφαρμοστούν κυρώσεις.

Αρκετοί επενδυτές και αναλυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο στο ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση των προέδρων, διότι η ελπίδα της Τουρκίας πως θα αποφύγει τις επαπειλούμενες αμερικανικές κυρώσεις μοιάζουν να εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την πιθανή παρέμβαση του Τραμπ.

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας (και γαμπρός του Ερντογάν) συζήτησε τον Απρίλιο με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου (και γαμπρό του Τραμπ) Τζάρεντ Κούσνερ το ζήτημα. Ελάχιστες λεπτομέρειες δόθηκαν στη δημοσιότητα για τη συζήτησή τους, ωστόσο τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο Τραμπ «κατανοεί» τις ανάγκες της Τουρκίας που την οδήγησαν να αγοράσει τους S-400. Η Ουάσινγκτον αντιπροτείνει στην Άγκυρα την απόκτηση συστοιχιών του αντίστοιχου συστήματος Patriot. Η διαπραγμάτευση είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συγκλονιστική μαρτυρία για την τραγωδία με τον Ντίμη Μαυρόπουλο στην Κύπρο: «Τα κύματα χτυπούσαν το πλοίο και το έριξαν στα βράχια, φίλοι του φώναζαν να κατέβει»
Το σκάφος του 76χρονου διαλύθηκε με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο - Η σύντροφός του νοσηλεύεται με κατάγματα, εξιτήριο για την κόρη του
Ντίμης Μαυρόπουλος: Συγκλονιστική μαρτυρία για τον Ελληνοκύπριο επιχειρηματία – «Τα κύματα χτυπούσαν το πλοίο και το έριξαν στα βράχια, φίλοι του φώναζαν να κατέβει» 7
Γραπτό μήνυμα Μοτζτάμπα Χαμενεΐ στις χώρες του Κόλπου: «Αναγνωρίστε τον αληθινό εχθρό, να είμαστε ενωμένοι οι μουσουλμάνοι»
Ο Μοζτάμπα Χαμενεΐ, που διαδέχθηκε τον πατέρα του Αλί Χαμενεΐ, δεν έχει εμφανισθεί δημόσια μετά την 28η Φεβρουαρίου, πρώτη ημέρα της αμερικανοϊσραηλινής επίθεσης
Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ
Πυροβολισμοί σε rave party στην Ελβετία: Τουλάχιστον ένας νεκρός και 5 τραυματίες, ο δράστης αναζητείται - Ηχητικό ντοκουμέντο
Οι πυροβολισμοί έπεσαν περίπου στις 03.00 τοπική ώρα κατά την διάρκεια του «Aarauer Rave», ετήσιου techno πάρτι με την συμμετοχή 3.500 ατόμων στο ιπποδρόμιο του Ααράου - Σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση
Ελβετία: Πυροβολισμοί σε rave party, τουλάχιστον ένας νεκρός και 5 τραυματίες, ο δράστης αναζητείται – Ηχητικό ντοκουμέντο
Ντίμης Μαυρόπουλος: Ποιος ήταν ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας που «έσβησε» στα συντρίμμια του σκάφους του στο Κάβο Γκρέκο στην Κύπρο
Διαλύθηκε το σκάφος του στα βράχια - Η σύντροφος και η κόρη του πρόλαβαν και πήδηξαν στη θάλασσα - Πώς έγινε το τραγικό περιστατικό
Ντίμης Μαυρόπουλος
7